A problémákat napi szinten ismerő szakemberekből állt össze a Serfőző Eszter által vezetett Gyerektenisz bizottság.

A testület győri vezetője szerint fontos, hogy szakmai döntéseik vitákból, az ellentétes vélemények ütköztetéséből születnek.

A klubok ésszerű és átgondolt támogatása fontos eleme lesz a különböző gyermekprogramok működtetésének.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Vadonatúj testületként kezdte meg munkáját Serfőző Eszter vezetésével az MTSZ Gyerektenisz bizottsága, amelynek életre hívása azt mutatja, a bázisteremtést nagyon is komolyan gondolja a szövetség új vezetése. A testület élére megválasztott korábbi korosztályos válogatott, majd az Egyesült Államokban teniszösztöndíjjal tanult győri szakember maga is kiváló ismerője a területnek: néhány évvel ezelőtt saját tenisziskolát alapított szülővárosában Labdabanda néven. Vezetőként a helyi önkormányzatnál szerzett tapasztalatokat, ahol főosztályvezetői státusban irányította a kulturális és sportügyeket, jelenleg a GYAC teniszszakosztályának vezetője.

− Hogyan értékeli a bizottság eddigi munkáját?

− Úgy érzem, nagyon jó csapat jött össze. Olyan szakemberek kerültek a testületbe, akik mind magas színvonalon foglalkoznak a gyermektenisszel. Napi szinten ismerik a problémákat, ezért jól látják, milyen irányban kell elindulnunk. Tapasztalt edzőkről van szó, akik többféle álláspontot képviselnek a gyakorlati munka során. Szeptember óta minden hónapban volt ülésünk, amelyeken ütköztetjük a véleményeket és gondolatokat. A szakmai döntések vitából születnek, aminek különösen örülök. Ebben is követni tudjuk a jelenlegi vezetés irányvonalát, miszerint nem egyéni, hanem jól megfontolt, megvitatott, közösségi határozatok születnek. Összességében elégedett vagyok az eddig elvégzett munkával, amihez a szakmai igazgató, Sávolt Attila is hozzájárult a támogatásával. Bármilyen kérdésben kerestük is meg, aktívan segített valamennyi problémánk megoldásában.

− A többi bizottsággal is van kapcsolatuk? Ha igen, melyikkel?

− Valamennyi testülettel gördülékeny együttműködést szeretnénk kialakítani, de a Versenysport és Utánpótlás Bizottsággal különösen szoros a kapcsolatunk. Számos ponton találkoznak a feladataink, ezért ennek vezetőjével, Selmeci Petrával kell a legtöbbet egyeztetnünk, minden javaslatunkat rajtuk keresztül küldjük meg az elnökségnek. Ha lesz új alapszabály, ez ugyan változhat, de szerintem ez az ügymenet akkor is megállja majd a helyét, mert a döntéseinket kénytelenek vagyunk maximálisan összehangolni.

− Milyen konkrét irányokban indultak el?

− Egyik fő célkitűzésünk a tenisz családokon belüli népszerűsítése. Olyan színvonalas hétvégi eseményeket szeretnénk rendezni, amelyeken a különböző generációkat egyszerre tudjuk megszólítani.  Ezeken belsősök, külsősök, óvodák, oktatási intézmények, városi közösségek egyaránt részt vehetnének, a kapocs a tenisz lenne. Minden régióban tervezünk mintaeseményeket, amelyekkel a vidéki bázisteremtést lendítenénk fel. A koronavírus-járvány miatt egyelőre óvatosak vagyunk ezek számával, de a nyár folyamán biztosan meg tudunk már idén is egyet-kettőt rendezni.

− Az óvoda- és iskolatenisz programokkal kapcsolatban igen változóak a tapasztalatok. Van, ahol jól működnek, van, ahogy egyáltalán nem. Hogy látják önök ennek jövőjét?

− Az óvodások szintjén a legelső lépés az, hogy egy egységes szövetségi programot dolgozzunk ki, hiszen ez egyelőre nem létezik. Az önkormányzatokkal való jó kapcsolat kiépítése lesz ebben az egyik kulcsfeladat, hiszen csak az ő segítségükkel tudjuk beindítani, majd a későbbiek során megtartani. A kegyetlen valóság ugyanis az, hogy az általános iskola első és másodikos tanulói általában ekkor már letették a voksukat valamely más sportág mellett. Nekünk tehát elébük kell mennünk. Léteznek nagyon jó programok a legkisebbek számára is, például Judy Murray is állított össze egyet kislányok képzésére, ezeket csak a helyi viszonyokhoz kell igazítani. Kétezerhuszonkettőig szeretnénk célba érni, hiszen a pandémia miatt az óvodákba sem tudunk jelenleg bemenni.

 

serfozo eszter

 

− Hivatalos és központi iskolaprogram viszont már korábban is létezett. Mi lett vele?

− Ez így igaz, jó ideig működött is, ám azután megfeledkeztek róla. Sebestyén Katalin igen aktív volt benne abban az időben, így nem csoda, ha ismét őt találta meg ez a számára testhezálló feladat. Most az a legfontosabb, hogy feltérképezzük, hol foglalkoznak egyáltalán szervezett körülmények között az iskolásokkal. A felemás tapasztalatoknak éppen az az oka, hogy teljesen egyénfüggő és ad hoc a történet, nincs mögötte szövetségi rendszer. Mégis van jó példa, Tóth Judit Bianca Székesfehérváron például évek óta működteti. Nálunk Győrben viszont megszűnt, mégpedig kolléganőm halála miatt. Ez az eset szintén arra mutat rá, hogy pillanatnyilag egyetlen ember lelkesedésétől függ a program léte. A KLIK-kel kell majd együttműködnünk, ha a tenisz bekerülne az alsó tagozatosok kerettantervébe, akkor nyert ügyünk lenne. A testnevelő tanárok képzése is fontos kérdés, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen képzettségű szakember adja először a gyerekek kezébe azt az ütőt. Marosi Katalin kapcsolattartó révén részt vehettünk egy online megbeszélésen az ITF programvezetőjével, aki tájékoztatott bennünket arról, milyen pályázatok révén kaphatunk felszereléseket. Az iskolákat ugyanis mindenképpen támogatni kell ezen a téren.

− A legnagyobb falat a Play and Stay-rendszer, amely áprilisban, Pécsett indul újra.

− Sebestyén Kata személyében főállású munkatárs felel március eleje óta a gyermekteniszért, ami hatalmas könnyebbséget jelent mindannyiunk számára. Olyan sok a napi, operatív feladat, hogy az mindenképpen teljes embert igényel. Ezen a területen Selmeci Petra is besegít a tanácsaival, úgy tűnik, ez a hármas nagyon jól működik, a szerepeket kiosztottuk, mindenki pontosan tudja a dolgát. Finomítottunk a szabályokon, különösen a zöld pálya és az U12-es kategória közötti átmeneten próbáltunk könnyíteni, hiszen itt túl sok gyermeket veszítünk el. Komoly döntéseket a versenyrendezés terén hoztunk, mégpedig azért, mert maximálisan segíteni szeretnénk a klubokat. Aki legalább két számban rendez Play and Stay versenyt, az a jövőben egyszázezer forintos támogatást kaphat a viadal után, amennyiben a versenybíró által elkészített értékelés alapján minden a legnagyobb rendben zajlott. Erre azért van szükség, mert garantálni akarjuk a tornák minőségi rendezését. Fontos változás még, hogy a jövőben ebben a korosztályban az MTSZ fogja küldeni a bírókat. Szeretnénk, ha a gyermekek már korán hozzászoknának a szabályok tökéletes betartásához.

− A pénzbeli támogatáson kívül más segítségre is számíthatnak a vállalkozó kedvű klubok?

− Eszközök bérlésére is lesz lehetőség, hiszen aki egyetlen versenyt rendez egy évben, annak teljesen felesleges nagymennyiségű minihálóba vagy eredményjelzőbe befektetnie, a kupákat pedig a szövetség biztosítja. Szeretnénk minél ésszerűbben és átgondoltabban segíteni az egyesületeknek. A kiírásra nagyon sokan jelentkeztek, az ünnepek kivételével szinte minden hétvégén lesz torna, ráadásul az ország minden részében. Nagyon várjuk az indulást, reméljük, hogy a járványügyi helyzet nem fog közbeszólni. A csapatbajnokságot szeptemberben rendezzük, mert a szabadtéri helyszín nemcsak hangulatosabb, de a vírus miatt talán biztonságosabb is. Ennek ellenére igen nagy vita alakult ki az időpontról és nem titkolom négy-három arányban nyert csak a kora őszi dátum. Ahogy már korábban is említettem, szeretem a különböző nézeteket ütköztetni, és ez ebben a témában is így volt. Ami még nagyon fontos a Play and Stay kapcsán, hogy egységes oktatói programot szeretnénk bevezetni.

− A hazai edzőképzés rendszerébe hogyan illeszkedne ez a speciális terület, hiszen a legkisebbek oktatása jelentősen eltér a nagyobbakétól?

− Ez így igaz, ezért a területen dolgozó szakemberek számára szeretnénk egynapos workshopokat szervezni. A tagszervezetek számára május végére tervezünk egyet a gyermektenisz témájában, amelynek összefogója Sebestyén Katalin lesz. Bár pontosan tudom, milyen nehéz helyzetben van a hazai utánpótlás-nevelés, a jövőt illetően mégis optimista vagyok. A bizottságunk ugyanis mindent megtesz azért, hogy a helyzet minél előbb látványosan javuljon. Erre a tagok hozzáértése, elhivatottsága és lelkesedése az egyértelmű garancia számomra.

*

A Gyerektenisz bizottság tagjai: Serfőző Eszter (elnök), Bogyó Tamás, Csordás Attila, Dékány Marcell, Fonó László, Monostori Tamás, Tóth Judit Bianca. Elnökségi összekötő: Noszek Péter.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső