Nyomtatás

Novemberben a koronavírus kényszerítette pihenőre Jani Rékát, aki optimistán várja az Australian Open hétfőn rajtoló selejtezőit.

A rutinos teniszező nem határozott meg számszerű célokat, ám a Grand Slam-tornákon még van egy nagy lépés, amit mindenképpen meg szeretne tenni.

A koreai páros döntő jó főpróba volt az AO előtt.

Jani Réka - Fotó: Facebook

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Miközben az Australian Openre készülő teniszezők többsége a karácsonyt még szerettei körében ünnepelte, Jani Réka (WTA 170.) már a 115 ezer dollár összdíjazású Hana Bank Korea Openen játszott, párosban egészen a döntőig jutott a görög Valentini Grammatikopoulou oldalán. S bár a fináléban 6:4, 6:4-es vereséget szenvedtek a hazai Ji-Hee Choi, Na-Lae Han párostól, Réka számára a viadal egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

− Novemberben elkaptam a koronavírust, s ezért teljesen váratlanul három-négy hetes kényszerpihenőt kellett a programomba iktatni – idézte fel a szezonvégi nehézségeit Jani Réka, aki ugyan enyhe nátha-jellegű tünetekkel megúszta a betegséget, mégis óvatosan tért vissza a pályára. – Nagyon figyeltem a fokozatosság elvének betartására, egy hétig semmit sem mozogtam, azt követően pedig félórás nagyon laza ütögetéssel indítottam. Hallgattam azokra, akik óva intettek a túlzott erőkifejtéstől, valóban lépésről-lépésre hoztam vissza a formámat. Tökéletesen meg szerettem volna gyógyulni, ráadásul nem is a versenyidőszak legfontosabb szakaszában voltunk. Jó idényem volt a tavalyi, sokat játszottam, lehet, hogy a szervezetemnek is jól jött egy kis pihenés.

A harmincesztendős játékos tavaly májusban, a belgrádi 250-es WTA-tornán a selejtezőtábláról egészen a negyeddöntőig jutott, két 25 ezer dolláros ITF-tornán elődöntőzött, a budapestit pedig nagyszerű játékkal meg is nyerte. Párosban még ennél is jobb mérleget zárt, hiszen három 25 ezres fináléból, kettőn győztesként hagyhatta el a pályát. A tokiói olimpiára végül Babos Tímea sérülése miatt nem jutott el, ami augusztusban forgatta fel kicsit a versenyprogramját, s maradt két hétig torna nélkül. A tapasztalt teniszező azonban úgy gondolja, hogy ezek a hirtelen kényszerpihenők még jót is tehetnek az egyébként már évek óta nagy terhelésnek kitett szervezetének.

− Ebben a feszített tempóban nagyon nehéz megtalálni a pihenés idejét, jóllehet arra is nagy szükség van – véli Jani Réka, aki már Melbourne-ben várja az Australian Open hétfőn rajtoló selejtezőinek sorsolását. – Amikor minden rendben van, érthető módon menni akarok előre, hiszen soha nem tudhatom, melyik pillanatban, hol jön össze egy kiugró eredmény. Ha valaki kihagy, elkényelmesedik, annak mindig komoly következményei vannak. Éppen ezért nagyon nehéz döntést is hozni, „a mi lett volna ha” kezdetű kérdés gyakran felmerülhet. Szerencsére pontosan tudom, hogy erre nincs értelmes válasz, ezért minden megváltoztathatatlan helyzetből a munkám és akaratom révén próbálom megtalálni a kiutat. Emiatt áldoztam be idén a karácsonyt is, és utaztam el Koreába, mert nem vághattam neki Ausztráliának egyetlen meccs nélkül.

A koreai túra egyesben kevesebb sikert hozott, mint párosban, hiszen negyedik kiemeltként nem kellett az első fordulóban játszania, a másodikban pedig a rendkívül jó formában játszó, az elődöntőben három szettes óriási csatában alul maradó, orosz Jekatyerina Kazionovától szenvedett 7:5, 6:2-es vereséget.

− Két hónap kihagyás után talán jobb lett volna már az első körben pályára lépni, és egy gyengébb teniszező ellen kezdeni, de összességében így is hasznos volt a koreai torna. Jól éreztem magam játék közben, különösen párosban. A hasonlóan hosszú meccsmentes időszakok mindig nyomot hagynak a formámon, de most jobban alakult, mint amire számítottam. Örülök annak, hogy egyben van a játékom, s bár Adelaide-ben sem sikerült a selejtező első körén túljutnom, ennyi meccsre mindenképpen szükségem volt ahhoz, hogy felkészülten várjam az igazi nagy próbát, az Australian Open kvalifikációját – összegezte pillanatnyi formájával kapcsolatos érzéseit honlapunknak Jani Réka, aki nem aggódik azon, hogy kivel sorsolják össze néhány óra múlva Melbourne-ben, hiszen nem a világranglista helyezés dönti el, hogy éppen ki a legjobb ellenfél, hanem a pillanatnyi forma és a játékstílus.

A siófoki születésű, soproni teniszezőnő 2011-ben indult először Grand Slam tornán, s a selejtezőből már ekkor sikerült is a US Open főtáblájára jutnia. S bár akkor és ott szerencsésnek tűnt, hogy a legjobbak között egy szabadkártyás amerikait kapott első ellenfélként, a 18 esztendős Sloane Stephensről gyorsan kiderült, hogy nemzedéke egyik legnagyobb ígérete. Már ekkor csupán Anna Ivanovics tudta megállítani a harmadik fordulóban, hat évvel később pedig a torna győzteseként ünnepelték New York-ban. Jani Réka szerint éppen ezért nincs könnyű ellenfél, sem jó sorsolás. Aki pillanatnyilag Melbourne-ben várja a mérkőzését, az mind jó játékos, mindenki ellen a maximumot kell nyújtani a győzelemhez. A tapasztalt magyar teniszezőnő azonban készen áll a próbára, akaratán és elszántságán biztosan nem fog múlni a siker.

− Nincsenek konkrét elvárásaim magammal szemben, de az biztos, hogy nagyon szeretném már a főtáblán is meg tenni azt a plusz egy lépést, ami eddig nem sikerült. Az esély minden egyes indulásnál ott van, hogy mikor fogok tudni élni vele, azt természetesen nem tudom előre megmondani. A tenisz számomra még mindig nagyon sok örömet okoz, és szerencsére a sikerek sem kerülnek el. Ezért érdemes folytatnom, és küzdeni tovább egy főtáblás második kör felé. Ha semmi nem jön közbe, akkor idén valamennyi Grand Slamen elindulhatok, és megpróbálhatom a terv megvalósítását – fogalmazta meg idei céljait Jani Réka, amelyek eléréséhez nagy motivációt jelentene egy sikeres ausztráliai nyitány.

FaLang translation system by Faboba