Sem a leány, sem a fiú U14-es válogatottnak nem sikerült az idei Summer Cup-sorozat selejtezőjéből továbbjutnia.

Ahogy azt a korosztályért felelős szövetségi edző, dr. Zsiga László megjósolta, előbbiek jutottak messzebbre.

Udvardy Lucáék két mérkőzést is megnyerve, végül a C-csoport harmadik helyén végeztek, Mészáros Patrikék pedig az utolsó találkozót hozva lettek hetedikek.

Gy. Szabó Csilla írása * A leányok számára szerencsésen, pontosabban a várakozásainknak megfelelően alakult a sorsolás. Második kiemeltként elkerültük a nyolcas tábla toronymagasan legerősebb együttesét, vagyis az orosz válogatottat. Az első, a hollandok elleni találkozón mind Dankó Vanessa, mind pedig Udvardy Luca magabiztosan, két szettben nyert. A párosra így taktikusan a tizennégyévesek mezőnyében újonc Molnár Kittit is nevezhette a kapitány Dankó Vanessa mellé, s a továbbjutást nem befolyásolta, a nagyon szoros néhány ponton múló vereség.

A legfontosabb lépést, a négybe kerülést ugyanis már így is megtette az együttes. Az elődöntőben azonban a csoport másik legerősebbjének tartott szlovák gárda következett, s hiába nyert gigászi találkozón Dankó Vanessa, a néhány héttel ezelőtti korosztályos Győr Open győztese, az U14-esek európai ranglistáján 24. helyezett Daubnerova az egyesben, majd a párosban is eldöntötte a továbbjutás sorsát. S ezzel az is eldőlt, hogy az orosz és szlovák csapat jut tovább a nyolcas Eb-döntőbe. A lányok a vereség ellenére is harcosan léptek pályára a zárónapon, a tét pedig a selejtezőcsoport harmadik helye volt. A két egyénit nagy csatában, három szettben nyerő, Molnár Kitt és Udvardy Luca a párost ugyan végül elveszítette, ám a harmadik helyet így is megszerezte.

− Ha ragaszkodunk a tényekhez, akkor azt kell elsőként elmondani, hogy egyetlen ponton múlott a döntős helyezés, és a jegy San Rémóba – kezdte értékelését az utolsó találkozót követően dr. Zsiga László. – A szlovákok ellen Vanessa háromórás mérkőzésen nyert, Luca veresége Daubnerovával szemben pedig nem volt meglepetés. Ezt követően hatalmas küzdelemben vesztettek a lányok, a döntő tie break során előbb a szlovákoknak, utána pedig nekünk volt meccslabdánk. De ilyen a sport, a tenisz pedig legfőképpen ilyen. A harmadik helyért a házigazdát, a nagy tenisznemzetek között számon tartott franciákat vertük úgy, hogy a páros már nem is számított. Vanessa nagyon kijátszotta magát hétfőn, ezért ma bizalmat szavaztam Molnár Kittinek, aki nagyon is élt a lehetőséggel, rendkívül okosan játszott, amiért dicséret illeti. De az egész leánycsapatra elmondhatom, hogy küzdésből jelesre vizsgáztak. Legközelebb talán több szerencsénk lesz.

A fiúk esetében ezzel szemben már az első napon, az Észtországtól elszenvedett vereséggel eldőlt, hogy a magyar csapat csak az 5-8. helyért csatázhat, s az utolsó napi győzelemmel lett végül hetedik. Dr. Zsiga László szerint, eddig is nyilvánvaló volt, hogy az európai fiú mezőny kicsit ellépett tőlünk, ezen pedig csak tervszerű munkával lehet segíteni. A kifogások senkit sem visznek előbbre.

 

U14-es fiúk – Summer cup,  2019U14-es fiúk – Summer cup, 2019

 

 

A gárda elsőszámú játékosát, Mészáros Patrikot a keddi nyertes mérkőzés után kérdeztük a franciaországi tanulságokról:

−A pályán úgy éreztem, hogy játékban voltunk az ellenfeleinkkel szemben, szorosabb mérkőzéseket játszottunk, mint ahogy azt az eredmény tükrözi. Szerintem fizikálisan voltunk gyengébbek, amin nemcsak az erőnlétet értem, hiszen több ellenfelünk is magasabb, nehezebb volt nálunk, így az ütéseik is erősebbek voltak. A mi korunkban ez még eldönthet egy mérkőzést. Saját magamnak azt vontam le tanulságként, hogy néhány taktikai elemben és az erőnlétben kell leginkább fejlődnöm a közeljövőben. Az észtek első játékosa 19. az európai korosztályos ranglistán, ellene nagyon jól játszottam, éppen ezért nagy eredménynek tartom, hogy három szettben maradtam csak alul vele szemben. A luxemburgiak kicsit megleptek bennünket, könnyebb találkozóra számítottunk, nekem személy szerint sem ment olyan kimagaslóan a játék, mint egy nappal korábban. A mai győzelemnek viszont nagyon örültünk. A nemzetközi mezőny láthatóan erős, számomra nagyon jó tapasztalat volt ez a három nap.

 

SUMMER CUP CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, SELEJTEZŐK.
U14

LEÁNYOK, C-csoport, Saint Valery En Caux (Franciaország).

Negyeddöntő: Magyarország−Hollandia 2−1. Dankó Vanessa Dalma−Rose Marie Nijkamp 6:1, 6:2. Udvardy Luca−Isis Louise Van den Broek 6:1, 6:2. Dankó Vanessa Dalma, Molnár Kitti− Annelin Bakker, Rose Marie Nijkamp 5:7, 6:7(5).
Elődöntő: Szlovákia−Magyarország 2−1. Dankó Vanessa Dalma−Nina Vargova 5:7, 7:6(4), 5:7. Nikola Daubnerova−Luca Udvardy 6:3, 6:2. Nikola Daubnerova, Nina Vargova−Dankó Vanessa Dalma, Udvardy Luca 4:6, 6:3, 12:10.
A 3. helyért: Magyarország−Franciaország 2−1. Molnár Kitti−Jade Psonka 6:3, 1:6, 6:4. Udvardy Luca−Sarah Iliev 6:1, 5:7, 6:1. Molnár Kitti, Udvardy Luca−Maelie Monfils, Jade Psonka 4:6, 6:2, 7:10.
A csoport végeredménye: 1. Oroszország, 2. Szlovákia, 3. Magyarország, 4. Franciaország, 5. Dánia, 6. Hollandia, 7. Portugália, 8. Norvégia
Döntő: július 5-7., San Remo, Olaszország. A csoport első két helyezettje jutott be.

FIÚK, B-csoport, Royan (Franciaország).

Negyeddöntő: Észtország−Magyarország 3−0. Markus Molder−Sávay Zalán Sándor 6:2, 6:2. Oliver Ojakkar−Mészáros Patrik 7:5, 6:7(5),6:1. Markus Molder, Oliver Ojakaar−Mészáros Patrik, Sávay Zalán Sándor 6:4, 7:5.
Helyosztó az 5-8. helyért: Luxemburg−Magyarország 2:1. Noe Plique−Hornung Gábor 6:4, 2:6, 6:4. Till Fremeaux−Mészáros Patrik 6:1, 6:2. Alessandro Fontanarosa, Till Fremeaux−Mészáros Patrik, Sávay Zalán Sándor 3:6,2:6.
A 7. helyért: Magyarország−Norvégia 3−0. Sávay Zalán Sándor−Felix Oscarsson 2:6, 6:0, 7:5. Mészáros Patrik−Nicolai Budkov Kjaer 6:3, 3:6, 6:1. Mészáros Patrik, Sávay Zalán Sándor 7:6(4), 6:4.
A csoport végeredménye: 1. Horvátország, 2. Franciaország, 3. Olaszország, 4. Észtország, 5. Svédország, 6. Luxemburg, 7. Magyarország, 8. Norvégia.
Döntő: július 5-7., Murcia, Spanyolország. A csoport első két helyezettje jutott be.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső