A Balatonalmádiban rendezett 15 ezres férfi ITF-torna legjobb magyar résztvevője a selejtezőből indult Madarász Gergely volt döntős helyezésével.

A fiatal játékos amerikai tanulmányait befejezve, egy hónapja tért véglegesen haza Magyarországra, s most már csak a teniszre koncentrál.

Régi-új edzője, Pákai Norbert klubjában, a MAFC-ban a fiatalok elé szeretné példaképként állítani a kiváló mentalitású játékost.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Aligha lehet véletlen, hogy napra pontosan öt esztendővel karrierje legjobb ATP-ranglista helyezésének (618.) elérését követően Madarász Gergellyel ismét örömteli esemény történt június 23-án. A tervezett profi karrierjét korábban Egyesült Államokbeli tanulmányokra cserélő, 25. születésnapját októberben ünneplő játékos a döntőig menetelt Balatonalmádiban, a 15 ezer dollár összdíjazású ITF-viadalon.

A selejtezőkből induló teniszező hat mérkőzést nyert, s csupán a döntőben maradt alul a torna 5. kiemeltje, az ausztrál Christopher O’Connellel szemben (3:6, 1:6). S bár a kitartásáról, a sportág iránti alázatáról és példamutató hozzáállásról ismert sportoló most már teljes erőbedobással a sikeres visszatérésen dolgozik, őt magát, sőt edzőjét, Pákai Norbertet is meglepte a vártnál korábban jött eredmény idei, mindössze harmadik tornáján.

− Tavaly valójában csak tesztelgettem magam a versenyekkel – avatta be honlapunkat az előzményekbe Madarász Gergely. − Azért nem akartam a teljes nyaramat rááldozni, mert tudtam, hogy a tanulmányaim befejezéséhez még vissza kell mennem Amerikába. A tanulás mellett teniszedzőként is dolgoztam szeptembertől, és az így félretett keresetemből finanszírozom majd az idényt, amelyet egy márciusi, kevésbé sikeres kaliforniai tizenötezreset leszámítva, a gyulai huszonötezressel kezdtem. Egy hónapja vagyok itthon, és fantasztikusnak tartom, hogy ilyen jól kijött a lépés.

Május végén, Gyulán, Balla Péter párjaként azonnal elődöntőbe jutott, egyesben viszont nem tudott a szabadkártya kínálta lehetőséggel élni, és az első körben, három szettben kikapott az ATP 449. helyén rangsorolt olasz Fabrizio Ornagotól. A fiatal magyar azonban már ekkor nagyon jó meccset játszott, fizikálisan fogyott el a mérkőzés végére. Saját bevallása szerint hiányzott a célzott felkészülés, mert bár az egyetemi csapata mellett továbbra is edzhetett, a tanulással és a munkával megtetézve, ez még sem volt az igazi.

− Tény, hogy feszített a tempó. De amikor Geri hazajött, közösen határoztuk el, hogy belevágunk egy sokmeccses sorozatba. Most az a legfontosabb, hogy sérülésmentesen, kiegyensúlyozottan vigyük végig ezt az időszakot, és akkor télen sor kerülhet az alapozásra, amely záloga lehet egy sikeres jövő évnek. A viadalok közötti egy hetes szakaszokban éppen ezért nemcsak a teniszpályán, de azon kívül is lesz teendője: gyógytornászhoz, gyúróhoz fog járni, hogy minél ideálisabb fizikális állapotban lehessen – tudtuk meg Pákai Norberttől, aki nagy örömmel mondott igent korábbi játékosa megkeresésére, s vállalta el felkészítését. Ám ez nem jelenti azt, hogy az idén újjászerveződőtt MAFC teniszszakosztályának vezetőedzője hátat fordítana a műegyetemi teniszélet fellendítésének. Sőt.

Az utóbbi időben gyarapodott a tehetséges fiatalok száma, a szakember nem titkolt célja pedig az, hogy Madarász Gergelyt példaképként állítsa az utánpótláskorú játékosok elé.

– Ritka lehetőség, hogy a gyerekek saját szemükkel, testközelből láthatják, hogyan edz egy Geri-szintű és mentalitású játékos. Balla Peti is az én versenyzőm volt, örülök, hogy együtt indulnak idén a páros tornákon. Amikor itthon lesznek, úgy alakítom a programomat, hogy a lehető legtöbbet tudjak nekik segíteni.

Jóllehet Pákai Norbert is a fizikális hiányosságokkal magyarázza a gyulai vereséget, a szakember azt is fontosnak tartja megemlíteni, hogy az amerikai éveknek azért jócskán akadnak pozitív hatásai is. Geri nemcsak rutinosabb és érettebb lett, de megtanult nyerni is. Ma már sokkal jobban tudja, mikor kell összpontosítania, hogyan ossza be az energiáját és a fonákja is hatalmasat javult. Arról nem is beszélve, sokféle játékossal mérte össze tudását, s ennek köszönhetően a különböző stílusok elleni módszereket is nagyon gyorsan megtalálja.

Az egyetlen nehézségnek pillanatnyilag a megfelelő edzőpartnerek megtalálása tűnik. Ezért a BTC-re és a NEK-re is feljár majd, amikor lehetősége lesz rá. No, persze nem megfeledkezve a párospartner, jóbarát, utazó edzőtárs, Balla Petiről sem. Geri a saját kis csapatának kialakítása közben a teniszpályán kívüli dolgokra is nagy figyelmet fordít, erőnléti edzőként az olimpikon gátfutó Csillag Levente segíti a munkáját, masszőrként Hetei Péterhez kezdett el járni, gyógytornásznak pedig Bártfai Juditot ajánlották neki.

− Nagyon élvezem a játékot, és szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen jól indult a második karrierem. Ennek most kell örülni kell és közben rendületlenül építkezni. Az év végére szeretnék a legjobb hét-nyolcszáz közé bekerülni, két év alatt pedig az ATP ötszázig eljutni. De igazából nem a helyezések érdekelnek, a szabályváltoztatásokkal sem foglalkozom. Végzem a dolgom és a maximumot teszem bele. S hogy ez mire lesz elég, azt majd a jövő eldönti.

Madarász Gergelyt Balatonalmádiban egyáltalán nem zavarta, hogy a kvalifikációból kellett indulnia. Sőt, kifejezetten örült annak, hogy minél több mérkőzést játszhatott. De hát ő pontosan tudja, mi az az alázat.

FaLang translation system by Faboba
A tenisz-palya.hu évkönyve – 2018

Pályakereső