Bíró Melinda és Kincses Kolos a Monte-Carlóban megrendezett Kinder+Sport Tennis Trophy mesterverseny döntőjében sem talált legyőzőre, így mindketten folytatták idei kiemelkedő szereplésüket az U12-es mezőnyben.

A szövetségi edző, dr. Zsiga László szerint mindkét fiatal kezében ott a lehetőség, hogy a későbbiekben is az európai élvonalhoz tartozzanak.

 

Gy. Szabó Csilla * Kettős magyar sikerrel zárult a Kinder+Sport Tennis Trophy mesterversenye Monte-Carlóban, a sportág legendás Country Clubjában. A 9-12 éves játékosok számára versenylehetőséget biztosító utánpótlás-sorozat döntőjének U12-es mezőnyében sem Bíró Melinda, sem Kincses Kolos nem talált legyőzőre az U12-es mezőnyben, Benke-Giosani Izabella és Kovács Marcell pedig a vigaszágon ért el szép eredményt. Előbbi ezüstérmet, utóbbi pedig bronzot nyert a „vesztesek” tábláján.

Az olasz édességgyártó cég kezdeményezésére 2005-ben elindított sorozatba az évek során huszonöt ország kapcsolódott be, ezek közül idén tizenháromban összesen 169 selejtezőtornát rendeztek. A mozgás öröme jelszavával hirdetett eseményre a magyar színek képviseletében az U12-es mezőnyben nagyon erős csapat érkezett, hiszen Bíró Melinda és Kincses Kolos ma már nemzetközi szinten is korosztálya élmezőnyébe tartozik. Győzelmük a szakemberek számára nem is jelentett nagy meglepetést, ami természetesen semmit sem von le annak értékéből. A magyar küldöttséget a hercegségbe elkísérő, és a korosztályért felelős szövetségi edző, dr. Zsiga László szerint Melinda és Kolos hazai és nemzetközi éves teljesítménye alapján mindenképpen megérdemelte, hogy a híres monacói salakra léphessen.

−  Ebben a korban mindenképpen nagy motivációs ereje van annak, ha egy fiatal olyan nagy sztárokkal találkozhat személyesen, mint Djokovics vagy Zverev, ezért a hazai selejtezőtornákon nem korlátoztuk a legjobbak indulási jogát – mondta a döntőket követően honlapunknak dr. Zsiga László, utalva ezzel arra, hogy akadt olyan ország, amely nem a top csapatával érkezett Monte Carlóba. −  Az elődöntők és a döntők azonban már így is mutatták az európai erőviszonyokat, így bátran kijelenthetem, Melindának és Kolosnak egyaránt kezében a lehetőség arra, hogy idővel nemzetközi szintű játékos legyen. Már most jól képzett teniszezők, akik rendelkeznek a sorozatterhelés elviseléséhez szükséges stabilitással is, ezért jól megtervezett, megfelelő edzésmunkával eljuthatnak a legjobbak közé. Ez a lehetőség azonban kötelezettséggel is jár, amelynek a szakmai munkában kell testet öltenie. Jövőre mindketten fellépnek a 14 évesek közé, s bár elsőéveseket nem szokás automatikusan az U14-es korosztályos válogatott rendes tagjának választani, velük most kivételesen mégis ezt teszem. Minden szempontból ott van ugyanis a helyük.

 

dzskovics es kincses kolos es kristofNem ámítás, valóság: a világelső Novak Djokovics vizitál a fiatalok között

 

A szakember szerint a másik két magyar játékos is nagyszerűen helytállt, hiszen mindketten 2008-as születésűek, így jövőre is az U12-esek versengésében indulhatnak. Kovács Marcell egy győzelmet követően került a vigaszágra, míg Benke-Giosanu Izabella a későbbi döntős olasz kislánytól szenvedett vereséget az első körben. A „vesztesek” tábláján azonban már egyre jobban és jobban játszottak, így számukra az itt elért finálés és elődöntős helyezés is sikerként könyvelhető el az idősebbek mezőnyében. Ebben a korban egy esztendő még sokat számít, jövőre a mostaninál nagyobb reményekkel vághatnak neki a küzdelmeknek. No persze, csak akkor, ha a hazai selejtezőkben kivívják a részvétel jogát.

 

zverev kincses es biroAzt ATP-rangsor 6. helyezettje, a német Alexander Zverev az ifjak között

 

A Budai Tenisz Centrumban Kisantal PéterKrafcsik Tamás, Borsos Olivér és Enyedi János  irányításával készülő Kincses Kolos remek szezont tudhat maga mögött: alig egy hónapja például Umagban nyerte meg a Champions Bowl U12-es kategóriáját. A fiatal játékos ennek ellenére nem érzi magát túlságosan fáradtnak, sőt. A csodálatos környezet és a sztárok közelsége plusz energiákkal töltötte fel:

− Amikor Marcell szólt, hogy látta Djokovicsot, azt hittük csak viccel, úgyhogy nem is mentünk az általa mutatott irányba – mesélt a nagy találkozásról lelkesen Kincses Kolos. – Másodjára azonban csak megnéztük, és tényleg ő volt az egy kupac autogramkérő gyerek között. Bár nagyon meglepődött és sietett is, igazán kedves volt hozzánk. Nagyon szeretem őt, különösen a küzdeni tudása miatt.

Erre a küzdeni tudásra az elődöntőben és a döntőben már Kolosnak is szüksége volt. Szerényen úgy fogalmazott, hogy a játék képe alapján szorosabb volt mindkét találkozó, mint ahogy az a számszerű eredmény alapján gondolható lenne.

− A fontos pontokat én nyertem, de a gémeken belül azért volt küzdelem. Elsősorban fizikálisan voltam jobb az ellenfeleimnél, bár egész héten jól ment a játék. Most pihenek egy picikét, majd következik a hazai korosztályos mesterverseny – összegzett Kincses Kolos, aki elismerte, hogy ilyen szereplés után, lesz majd teher a vállán, de meccsenként próbál majd haladni, kizárva ezzel minden túlzott elvárást a gondolataiból.

A szegedi Gellért SE játékosa, Bíró Melinda is Koloshoz hasonló sikereket ért el idén, annyi különbséggel, hogy Umagban, a Champions Bowl-on bronzérmet szerzett. Monte-Carlo számára sem csupán a mérkőzések és a győzelem miatt marad emlékezetes.

− Kisebb sokkot kaptam, amikor ott állt velem szemben Djokovics… nagyszerű érzés volt, s biztos, hogy hajtóerő lesz számomra a folytatásban – vélekedett Trója Tibor tanítványa a díjátadót követően. – Szerencsére a játék is jól ment. A döntőben erős ellenfelem volt, az első szettben fej-fej mellett haladtunk. A másodikban nagyon motivált az első megnyerése, így az már kicsit könnyebb volt. Én is az erőnléti állapotomat tudom kiemelni pluszként a többiekhez képest. Nehéz évem volt, de ez egyáltalán nem vette el a kedvemet, épp ellenkezőleg. A sikerek adnak erőt ahhoz, hogy jövőre ugyanígy folytassam.

Kinder+Sport Trophy. Döntő. Monte Carlo (Monacói hercegség)
U12. Leányok. 1. forduló: Olivia Kuszel−Benke-Giosanu Izabella 6:1, 6:2. Nyolcaddöntő: Bíró Melinda−Vittoria Segatini (olasz) 6:4, 6:2. Negyedöntő: Bíró Melinda−Eden Paker (monacói) 6:0, 6:0. Elődöntő: Bíró Melinda−Marta Nadajewszka (lengyel) 6:0, 6:0. Döntő: Bíró Melinda−Carlotta Bassotti (olasz) 7:6(0), 6:2.
U12. Fiúk: 1. forduló: Kincses Kolos−Pietro Verno (olasz) 6:0, 6:3. Kovács Marcell−Paul Vincent Schwabe (luxemburgi) 6:1, 6:4. Nyolcaddöntő: Kincses Kolos−Mathis de Bourcy (luxemburgi) 6:0, 6:0, Jan Kuluczynszki (lengyel)−Kovács Marcell 6:3, 6:1. Negyeddöntő: Kincses Kolos−Tim Meyer (német) 6:1, 6:2. Elődöntő: Kincses Kolos−Strahinja Djukics (máltai) 6:2, 6:0. Döntő: Kincses Kolos−Daniel Szpaszov (bolgár) 6:3, 6:0.

 

 

dzsokovics kincses kolos monte carlo

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső