Az ITF bejelentette: Budapest adhat otthont a Fed Kupa világdöntőjének 2020-tól 2022-ig. A Nemzetközi Tenisz Szövetség ismertette a női tenisz világbajnokság, azaz a BNP Paribas Fed-kupa új formátumának bevezetését is. Az új rendszer első három tornája a Papp László Arénában építendő két salakpályán lesz.

Billie Jean King, Fürjes Balázs, Szűcs Lajos és Richter Attila (a Londonban készült fotó a huntennis.hu portálon jelent meg)

 

Az ITF által átalakított Fed-kupában elitligájában minden évben 20 női válogatott szerepel, ezek közül a hatnapos budapesti döntőben 12 csapat játszik majd. A zónaküzdelmek lebonyolítása változatlan marad.

A sportág történetében most először a BNP Paribas Fed-kupa döntő díjazása ugyanakkora lesz – összesen 18 millió dollár - mint a férfi Davis-kupáé, ami nagy lépés a nemek közti esélyegyenlőség erősítése érdekében a sportágban- derül ki abból az összeállításból, melyet az ITF, a WTA, a huntennis.hu és a BBC a bejelentéssel kapcsolatos közleményei, írásai alapján készítettünk.

A Fed-kupa nemzetközi nagykövete Billie Jean King, a történelem egyik legnagyobb női teniszezője lesz.

A magyar Fed-kupa csapat és a magyar női tenisz számára hatalmas lökést jelenthet a Magyar Tenisz Szövetség pályázatának a sikere, mivel a rendezésnek köszönhetően együttesünk alanyi jogon vehet részt a döntőben, és hazai pályán versenyezhet a világ legjobb válogatottjaival.

Előzetesen a magyar kormány 20,6 milliárd forint értékben pénzügyi garanciát adott a pályázathoz és az esetleges rendezéshez.

A vadonatúj rendszerű verseny 150 százalékkal emeli a pénzdíjazást – összesen 12 millió dollár a játékosoknak és 6 millió dollár a szövetségeknek –, amely így már egy szinten van a Davis-kupa döntő díjazásával. A Magyar Tenisz Szövetség a kormányzat támogatásával pályázta meg, illetve nyerte meg a női tenisz egyik legfontosabb nemzetközi eseményének rendezési jogát, amelyet így 2020 és 2022 között a Papp László Sportarénában tartanak majd meg.

„Hatalmas szakmai siker, hogy a Magyar Tenisz Szövetség pályázata ilyen erős nemzetközi mezőnyben tudott nyerni, és így az új formátumú BNP Paribas Fed-kupa döntő rendezési jogát Magyarország kapta meg. Számos WTA és ATP Tour verseny, illetve több mint száz ITF Pro Circuit torna megrendezése után ezzel a versennyel végleg felkerül Budapest a nemzetközi teniszélet térképére. Nagy örömmel látjuk vendégül a világot 2020 és 2022 között, hogy megtekintsék nálunk a női tenisz legjavát, egyben kihasználnánk az alkalmat, hogy megmutassuk a világnak a magyar női tenisz tehetségeit, és nem utolsó sorban a csodálatos fővárosunkat” – mondta Szűcs Lajos, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke.

„Nagyon örülünk, hogy a kormányzat támogatásával pályázhattunk az esemény megrendezésére, és elnyertük azt. Biztosak vagyunk abban, hogy a magyar Fed-kupa csapat számára is nagy lökést jelenthet, hogy a rendezésnek köszönhetően alanyi jogon vehet részt a döntőben, és hazai pályán versenyezhet a világ legjobb válogatottjaival, remélhetőleg a legerősebb összeállításában” – tette hozzá.

"A Nemzetközi Tenisz Szövetség döntése a bizalomról szól - a világ egyik legrégibb és legrangosabb nemzetközi sport szervezete bízik Budapestben, a magyarokban, és most ránk bízza egyik legfontosabb versenyének a teljes megújítását. Ahogy a szeptemberi, legelőször sorra kerülő World Urban Games jogtulajdonosa is, úgy az ITF is Budapestet gondolta a legjobb helyszínnek arra, hogy valami új, valami más, valami friss kezdődjön el. A rendezés elnyerésének köszönhetően minden szezonon át fut majd az ITF „Road to Budapest” kampánya, így a világban százmilliók fognak találkozni Budapest nevével és szépségével a televíziós vagy online felületeken. Ráadásul, a környező országok versenyzői közül többen is résztvevői lesznek az eseménynek, ami tovább növeli az eseményre érkező turisták számát, végső soron több tízezer vendégéjszakát jelentve a szállodáknak, jelentős bevételt hozva az országnak. Budapest meg ismertebb, meg kedveltebb és meg látogatottabb város lesz a Fed Kupának is köszönhetően a nagyvilágban” – mondta a bejelentésen Fürjes Balázs, kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért kormánybiztos.

„Azáltal, hogy egy egész héten át tartó kiemelkedő tenisz eseménnyé tesszük a BNP Paribas Fed-kupa döntőt, egy új szintre emeljük a női tenisz zászlóshajóját, miközben hűek maradunk a történelmi gyökereihez. Minden érintett szereplővel konzultáltunk, szorosan együttműködtünk a WTA-val és a játékos tanáccsal annak érdekében, hogy biztosítsuk, hogy az új formátum a játékosok érdekeit szolgálja. Azt az ígéretet tettük a tagszervezeteink felé az ITF 2018-as közgyűlésén, hogy olyan reformokat vezetünk be, amelyek növelik a sportág globális nézőközönségét és amelyek lehetővé teszik, hogy többet fordítsunk a sportág jövőjére. Úgy gondolom, hogy a vadonatúj Fed-kupa formátum által beváltottuk ezt az ígéretet” – adta tudtul közleményében David Haggerty, az ITF elnöke.

A BBC idézi az ITF elnökét azzal kapcsolatban, hogy kérdés hangzott el a budapesti torna finanszírozásáról:

- Állami támogatásból és helyi szponzorációból áll össze a költségvetésük - válaszolta Haggerty a BBC Sport tudakozódására. - A magyar kormány garanciát vállalt, s letétbe helyezi a pénzt. Vannak jelek, hogy még profitjuk is lehet a rendezésből. De többről van szó. Budapest jelenleg a világ három sportfővárosa közé tartozik, a sport főszerepet játszik életükben. Az olimpiai pályázatukból tudjuk, hogy már korábban is voltak ambícióik nagy esemény rendezésére.  

 

ILYEN LESZ a Fed-kupa ÚJ lebonyolítási rendje

Hosszas előkészítés és játékosokkal, a nemzeti szövetségekkel, a WTA-val való sorozatos konzultációk előzték meg a Fed-kupa rendszerének mostani átalakítását. Ennek értelmében a sorozat 16 csapat részvételével oda-visszavágó alapú (négy egyes és egy páros) mérkőzésből álló selejtezővel indul 2020 február 7-8-án.

A februári selejtezők résztvevői: Fehéroroszország, Belgium, Brazília, Kanada, Csehország, Németország, Nagy-Britannia, Japán, Kazahsztán, Lettország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Spanyolország, Svájc és az Egyesült Államok.

A BNP Paribas Fed-kupa budapesti döntője egy hatnapos verseny lesz 2020 április 14-19. között, amelyen a februári selejtezőkör 8 győztese vesz majd részt az előző év döntőseivel, Franciaországgal és Ausztráliával, egy szabadkártyás csapattal, és Magyarországgal, mint a verseny házigazdájával.

A budapesti világdöntő 12 válogatottja négy háromcsapatos csoportban küzd (minden találkozó két egyesből és egy párosból áll), s a győztesek jutnak az elődöntőbe. A finálé két szereplője automatikusan ott lehet a következő évi világdöntőben, míg a 3-10. helyezettek a 2021-es kvalifikáció mezőnyében kapnak játékjogot, ahol a februári selejtezők vesztesei is ott lesznek.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső