Sorozatban harmadik mesterversenyét nyerte meg a 13 éves Molnár Kitti, aki idén már a felnőttek között is bizonyította tehetségét, Nyíregyházán első osztályú női versenyt nyert. Edzője, Fülöp Attila szerint az idény számukra nem ért véget, folyamatosan dolgoznak, most alapozzák meg a későbbi folyamatos versenyzéshez szükséges technikai és erőnléti tudást.

Molnár Kitti és egykori élversenyző édesanyja, Molnár-Kaltenecker Edina

 

Gy. Szabó Csilla írása * Molnár Kitti, a Metro RSC 13 éves teniszezője tavaly egyeduralkodó volt a hazai U12-es leánymezőnyben. Ez azonban sem előnyt, sem védettséget nem jelentett számára az idei esztendőre. Elsőévesként a „nagyok”, vagyis a már nemzetközi rutinnal is rendelkező U14-esek között sok nehéz pillanatra számíthatott. Az eredmények végül egyáltalán nem igazolták a félelmeket, sőt. Elfogódottság nélkül halad tovább a megkezdett úton, és az elkerülhetetlenül begyűjtött vereségek sem vették el kedvét a további munkától.

− Ugyanúgy edzettem tovább és készültem a versenyekre, Anyuék világosan elmagyarázták, hogy a kudarcok is hozzátartoznak a sporthoz, ezért egyáltalán nem keseredtem el igazán – mondja Molnár Kitti, aki a múlt hétvégén sorozatban harmadik korosztályos mesterversenyét nyerte meg, ezúttal az U14-es lányok között, de idén nyáron Nyíregyházán a felnőtt I. osztályú női torna győztesének járó serleget is magasba emelhette. Dr. Zsiga László, a korosztály szövetségi edzője, évértékelésében ki is emelte a fiatal játékost, mint az egyik legtöbbet fejlődött teniszező. Ebben az edzéseit korábban irányító edző-édesanyja, az egykori élversenyző Molnár-Kaltenecker Edina szerint az is közrejátszik, hogy hetente kétszer a Nemzeti Edzésközpontban készülhet a legjobbakkal. Kitti számára ugyanakkor ez nagy motivációt is jelent, bár a Vaskó Balázs által vezetett erőnléti edzések azért néha még kifognak rajta:

− Egyelőre furcsa, hogy a teniszedzések után azonnal kondiznom is kell, de csoportban ez sokkal könnyebb, ha pedig zene is van, akkor még inkább. Ennek ellenére nagyon oda kell tennem magam, hogy bírjam – beszél az erőnléti edzések nehézségeiről a fiatal játékos. Molnár-Kaltenecker Edina és Kitti edzője, Fülöp Attila az év elején egyetértett abban, hogy most kell megkezdeni az életkorának megfelelő erőnléti fejlesztést, éppen ezért némileg vissza is szorították a versenyek számát.

− A lányok esetében ebben az életszakaszban a leglátványosabbak a fizikai változások, s így van ez Kitti esetében is, hiszen nagyon sokat nőtt az utóbbi időben – vélekedik Fülöp Attila, aki szerint tanítványa a testi változások dacára, nemcsak tartotta a lépést a többiekkel, de sokaknak fölébe is emelkedett. A szakember szerint ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy Kitti kiváló versenyzőtípus, minél több tornán játszik, annál jobban belelendül, ahelyett, hogy belefáradna. A mai modern tenisz pedig semmi másról nem szól, mint a viadalról viadalra utazásról, ami az ő esetükben egyáltalán nem okoz majd a későbbiekben gondot. De most még meg kell maradniuk a korosztály-specifikus képzésnél, ami azt jelenti, hogy a szezon sem ért véget. – Folyamatosan dolgozom vele, módszeresen szeretném mind a fizikumát, mind pedig a játékát felépíteni, a versenyek egyelőre inkább csak változatosságot hoznak az életünkbe és jó értékmérőként szolgálnak. Örülök az idei részsikereknek, annak, hogy a 18 éves mezőnyben és a felnőttek között is partnere volt ellenfeleinek, felvette a ritmust, mert ez azt mutatja, jó úton járunk. Ami pedig a legfontosabb, hogy sem sérülés, de még izomláz sem nehezítette a munkánkat. Nagyon nehéz pontosan belőni az edzések és a meccsek számát és nehézségi fokát, úgy tűnik, idén ez sikerült.

Fülöp Attila természetesen elismeri, hogy vannak olyan készségek, amelyek csupán a versenyeken fejleszthetők, és a sikerek motivációs ereje sem elhanyagolható. De személy szerint ő egyáltalán nem „ranglistafüggő” s csak annyiban számol a pontokkal, amennyiben azok előnyökhöz juttatják tanítványát. Korosztályos eredményeinek köszönheti például az edzéslehetőséget a NEK-en, a tornákon pedig a kiemelt státuszt, amely megkönnyíti az előrehaladást. Egyébként csak a munkában hisz, amelyet el kell végezniük. Akár egy meccs után is, amely nem volt elegendően erős.

− A 2020-as szezonban zömével a tizenhat évesek között fog indulni, s egy-két junior ITF-tornával is megpróbálkozunk. Attól kezdve, hogy bekerül majd a nemzetközi körforgásba, nem lesz megállás, a lehető leggyorsabban a felnőttek közé kell lépni. Ehhez pedig most teremtjük meg az alapokat – utalt munkája legfontosabb részére Fülöp Attila.

A programban azonban a korosztályos válogatott meccsek is fontos helyet foglalnak majd el. Ennek azonban elsősorban érzelmi okai vannak.

 

udvardy luca molnar kitti danko vanessa dalma 2019A csapat: Udvardy Luca, Molnár Kitti és Dankó Vanessa Dalma

 

Imádom a csapatot, amikor egymást buzdítjuk és nemcsak magunkért, de a társainkért is játszunk. Tartalékként, csereként vagy elsőszámú játékosként, de rám mindig számíthat a kapitány. Alig várom, hogy kimozduljak itthonról, az utazás legalább annyira feldob, mint a közös cél – jelenti ki határozottan Molnár Kitti a korosztályos válogatottal kapcsolatban, amelynek 2020-ban, immáron másodéves U14-es játékosként, már minden bizonnyal vezéregyénisége lesz. Még akkor is, ha családjával egyelőre nem gondolkodnak a magántanulói státuszban, így a gyakorlatokat és a meccseket úgy kell megoldaniuk, hogy az beleférjen az iskolai programjába. A veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola vezetősége szerencsére partner a fiatal játékos törekvéseiben, s minden segítséget megad az edzések és a tanulás összehangolásához.

Az új esztendő azonban mindenképpen új kihívásokat tartogat, hiszen az utazások száma félhetően megugrik majd az ideihez képest.

− Többnyire én fogom elkísérni Kittit a külföldi utakra, de Attilával mindent megbeszélünk és egyeztetünk – vázolja a 2020-as menetrendet Molnár-Kaltenecker Edina, aki tavaly adta át leánya edzéseinek irányítását Fülöp Attilának és a mai napig nem bánta meg ezt a döntést. – Szerencsére hasonlóan látjuk Kitti jövőjét, még mindig nem edzünk túl sokat, a tartalékokat szépen lassan hozzuk majd felszínre az évek alatt. Sajnos Mogyoródon nem maradhattunk, ezért most Újpalotára járunk, és hetente kétszer a NEK-re, ami hatalmas segítség. Kittinek pedig nagy megtiszteltetés Arn Gréta, Bondár Anna vagy Velcz Zsombor mellett gyakorolni. Szerencsére Szücs Zoltán menedzser továbbra is egyengeti az útját, amit mi az eredményekkel próbálunk meghálálni. Most Kitti izomzatának kidolgozására fektetjük a legnagyobb hangsúlyt, reméljük minden úgy halad tovább, mint eddig.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső