Helyszíni tudósításunk Pozsonyból

A 110 ezer euro összdíjazású ATP Challenger viadal ezúttal jelentős magyar részvétel mellett zajlik.

Fucsovics Márton a 2. kiemelt, ott van a mezőnyben Balázs Attila, Valkusz Máté, és a selejtezőben indult Piros Zsombor is. A versenybíró is magyar, dr. Nyirő László személyében.

Balázs Attila hétfőn este szeretne visszavágni Sztahovszkijnak

 

A rendezők meglepődve értesültek arról, hogy a nemzetközi bírói gárda nagyágyúi is felkeresik a tornát, itt van a német Sören Friemel, az ITF és egyúttal az összes profi szervezet bíróinak a főnöke, a svéd Anders Wennberg, aki a versenybírók legfőbb oktatója világszerte, és tiszteletét teszi az olasz Giulia Orlandi, a WTA bírók vezetője is.

Mire fel a nagy érdeklődés - tehető fel jogosan a kérdés. Nos, a lengyel illetőségű FlightScope cég itt mutatja be és teszteli először élesben új videóbírós rendszerét.

A módszerük hasonló a mindenki által jól ismert sólyomszeméhez, tehát a pályákat több kamerával pásztázzák, ezeket a jeleket egy számítógépben összesítik, ahol a program azonosítja a labda útját, és annak a sebességéből, pályaívéből kikalkulálja, hol kell (elvileg és jó esetben) a labdának földet érnie.

Mi is akkor az újdonság? A kísérleti rendszer kevesebb kamerát használ mint elődei, ezek pedig mind felülről néznek merőlegesen a pályára.

A program gyorsabb, és a hírek szerint nagyobb pontosságot is ígér, mint a konkurencia.

Kíváncsian várjuk a teszt eredményeit, és természetesen a játékosok véleményét is.

Ha minden jól megy, akkor az új rendszer jövőre csatasorba is állhat, és remélhető, hogy a piaci verseny csökkenti az árakat, és ezáltal egyre több eseményen segítheti a bírók munkáját az elektronikus vonalbíráskodás.

Ami a pályán szereplőket illeti: Fucsovics Márton erőnyerőként csak szerdán kezd, Piros Zsombor a selejtező döntőjében a kvalifációban 2. kiemelt cseh Zdenek Kolar ellen  sérülés miatt 4:6, 0:3 állásnál feladta.

Hétfőn is lesz magyar érdekeltségű mérkőzés, mindkettő a koraesti programban, várhatóan 18.30 után - tehát még útra kelhet, aki buzdítani akarja játékosainkat.

A főtáblás Balázs Attila  (ATP 135.) az ukrán Szergij Sztahovszkij  (150.) ellen mérkőzik a Center pályán (alkalom a visszavágásra, hiszen a szeptemberi Davis Kupa összecsapáson az ukrán 6:4, 6:3-ra nyert),  a hosszú sérülése után a rangsorban az 568. helyre visszaesett, ám a szabadkártyával a legjobbak közé került Valkusz Máté ellenfele a 3-as pályán pedig a belga Kimmer Coppejans (158.).

 *

Frissítés:

Sztahovszkij - Balázs 6:4, 6:4

Coppelmans - Valkusz 6:3, 6:2

2. forduló:

llja Ivaska (fehérorosz) – Fucsovics Márton (2.) 3:6, 7:6(5), 7:6(7)

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső