A junior évektől most búcsúzó Nagy Adriennt és Makk Pétert nemcsak eredményei, de sportolói magatartása miatt is a következő generációk elé állítja például Gulyás István az U16-os és U18-os válogatottak szövetségi edzője.

A szakember a hétfőn este zárult Mesterverseny értékelésén túl, a korosztályos válogatottak idei szerepléséről és a tinik gondjairól is beszélt honlapunknak.

Buzonics Dominik

 

Gy. Szabó Csilla írása * Az U16-os és U18-as korosztályok Mesterversenyének döntőivel hétfőn este befejeződött az idény utánpótláskorú teniszezőink számára. Matkó Réka, Belkovics Achilles, Kovács Zita és Buzonics Dominik nemcsak egy díszes serleg gazdája lett a Nemzeti Edzésközpontban, de a győztesnek járó négyszázezer forintos MTSZ-támogatást is elnyerte. A dobogósok sem távoztak üres kézzel, a második helyezettek két-, a harmadikak pedig háromszázezer forint értékben kapnak segítséget a további versenyzéshez.

A két korosztály szövetségi edzője, Gulyás István szerint az idősebbeknél a torna célja már egyértelműen a legjobbak mögött feltörekvők támogatása és motivációja. Ebben az életkorban ugyanis már akkora teher hárul a topversenyzőkre, hogy maga sem várná el tőlük az évvégi hazai indulást.

− Még felsorolni is nehéz, hány fronton kell tizenöt-tizenhat éves kortól a válogatott játékosoknak helytállniuk, ezért szolgálja nagyon jól a mögöttük következők érdekeit az idényzáró Mesterverseny – vélekedik Gulyás István, aki elismerte, azért az számára is csalódást okozott, hogy az U18-as leányok mezőnye mindössze hét indulót számolt. Kovács Zita és Jánosi Luca számára csupán az egymás ellen vívott döntő jelentett igazi megméretést. A szakember szerint egy korosztállyal lejjebb is a két kiemelkedő egyéniség, Matkó Réka és Bartha Panna vívta a finálét, ráadásul nem is akármilyen izgalmak között, színvonalas, jó mérkőzésen, meccstiebreakben dőlt el az elsőség sorsa a nyári ob-győztes javára.

– A tizenhat éven aluli fiúk között voltak meglepetések, én azonban ezt a korosztályra jellemző érzelmi hullámzásnak tudom be. Deli Merse remek játékkal vert meg két idősebb játékost, Miljannic Markót és Kincses Kristófot, a döntőben a Drágár Pétert legyőző Belkovics Achilles-től kapott ki, aki a torna legnagyobb meglepetését okozta győzelmével. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, utóbbi már korábban is megmutatta képességeit, idén hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt ért el szép sikereket. Érnie és erősödnie kell, de van benne lehetőség.

A szövetségi edző által említett, a tinikre jellemző hullámzó teljesítmény az U18-as fiú mezőnyben már kevésbé volt tapintható, s erre Gulyás István szerint a győztes Buzonics Dominik a legjobb példa. A Tenisz Műhely 17 éves játékosának idén alapjaiban változott meg a hozzáállása, érett, már-már felnőttes határozottságának köszönhette mesteri címét. Ebben a korosztályban a három topjátékos (Makk Péter, Fajta Péter és Velcz Zsombor) távollétében is kiélezett meccsek tanúi lehettünk, az élvonalból jószerivel mindenki más jelen volt.

A hiányzók persze igazoltan voltak távol, hiszen egész évben sikeresen képviselték a magyar színeket a nemzetközi porondon.

− Makk Peti negyeddöntője a Roland Garros-on szerintem szenzációs teljesítmény, ráadásul az első kiemelt, junior Australian Open-győztes olasz Lorenzo Musettit győzte le, aki az elmúlt két hétben, két tizenötezer dolláros ITF-tornát nyert meg Törökországban – tért át a válogatottak idei teljesítményének értékelésére Gulyás István, s a 18 éves játékos kapcsán annak megbízhatóságát és példaszerű magatartását is kiemelte. – Az egy évvel fiatalabb Fajta Péter szinte szárnyalt ebben az esztendőben, nagyon sokat fejlődött fizikálisan, az adogatás az egyik nagy fegyvere lett és még nem ért a lehetőségei végére. Felépített játékkal, kiegyensúlyozottan halad a célja felé. Velcz Zsombor éve halványabbra sikerült a tavalyinál, de a két fiú eddig is húzta egymást, és szerintem ez most sincs másképp. Most Fajta Peti van egy lépéssel előrébb, de volt már fordított helyzet is. Kalocsai Péterrel és Buzonics Dominikkal kiegészülve nagyon erős négyesünk lesz ebben a korosztályban jövőre.

Nagy Adrienn még Makk Péternél is emlékezetesebb idénnyel búcsúzik az utánpótlás évektől, hiszen párosban korosztályos Grand Slam-tornát nyert januárban Melbourne-ben, a nyári U18-as szabadtéri Európa-bajnokságon, pedig Drahota-Szabó Dorkával lett bronzérmes. Gulyás István szerint mindketten bátran állíthatóak példaképként a következő generációk elé, nemcsak szorgalmuk és kitartásuk miatt, de azért is, mert minden körülmények között a válogatott rendelkezésére álltak.

− Adrienn a legrangosabb korosztályos tornákon játszott juniorként, s így szinte belenőtt az ezekkel járó felelősségbe. Bármilyen nehéz is a felnőttek közé való átlépés, ez a tapasztalat biztosan sokat fog neki segíteni, s a nagyok között is céltudatosan járja majd útját – vélekedett az MTK-Budapest 18 esztendős játékosának jövőjéről Gulyás István, aki munkája természetes részének tekinti, hogy védenceitől a felnőtté válás küszöbén meg kell válnia. A közös korosztályos sikerek emléke, Piros Zsombor, Valkusz Máté, Bondár Anna, Gálfi Dalma és Stollár Fanny esetében egyaránt a mai napig kísérik, s csak bízni tud abban, hogy tanácsaival és tapasztalatával segíteni tudta őket.

Az idei U16-os együttesek és tagjai kevesebb sikert könyvelhettek el idén, a szakember szerint azonban még a nagy tenisznemzetek sem tudnak minden évben egyformán erős csapatot kiállítani, ráadásul a mi esetünkben ezúttal külső tényezők is szerepet játszottak a gyengébb szereplésben. A fiúknál a korosztály vezéregyénisége Kalocsai Péter eleinte sérüléssel bajlódott, így a téli csapat Európa-bajnokság selejtezőcsoportjának utolsó helyén végzett gárda csak nyárra kapta össze magát Drágár Péterrel és Boros Attilával kiegészülve. Kalocsai ugyanakkor a nehézségek ellenére is negyeddöntős volt az egyéni Eb-n, ami a mezőnyt látva igen értékes eredmény.

− Péter képességeit ismerjük, és a kontinensviadal mellett Milánóban is elődöntőzött, hajszálon múlott, hogy nem jutott ki a Masters-re. Elégedett vagyok vele, ahogy a lányoknál Tóth Amarissa Kiaráról is csak elismeréssel beszélhetek, hiszen tizenhat évesen két Grand Slam-tornán is indult idén, sikert sikerre halmozva a tizennyolc éven aluliak világranglistáján már a legjobb ötvenben található. Jól tette, hogy fellépett a nagyobbak közé, hiszen ott is megállja a helyét, remélem, hogy eljön majd a nap, hogy ő is pályára lép a válogatottban – emelte ki a 2003-as korosztály pillanatnyilag legtehetségesebb két játékosát Gulyás István.

Bármennyire is hiányosnak tűnik a jövő évi U16-os korosztály, a szövetségi edző mégis bizakodó, hiszen a leányok mezőnyében Bartha Panna és Kántor Anna mellé fellép a nemzetközi szinten fiatal kora ellenére már rutinos játékosnak számító Danko Vanessa Dalma és Udvardy Luca. A fiúknál pedig Mészáros Patrik, Gubi Trisztán, Deli Merse és Páll Noel aspirálhat a válogatott kerettagságra.

A jövő évi nemzetközi korosztályos versenyekig persze még sok minden történhet, különösen a fiatalok esetében nem várható el egyenletes teljesítmény, mindenki a saját ritmusában fejlődik. Erre jó példa Szabanin Natália is, akitől évközben többet várt a szövetségi edző, az elmúlt hétvégén azonban Argentínában 2-es kategóriájú junior ITF-versenyt nyert s ezzel a korosztályos világranglista 141.helyére ugrott fel. A jövő évi U18-as leánycsapat összeállításánál persze enélkül is felmerült volna a neve, de egyelőre még Jánosi Luca helye tűnik a legbiztosabbnak Drahota-Szabó Dorka mellett.

− Tizenhat-tizennyolc éves korban már színt kell vallani. Ez a nagy ugrások és nagy visszaesések ideje, csak jó alapokkal és kemény munkával lehet az élvonalban maradni. Akik csak itthon játszanak, azok elvesznek, ilyenkor már mesterien kell kiválasztani a nemzetközi tornákat. Minőségi mérkőzésszámban kell gondolkodni, éppen a fejlettségi szinthez legjobban illeszkedő versenynaptár felépítésével. És akkor még nem is beszéltünk a fizikális és mentális fejlesztésről, hiszen innen már csak egyetlen lépés a felnőtt mezőny, amelyben könyörtelen konkurenciaharc vár rájuk – vonta le az általános tanulságokat Gulyás István, aki szerint minden korosztály fontos, és úgy gondolja, nem kis eredmény, hogy minden évben vannak nemzetközi szinten is elismert játékosaink. Még ha nem is sokan.

 

KOROSZTÁLYOS MESTERVERSENY, NEMZETI EDZÉSKÖZPONT, BUDAPEST

U16. Leányok. Elődöntők: Bartha Panna (Pécsi VTC)−Almádi Alexandra (MTK-Budapest) 6:2, 6:2; Matkó Réka (Future TT)−Bodó Blanka Fruzsina (MTK-Budapest) 6:2, 6:0. Döntő: Matkó−Bartha 6:0, 2:6, 10-4. A 3. helyért: Bodó−Almádi 6:2, 6:1.
Fiúk: Elődöntők: Belkovics Achilles (MTK-Budapest)−Drágár Péter (MTK-Budapest) 6:2, 6:3; Deli Merse Milán (Tenisz Műhely)−Miljannic Márkó (Match Point) 0:6, 6:1, 10-7. Döntő: Belkovics−Deli 6:2, 6:4. A 3. helyért: Miljannic nyert játék nélkül sérülés miatt.

U18. Leányok. Döntő: Kovács Zita (GYAC)−Jánosi Luca (GYAC) 6:3, 6:3. A 3. helyért Lehoczky Anna (Gellért SE) −Ferenczy Szilvia (MTK-Budapest) 6:3, 6:2.
Fiúk. Elődöntők: Buzonics Dominik (Tenisz Műhely)−Kis-Balázs Rafael (BBTC SE) 6:3, 6:1; Hermán Benedek−Hornung Iván Noel (BBTC SE) 6:4, 6:7(8), 10-4. Döntő: Buzonics−Hermán 6:4, 1:0, feladta. A 3. helyért: Hornung Iván−Kis-Balázs Rafael 6:4, 6:1.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső