Nyomtatás

A világelső teniszezőnek el kell hagynia Ausztráliát, s a következő három évben  nem térhet vissza.

Fellebbezhet ugyan, s közben akár a nyitófordulós meccsét is lejátszhatja, de a miniszteri döntés aligha változik meg.

A kérdés most az, hogy mikor lép vissza Djokovics: a hétfői rajtot megelőzően, vagy azt követően. 

Novak Djokovics - Fotó: Reuters

 

(The Age/BBC/Reuters/The Guardian/tenisz-palya.hu) * A 34 esztendős szerb teniszező ügyében Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter döntött pénteken: a Covid-oltás nélkül érkezett kilencszeres Australian Open-bajnok nem kerülheti meg a járvánnyal kapcsolatos szigorú ausztrál intézkedéseket, s távoznia kell.

"Today I exercised my power... to cancel the visa held by Mr Novak Djokovic on health and good order grounds, on the basis that it was in the public interest to do so" – olvasható a miniszter hivatalos közleményében, mely a továbbiakban utal arra, hogy a sportoló a beutazáskor megtévesztette az ausztrál hatóságokat a beoltottságával kapcsolatban. „Ma élek a hatalmammal: egészségügyi és közrendi okok miatt törlöm Novak Djokovics úr vízumát! A közérdek is ezt kívánja” – írta Hawke a közleményében.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, támogatja a bevándorlásügyi miniszter döntését, amely az ő olvasatában „megvédi az ausztrálok által a koronavírus-járvány során hozott áldozatokat”.

A Hawke által alkalmazott 133C(3) törvény kimondja, hogy az érintett három évig nem kaphat vízumot. „Bizonyos körülmények teljesülése mellett” ugyanakkor vannak kivételek, és Djokovics minden bizonnyal fellebbez mindez ellen.

 

clipboard01 copy copy copy copy copy copy copy

 

Novak Djokovics január 6-i érkezését követően tehát, úgy tűnik, lezárul a történet, nem lesz módja megvédeni címét, harcba szállni 21. Grand Slam trófeájáért.

Kérdéses, hogy a már elkészült sorsolást követően mikor lép vissza.

Ha fellebbez, akár le is játszhatja a hétfőn kezdődő torna nyitófordulós meccsét - bár ez igencsak kérdéses, ha visszavonták a vízumát. Nem tudni ugyanakkor, hogy a visszavonás mikor lép életbe. Valószínűsíthető, hogy az első munkanapon, azaz hétfőn, s lesz valamilyen 24 vagy 48 órás határidő, így - elméletileg - mód lenne egy meccs lejátszására.

Ha Djokovics beletörődik a döntésbe, s még a verseny kezdete előtt visszalép, akkor a szabályok szerint a kiemeltek elhelyezése változik, s örülhet a 33. helyen rangsorolt játékos, hiszen a kedvezményezettek táborát erősítheti utolsóként, valamint lesz egy szerencsés vesztes is, aki a kvalifikáció záró fordulójában kikapott ugyan, mégis „felcsúszik” a főtáblára. Ebben az esetben az 5. kiemelt  (az orosz Rublev) léphet Djoko helyett a tábla élére, a 17. kiemelt (a francia Monfils) veszi át az 5-ös helyét, s a mezőny több kiemeltjét érintené még a visszamondás.

Ha viszont akár csak egy labdamenetet is lejátszanak a tornán, akkor nincs ekkora zavar a táblán, hiszen egy szerencsés vesztes lép Djokó megüresedett éllovas pozíciójába. Ha pedig a szerb megkezdi saját 1. fordulós találkozóját, s az első labdamenet után feladja, akkor vetélytársa győztesként lép a legjobb 64 közé.

Ezek mind válaszra váró feltételezések.

Az igazi kérdés: mikor lép életbe a vízum visszavonása, s a kiutasítás mennyi időt ad a távozásra? 

Az aktuális helyzet szerint szombaton délelőtt, s vasárnap is meg kell jelennie a bevándorlási hivatal illetékesei előtt. A szerb teniszezőnek magyar idő szerint péntek 22 órakor vissza kell térnie a kiutasítottaknak fenntartott melbourne-i hotelbe, és a következő, szombat hajnalban esedékes tárgyaláson arról lesz szó, hogy vasárnap melyik bíróság hozza meg a végső döntést.

 

FaLang translation system by Faboba