Nyomtatás

A júliusban indult sikersorozat eredménye: Bondár Anna hétfőn már a 135. helyen állt a WTA világranglistáján. A szeghalmi teniszező egy szeptemberi vereségéből tanulta a legtöbbet edzőjének, Kuhárszky Zoltánnak köszönhetően.

Anna jövőre már a top100-at célozza meg.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Miközben a sportág hazai szerelmesei a Budapesten megrendezett 25 ezer dollár összdíjazású női és férfi ITF-tornára figyeltek, Bondár Anna újabb sikereket ért el két kategóriával feljebb, vagyis egy W80-as, valamint egy W80+-os versenyen, Németországban, illetve Franciaországban. Előbbin a francia Clara Burel-t verte a döntőben 6:2, 6:4 arányban, utóbbin pedig a román Mihaela Buzarnescutól szenvedett 6:1, 6:3-as vereséget a fináléban.

A WTA világranglistáján jelenleg 148. helyén álló Buzarnescuról azonban gyorsan meg kell azt is jegyezni, hogy 2018-ban, még 20. volt. Az azóta eltelt 3 év alatt pedig nem felejtett el teniszezni, s amennyiben a mostani lendülettel folytatja, hamar visszatérhet a legjobbak közé. Oda, ahová Bondár Anna is régóta vágyik. Ez az álom, azonban csak most került elérhető közelségbe a számára. Hétfőn már a 135. helyen jegyezték, s ezzel a 126. Gálfi Dalma mögött a második legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar női teniszező.

− Júliusban indult meg a jó sorozat, a bastadi 125 ezres, majd a lengyel 250-es WTA-torna negyeddöntőjével – jelöli meg az idény két fontos tornáját Bondár Anna, aki igazi fordulópontként mégis inkább a szeptember elején Karlsruhéban megrendezett WTA 125-ös negyeddöntőjében elszenvedett vereségét említi. – A belga Maryna Zanevska ellen már 6:1, 4:2-re vezettem, s innen kaptam ki három szettben. Amikor már csak egy lépésre voltam a győzelemtől, elkezdtem passzívan játszani, nem nyomtam tovább úgy, mint előtte. Pedig tudtam, hogy számomra az agresszív játék hozza csak meg a várt sikert. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy edzőm, Kuhárszky Zoltán éppen velem volt és végignézte a találkozót. Egy mély és tartalmas beszélgetés követte a vereséget.

„Lehet, hogy most fájdalmas ez a kudarc, hosszú távon azonban többet fog segíteni neked, mintha nyertél volna” – jegyezte meg tanítványának a kiváló szakember, aki ezúttal sem tévedett. Anna ekkor értette meg, hogy a korábbi nyerő helyzetből elvesztett meccseken mindig ugyanaz történt. Még akkor is, ha találkozóról találkozóra más okot jelölt meg a vereség forrásaként.  A Hajdúszoboszló SE játékosának felkészülését elsősorban itthonról irányító Kuhárszky Zoltán nagyon ritkán kíséri el versenyre Annát, így ilyen nagy tornán, s ilyen kiélezett helyzetben is most először látta őt. A felismerésnek egy héttel később lett kézzelfogható eredménye, Anna Wiesbadenben úgy nyerte meg a 80 ezer dollár összdíjazású viadalt, hogy a döntőben azt az első kiemelt, ekkor már top 100-as Clara Burel-t verte, akitől májusban még háromszettben vereséget szenvedett.

− Számított, hogy ismertem, de inkább az, hogy a jó szerepléseknek köszönhetően most már nagyon helyén van az önbizalmam – magyarázza a siker egyik legfontosabb összetevőjét a 24 éves szeghalmi teniszezőnő. – A döntő napján éreztem is, hogy meg tudom őt verni. S bár az eredményből úgy tűnhet, hogy könnyű volt, ez nem igaz. Már 6:2, 4:1-re vezettem, amikor esni kezdett, az esőszünet pedig közel két órán át tartott. Ez idő alatt természetesen csak az járt a fejemben, vajon meg tudom-e tartani az előnyömet. Nagyon magas színvonalú mérkőzés volt, szoros gémekkel. A pályára visszatérve, bár nagyon küzdöttem, a következő két játék az övé lett, így csak egy hajszálon múlott, hogy egyenlítsen. Ez végül nem történt meg, nyerő állásból nem torpantam meg, még winnert is ütöttem az utolsó pillanatokban. Az új hozzáállás meghozta eredményét.

 

bondar anna 2021 3

 

Bondár Anna a WTA világranglistájának 275. helyéről kezdte az évet, és júliusban lépett be a legjobb kétszáz közé. Ettől a pillanattól kezdve, amikor csak lehetősége volt rá, a rangosabb tornákon próbált meg indulni. Így történhetett meg az, hogy idén nem is nyert 25 ezer dolláros tornát,  80 ezrest viszont igen. Úgy tűnik tehát, hogy Anna átlépett egy lépcsőfokot, s nem az alacsonyabb kategóriájú tornák megnyerésével készült a magasabbakon való részvételre. De szerinte erre is megvolt a jó oka:

− Edzőimtől mindig azt hallottam, hogy merni kell nagyon álmodni. A profi teniszben pedig nagy előny, ha valaki gyorsan a legjobbak közé jut. A rangosabb tornákon, kiváló körülmények között, erősebb ellenfelek ellen tudunk játszani, akik szinte húznak minket maguk után, s belőlünk is a lehető legjobbat hozzák ki. Az érzések is egészen másmilyenek egy WTA-viadalon, mint mondjuk egy jóval gyengébb ITF-en. Éppen ezért, már nem is tervezem, hogy visszafelé lépjek, még akkor sem, ha a késő őszi, téli időszakban a selejtezők is egyre nehezebbek lesznek. A lényeg az, hogy most már felférek a 250-esek kvalijára, s csak rajtam múlik, meddig jutok. Bármi történik is, a Grand Slam-selejtezők is biztosítottak az év első felében, mivel idén az igazán jó eredményeket inkább a másodikban hoztam. Ez a helyzet szerencsére, kellő önbizalmat ad, ami számomra különösen fontos. Korábban ez a fajta nyugalom hiányzott leginkább a sikerekhez. Ami nem jelenti azt, hogy az erőnlétemen, a technikámon és a taktikámon ne dolgoznánk folyamatosan, hiszen erre minden játékosnak szüksége van, így nekem is.

Anna az év elején a 150-et vette célba, minél közelebb kerülve a százhoz. Ez gyakorlatilag már október elejére sikerült, s mivel nem szeretne itt megállni, jövőre a top100 lebeg majd a szemei előtt. Ennek eléréséhez pedig most már egy-egy kiugró eredmény is elegendő lenne. Pár napos pihenő után ezért nyomban edzésbe áll, majd a tenerifei 250-es WTA-tornán próbál remekelni, s nagy valószínűséggel az azt követő, kolozsvárin.

A fiatal játékos töretlen lendülettel halad tovább a világ élmezőnye felé. Mégis azt vallja, hogy az élet és a sport kínálta apró örömöket és részsikereket is jól meg kell becsülni. Ezért nem is titkolja: nagyon boldognak érzi magát és büszke az elmúlt hónapokban elért sikereire.  

Magyarok a WTA világranglista legjobb kétszáz versenyzője között
Egyes:
126. Gálfi Dalma, 135. Bondár Anna, 143. Udvardy Panna, 152. Babos Tímea, 198. Jani Réka 
Páros:
6. Babos Tímea,  111. Stollár Fanny, 137. Bondár Anna, 187. Gálfi Dalma

 

bondar anna 2021 4

FaLang translation system by Faboba