Az U14-es csapatok küzdelmeivel a hétvégén megkezdődik a Summer Cup sorozat.

A magyar válogatottak közül a leányok utaznak nagyobb eséllyel a franciaországi csoportmérkőzésekre.

A korosztályért felelős szövetségi edző, dr. Zsiga László az esélyeken túl a nemrégiben Szerbiában, a közös korosztályos edzőtáborozáson szerzett tapasztalatairól is beszélt honlapunknak.

 

Gy. Szabó Csilla írása * A korosztályos Budapest-, illetve vidékbajnokság befejeztével, a legjobb magyar utánpótláskorú teniszezők a hagyományos Summer Cup-on folytatják a küzdelmeket. A nyári csapat Európa-bajnokságon az U14-esek kezdik a sorozatot. A korosztályért felelős szövetségi edző, dr. Zsiga László a pillanatnyi nemzetközi erőviszonyok szerint jelölte ki a Franciaországba utazó kereteket. A leánycsapatba Udvardy Luca, Dankó Vanesa Dalma és Molnár Kitti került, míg a fiú együttest Mészáros Patrik, Sávay Zalán és Hornung Gábor alkotja.

A fiatalokra sűrű nyári program vár, hiszen a csapatversenyt követi az egyéni kontinensviadal, majd a hazai korosztályos országos bajnokság, nem megfeledkezve az itthoni és környező országokban sorra kerülő rangos nemzetközi tornákról. Dr. Zsiga László a közelmúltban Belgrádba kísért el fiatal magyar játékosokat, akik közösen edzőtáborozhattak a házigazda szerbekkel.

A szakember az itt szerzett tapasztalatairól és a Summer Cup esélyeiről egyaránt beszélt honlapunknak.

− Mindenképpen tanulságos volt a szomszédolás, hiszen jobban megismerhettük a szerbek utánpótlás-nevelési koncepcióját – beszélt belgrádi élményeiről dr. Zsiga László. – A legjobbakat központilag készítik fel a korábbi kiváló játékos, olasz Renzo Furlan irányításával. A külföldi szakember két-három heteket tölt a szerb fővárosban, ezalatt határozza meg a képzési irányelveket, és koordinálja az edzők munkáját. Különösen érdekes volt számomra, hogy módszere igazolja évek óta hangoztatott meggyőződésemet. A gyakorlatok minőségi kivételezésére és a megfelelő intenzitásra kell fektetni a hangsúlyt. Nem feltétlenül szükséges órákat edzeni, ám a gyakorlással eltöltött minden másodpercnek hibátlannak, megfelelően koncentráltnak és dinamikusnak kell lennie. A közös gyakorlások során különösen szembetűnő volt a magyar játékosok erőnléti hiányossága. A délutáni edzéseken a mi játékosaink többnyire már fáradtak voltak, míg szerb társaik még ekkor is képesek voltak teljesen erőbedobással dolgozni.

A magyar szakember azt is elmondta, az együttműködéshez a horvátok is mielőbb csatlakozni szeretnének, s ezt már jelezték is a két nemzeti szövetség felé. A földrajzi közelség, és a három ország viszonylag kis mérete egyaránt indokolttá és előnyössé tenné a közös munkát, amely közös gondolkodást is jelentene. A Szerbiában szerzett legutóbbi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy eredményes központi, nagy centrum működését nagyban segíthetik a kisebb centrumok. Ez pedig az MTSZ partnerakadémiai terveivel cseng pontosan egybe.

−  A gyakori edzőváltás is kifejezetten káros a legfiatalabbak esetében, hogy ez nálunk mégis sűrűn előfordul, arra a hazai szűk bázis a magyarázat – folytatta dr. Zsiga László tapasztalatainak értékelését. – Ha több játékosból válogathatnának a kollégák, akkor nem lennének a szülők szeszélyének kiszolgáltatva, kizárólag szakmai indokok alapján ítélhetnék meg tanítványaik teljesítményét. De persze ehhez azt is hozzá kell tenni, Olaszországban, ahonnan a szerbek is igazoltak, nagyon magas színvonalú az edzőképzés. Az MTSZ-nél mi is arra törekszünk, hogy erősítsük a hazai szakemberek oktatását.

A nemzetközi erőpróbák, mint amilyenek a nyári korosztályos kontinensviadalok mindenesetre a hazai munka legjobb értékmérői. Éppen ezért hangsúlyozza dr. Zsiga László, hogy a csapat összeállításánál sohasem az itthoni eredmények számítanak, hanem a magasabb kategóriájú külföldi versenyeken mutatott teljesítmény. A Tennis Europe aktuális ranglistája pedig még akkor is, sokat elárul az erőviszonyokról, ha a 14 éven aluliak között sokan még nem indulnak nemzetközi tornákon vagy esetleg már az ITF-pontokat gyűjtögetik. Ennek fényében a magyar leánycsapat utazik pénteken nagyobb reményekkel Franciaországba, s nagy valószínűséggel csoportja második vagy harmadik kiemeltje lesz.

− A pillanatnyi állás szerint csak a kiemelkedően erős orosz triónak jobb a helyezése, ám a nevezés csak egy dolog, az összeállításon szombatig lehet változtatni. Márpedig a szlovákok nem nevezték az egyik legjobbjukat, így vagyunk náluk papíron esélyesebbek. A legfontosabb, hogy elkerüljük az oroszokat, akkor van esélyünk a folytatásban. A fiúkat Horváth Henrik kollégám fogja elkísérni, ők szerényebb reményekkel vághatnak neki a tornának. Mindkét csapat esetében fontos azonban, hogy a kontinens legjobbjai ellen mérkőzhetnek, s így mindenki pontos képet kaphat saját játéktudásáról. A csapat Európa-bajnokságok előtt mindig hangsúlyozni szoktam ezt a tényt, hiszen a további munkához mindenképpen tisztában kell lennünk a hiányosságainkkal. Ezt pedig a hazai mezőnyben lehetetlen tesztelni.

SUMMER CUP, U14-ES CSAPAT EURÓPABAJNOKSÁG, SELEJTEZŐK

LEÁNYOK, C-csoport, Saint Valery En Caux (Franciaország):
A mezőny: Dánia, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Norvégia, Portugália, Szlovákia, Oroszország
Döntő: július 5-7., San Remo, Olaszország

FIÚK, B-csoport, Royan (Franciaország):
A mezőny: Észtország, Franciaország, Horvátország, Luxemburg, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Svédország
Döntő: július 5-7., Murcia (Spanyolország)

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső