A Hornung családban ma már nemcsak a legidősebb fiú, Iván, de öccse Gábor is korosztálya legjobbjai közé tartozik.

A fiúk U14-es mesterversenyének győztese, Hornung Gábor, a Balatonboglári Tenisz Club játékosa nyaranta ugyan még mindig Fekete Rudolffal a Balaton-parti városban készül, ám évközben a MAFC vezetőedzője, Pákai Norbert irányítja az edzéseit. 

A budapesti szakember szerint a mai teniszben a fizikai képzés éppoly fontos, mint a technikai, ezért Gábor erőnléti edzéseit szeptemberben Szabó András László, a Nemzeti Kézilabda Akadémia sporttudományos és egészégügyi csoportjának vezetője vette kezébe.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Az U14-es fiúk mesterversenyét ugyan nem az első kiemelt MTK-s Gubi Trisztán, hanem az őt legyőző Hornung Gábor (BBTC) nyerte, ám ez mégsem jelentett igazán nagy meglepetést. Ebben a korosztályban a Mészáros Patrik (MTK Budapest) mögötti öt-hat fős csoportból hol egyik, hol másik fiú nyeri meg a ranglistavezető távollétében megrendezett hazai viadalokat. Gubi és Hornung az idei szabadtéri korosztályos országos bajnokságon is az elődöntőben találkozott, ott előbbi győzedelmeskedett, az október végi mesterversenyen viszont utóbbi jutott a döntőbe. A BBTC 14 esztendős játékosának a fináléban már könnyebb dolga volt a győri Pálfi Zoltán ellen (6:2, 6:1), igaz, erre a találkozóra alaposan fel is készítette őt edzője, Pákai Norbert.

− Szerencsére meg tudtam nézni a másik elődöntőt Pálfi és Márki Marcell között, így jól átbeszéltük a döntő taktikáját – idézi fel a mesterversenyt a MAFC szakembere, akinek értő fülekre találtak tanácsai, a kaposvári születésű fiatal tökéletesen végrehajtotta valamennyit. Ami nem újdonság Pákai számára, hiszen Hornung Gábor egyik erőssége mindig is a figyelme volt. – A másik a játékintelligenciája, ösztönösen a jó megoldásokat választja a pályán. A kombinatív játékra azért is van különösen nagy szüksége, mert fizikailag még nem elég erős, az ütőerő hiányát tudja így kompenzálni. A fonákja viszont kifejezetten jó, alig sebezhető.

Pákai Norbert szerint 14-17 éves korban hatalmas mennyiségű munkát kell elvégezniük a játékosoknak. Technikailag és erőnlétileg egyaránt. Éppen ezért számára pillanatnyilag Gábor esetében sem a versenyzés a legfontosabb, hanem a jó alapok lefektetése. S bár az édesapával, Hornung Gáborral megkezdett munkára a teniszpályán bizton építkezhet, az erőnléti edzéseket csak idén szeptemberben kezdték meg, mégpedig Szabó András László, a Nemzeti Kézilabda Akadémia sporttudományos és egészségügyi csoportjának vezetőjével. A klubcsapatoknál, válogatottaknál és más sportágakban is tevékenykedő erőnléti szakember Balatonbogláron ismerkedett meg a játékossal, aki a nyári szünet idején Fekete Rudolffal készül a Balaton-parti, platánokkal övezett, patinás egyesületben.

− Gábor fizikai téren némileg elmarad a biológiai életkorától, ezért olyan izomépítő programot állítottam össze számára, amely nemcsak fejlődésben és állandó növésben lévő szervezetére van tekintettel, de a sportág sajátságaira is – idézi fel Szabó András László a teniszezők erőnléti fejlesztésével kapcsolatos nehézségeket tanítványa példája kapcsán. – Nagyon fontos, hogy mindeközben megtartsa a robbanékonyságát, amelyre a pályán nagy szüksége van, s ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tenisz aszimmetrikus sportág. Az erőnléti edzőnek éppen ezért hatalmas a felelőssége, olyan gyakorlatokat kell találnia, amelyekkel ez a probléma ellensúlyozható. Mindezek összehangolása egy meglehetősen hibrid programot eredményezett a mi esetünkben. Gábor mozgáskultúrája szerencsére nagyon fogékony, az idegrendszere stabil, öröm vele dolgozni.

Az idei esztendőben a korábbiakhoz képest az erőnléti edzések bevezetése volt a legnagyobb változás Hornung Gábor számára. Az újfajta gyakorlatokhoz nem volt könnyű hozzászoknia:

− Az elején olyan nehéz volt, hogy néhány elemet végre sem tudtam hajtani. András ezért könnyített rajtuk kicsit, s most már azok is mennek, amelyek az elején még nem. A kívülálló számára talán nem látható a fejlődés, de én a pályán, játék közben, már határozottan érzem, hogy dinamikusabbak lettek az ütéseim. A mesterverseny nagyon fontos volt a számomra, ezért még a szokásosnál is jobban figyeltem. A döntőbe kerülést tartottam a minimumnak. Az ob-n ez nem sikerült, most kárpótoltam magamat érte – foglalta össze az erőnléti edzések és a mesterverseny tapasztalatait röviden Hornung Gábor, aki különleges helyzetben van családja miatt, hiszen bátyja, Iván és ikertestvére Igor számára is a tenisz körül forog a világ, édesapjuk révén úgymond belenőttek a sportágba. – Olyan kicsi voltam, hogy szinte nem is emlékszem, mikor kezdtem. Olyan érzésem van, mintha mindig is teniszeztem volna. S bár Iván példája miatt pontosan tudom, milyen nehéz út vezet a sikerekig, engem ez sokkal inkább motivál, mint visszatart. Még jobban odateszem magam.

Erre a hozzáállásra pedig szüksége is lesz jövőre, hiszen a 16 évesek közé fellépve, még nagyobb súllyal esik majd latba fizikális felkészültsége. Pákai Norbert szerint a versenyeztetés szempontjából ezért nem is a 2020-as, hanem az azutáni év lesz majd döntő. A szakember úgy gondolja, ügyességgel ma már nem pótolható a fizikai erő, s erre példaként az októberi, törökországi 15 ezres ITF-viadalokat megnyerő 17 esztendős, olasz Lorenzo Musetti példáját hozza fel:

− Az idei junior Australian Open győztese nemcsak tenisztudásának, de tökéletesen felépített, ruganyos, mégis erős fizikumának köszönheti a sikereit. Külföldön adódik, hogy tízéves korban elkezdik az életkori adottságokhoz tökéletesen illeszkedő erőnléti képzést, amely olyan testet eredményez, amelyet később nyugodtan lehet terhelni. Gábor és a többi játékosom esetében egyaránt, megfelelő szakértelemmel és odafigyeléssel próbáljuk behozni ezt a lemaradást.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső