Esélyesként utazhat a 24. Nyári Siketlimpiára a debreceni teniszező.

Máthé Gábor felkészülését több mint egy éve irányító Temesvári Andrea szerint tanítványa felkészülten várja a hallássérültek brazíliai ötkarikás játékát.

Máthé Gábor és edzője, Temesvári Andrea a Golden Ace F1-es győzelemkor, télen

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu) * A Siketlimpia- és Európa-bajnok debreceni teniszező, Máthé Gábor, a jövő héten utazik Brazíliába, ahol május 1-15. között rendezik a hallássérültek ötkarikás játékát. Az eseményre tavaly decemberben került volna sor, ám a koronavírus-járvány alakulása akkor nem tette lehetővé a megrendezést. S bár a helyszín, Caxias do Sul rendezési megbízása többször is vitákra adott okot, végül mégis a brazil város fogadja majd a világ valamennyi pontjáról érkező sportolókat.

A magyar teniszező felkészítését 2021. januárjában vállalta el a korábbi páros Grand Slam-győztes, Temesvári Andrea, aki az elvégzett közös munkára alapozva érmet vár tanítványától. Gábor a hazai mezőnyben ép társaival is eredményesen felveszi a versenyt, rendszeres indulója a magyar bajnokságoknak, és első osztályú tornáknak. Párosban korábban magyar bajnoki címet is nyert Szatmári Adrián oldalán.

− Gábor nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, úgy gondolom, sikerült olyan fontos elemeket hozzátenni a játékához, amelyek révén még eredményesebb lehet a nemzetközi tornákon – értékeli Temesvári Andrea az elmúlt több, mint egy esztendő közös munkáját. – Nagyon jó formában van, és szerencsére komolyabb sérülések sem akadályozták a felkészülésünket, bár a koronavírus azért őt sem kímélte. Alázatos, szorgalmas sportoló, akivel jó együtt dolgozni. Az együttműködés kezdetén heti háromszor jött el hozzám Debrecenből Budapestre, majd ez a szám négyre emelkedett, jó fél éve pedig hétfőtől péntekig minden áldott nap edzünk. Örömmel láttam a hazai versenyeken játszani, s végre volt egy nemzetközi lehetősége is, november elején, Prágában, ahová szintén elkísérhettem. A cseh fővárosban attól a világelső, Smedektől kapott ki a döntőben, aki Brazíliában is kemény ellenfélnek ígérkezik. De bízom a közös munkában és Gábor eltökéltségében.

 

mathe gabor2

 

S bár a hallássérültek teniszmeccsei nem sokban különböznek a hallókétól, azért Temesvári Andreának is szüksége volt némi időre ahhoz, hogy összeszokjon játékosával, s különösen annak speciális helyzetével. A siketlimpiára való felkészülés pedig csak tovább nehezítette a gyakorlások alatti kommunikációt, hiszen a hallássérültek ötkarikás játékán nem lehet hallókészüléket viselni, amely eddig nagyban megkönnyítette a mester és tanítványa közötti gondolatcserét. Az utóbbi hónapokban azonban ezt a segédeszközt a pályán kénytelenek voltak kiiktatni annak érdekében, hogy a Brazíliában várható feltételekhez hangolják felkészülésüket.

− A közös munka számomra is nagy kihívást jelentett – beszél együttműködésükről Temesvári Andrea. –  A teniszben nagyon fontos a magyarázat, a kommunikáció, ami a mi esetünkben korántsem olyan egyértelmű, mint az épeknél. Nem volt könnyű megszokni, hogy mindig úgy helyezkedjem, hogy engem és a szám mozgását is láthassa. Erre nekem kell odafigyelnem s nemcsak az eredményesség, de a játékos iránti érzett tiszteletem és megbecsülésem jeleként is. Gyakorlatilag együtt kellett megtanulnunk, hogyan tudom a lehető leghatékonyabban, legprecízebben a tudtára adni a legfontosabb dolgokat. A közös munka azonban engem is gazdagított, hiszen Gáboron keresztül értettem meg milyen plusz erőfeszítésekre van szüksége ahhoz, hogy az épek között is megállja a helyét. Számunkra magától értetődő, hogy halljuk a labda pattogását, a háló suhogását egy nagyobb necces szervánál, a húrok pattanását, a bírói utasításokat, vagy az eredmény alakulását. Számukra viszont ezek a segítő hangok nem léteznek.

A közös munka eleje éppen ezért elsősorban az alkalmazkodásról szólt. Mindkettőjük részéről. Andreának az új kommunikációs helyzet jelentett feladatot, Gábornak pedig az a profi szemlélet és ritmus, amelyet a korábbi világranglista 7. helyezett játékos edzőként is képvisel. Még akkor is, ha édesapja, Máthé András, valamint Tatár Péter, Morvai Árpád és Varga Ákos személyében korábban is sokan, és jól segítették útján. A 37 éves teniszező ráadásul ma már kiforrott egyéniség, így az esetleges változtatásokat sem voltak magától értetődőek.

− Hihetetlenül figyelnem kellett arra, hogy mindig csak éppen annyit módosítsunk, amivel még megmarad az önbizalma, valamint a jól megszokott és eredményes stílusa – beszél az aprólékos fejlesztő munkáról Temesvári Andrea. –  Egy kész, rutinos játékoshoz mindig nehezebb hozzányúlni, mint egy juniorhoz, akinek a beidegződései még nem olyan erősek. Szerencsére Gábor jó vevő volt a meglátásaimra, és türelemmel sikerült ezeket beépíteni a játékába. Ezért is vagyok most nagyon optimista a számára igen fontos siketlimpia előtt, s ezt az érzésemet az eredményes felkészülés csak tovább erősíti. Utóbbihoz nagyon nagy mértékben hozzájárult a debreceni polgármester közbenjárására Gábor szülővárosa, valamint az MTSZ támogatása. Az elmúlt félévben a Budai Tenisz Centrum is ott segített bennünket, ahol tudott: a Városmajorban alakítottuk ki a napi munkánk alapjául szolgáló kis bázisunkat. A BTC családias légkörrel fogadott minket, a színvonalas munkához pedig szakembereket, valamint szparingpartnereket egyaránt biztosított. Ki kell emelnem Varga Antal erőnléti edző személyét, akinek oroszlánrésze van abban, hogy Gábor a lehető legjobb fizikális állapotban várja a brazíliai megméretést. Nagyon bízom a sikerben, különösen azért, mert sokan és sokféleképpen járultunk hozzá az eredményes felkészüléshez.

 

mathegaborsiketlimpiabajnok2013szofiabanKilenc esztendővel ezelőtt, Szófiában siketlimpiai bajnok volt

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső