Nagy Péter személyében új edzője van Babos Tímeának, aki jelenleg a WTA500-as tornán szerepel Charlestonban.

A korábbi Davis Kupa játékos egyelőre csak szünetet tart pályafutásában, bár nem tagadja, hosszútávon az edzői munka érdekli a legjobban.

Nagy Péter szerint Timivel az őszinteségre és a bizalomra épül a közös munka.

Charleston, húsvétkor, edzés után

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Egyesben egész jól kezdődött az év Babos Tímea számára, hiszen a három kvalifikációs meccsel együtt, összesen négy találkozót is nyert az idei Australian Openen. Párosban viszont Kristina Mladenovic váratlan visszalépése miatt el sem indultak, jóllehet tavaly év végén még mindketten címvédésre készülődtek Melbourne-ben. Kiki döntése érthető módon igen fájdalmas volt Timi számára.

Március közepén újabb rossz hír érkezett a Babos-teamtől. Francia edzőjével, Thomas Drouet-val, úgy döntöttek, nem folytatják a tavaly ősszel megkezdett/folytatott közös munkát, jóllehet nagy reményeket fűztek az idei esztendőhöz. Babost bármennyire megviselték is a történtek, ment tovább a maga útján és néhány nappal ezelőtt hivatalosan is bejelentette, a közeljövőben Nagy Péter segíti a felkészülését.

Az ATP világranglistán jelenleg az 580. helyen álló és ezzel az ötödik legjobban rangsorolt, 29 éves játékos hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy a párosban négyszeres Grand Slam-győztes, háromszoros WTA Masters-nyertes magyar élversenyző bizalmat szavazott neki, és nagy lelkesedéssel vág neki a közös munkának. De vajon ez azt jelenti-e, hogy a Davis Kupa csapatban korábban sok szép bravúrt végrehajtó Nagy Péter végleg szögre akasztotta a teniszütőjét, és mostantól csak az edzői karrierjére koncentrál?

− Erre a kérdésre ma még nem tudok konkrét választ adni, mostanáig ugyanis nem fordult meg a fejemben a karrierem befejezése – válaszolt honlapunk kérdésére Nagy Péter, aki március első napjaiban, még Horvátországban indult két 15 ezer dolláros összdíjazású ITF-tornán, februárban pedig Törökországban játszott. – Timi már tavaly ősszel megkért arra, hogy segítsem a felkészülését, amikor Thomas éppen nincs vele Magyarországon. Örömmel mondtam igent, hiszen nagyon régóta ismerjük egymást és mindig jó kapcsolat volt közöttünk. Már tíz-tizenkét éves korunkban is sokat edzettünk és versenyeztünk együtt. Az utóbbi időben Timi egyre kevesebbet időt töltött itthon, ezért mi is kevesebbet találkoztunk, de a kapcsolat élő maradt közöttünk. Talán ennek a közös múltnak az eredménye az is, hogy nagyon hasonló a teniszről alkotott felfogásunk, a munkához való hozzáállásunk, jól megértjük egymást.

− Szülei eredményesen vezetik budapesti teniszklubjukat, a Mini Garros-t, ők is sikeres edzők, a szakma tehát egyáltalán nem idegen az ön számára sem.

− Olyannyira nem, hogy nemrégiben elkezdtem egy OKJ-s edzőképzést, a járvány első hulláma idején, amikor nem tudtam utazni, magam is adtam órákat. Utóbbit azonban egyelőre nem folytattam, mert nagyon lelassította a játékomat, én pedig még éreztem annyi erőt és lelkesedést magamban, hogy a saját karrieremmel foglalkozzam. Hosszú távon tehát mindenképpen edző szeretnék lenni, a tenisz az életem, de egyelőre még korai döntésnek tartom, hogy határozottan letegyem az ütőmet. Még akkor is, ha a járvány miatt versenyezni és pénzt keresni egyaránt nehezebb lett. Utóbbi azonban az egész karrieremet végig kísérte, így már hozzászoktam az efféle nehézségekhez.

− Most mégis igent mondott Timinek.

Ez egy olyan lehetőség, amire egyszerűen nem lehetett nemet mondani. És nemcsak azért, mert sokat tanulhatok mellette, de azért sem, mert valóban segíteni szerettem volna neki. Timi két nagy pofont kapott most az élettől. Először Kiki távozása rendítette meg érzelmileg, majd a Thomas-szal való szakítás. De nem adta fel, megy tovább az útján. Én pedig pontosan tudom, milyen nehéz egyedül mindent megoldani, hiszen évek óta magam is így éltem, a saját edzőm voltam. Az ő szintjén azonban ez szinte elképzelhetetlen, szüksége van valakire, aki ott áll mellette a nehéz pillanatokban.

 

babos nagy peti budapest kupa 20200522A Budapest Kupán, 2020 tavaszán egy csapatot alkotva szerepeltek

− Ezek szerint nemcsak az edzések megszervezésére és a szparingolásra korlátozódik a munkája?

− A női teniszben, még a legmagasabb szinten is nagy szükség van pszichológiára, hiszen a lányok sokszor érzelmi alapokon döntenek. Én ezt maximálisan tiszteletben tartom, ezért úgy gondolom, hogy az együttműködésünk kulcsa is a pályán kívüli kommunikáció lesz. Természetesen arról is sokat beszélgetünk, mit hogyan kell csinálni a pályán, de egy Grand Slam-győztes, világbajnok játékos már szinte mindent tud, amit kell, még ha segítek is neki azzal, ha az én szempontjaimat is megismeri. Más fajta megközelítésben, az ő szemszögéből próbálom most én is a teniszt nézni, s főleg a mentális kérdésekre koncentrálok. Ebben talán segítségünkre van az én élettörténetem is, hiszen egy link kamaszgyerekből váltam alázatos és eltökélt sportolóvá, aki számára csak az elvégzett munka a mérvadó. Ezt Timi is tudja, és ő is hasonlóan gondolkodik.

− Hogyan zajlik a közös munka a teniszpályán?

− Timire egy szavam sem lehet az edzéseken, beleteszi szívét-lelkét, tényleg keményen dolgozik. Ez azért jó, mert lelkileg sok terhet le tud venni a válláról, hiszen mindent megtesz a siker érdekében. Az a célom, hogy minden edzés és meccs után úgy jöhessen le a pályáról, hogy mindent megtett a győzelemért. Nekem ez számít, nem az eredmény. Utóbbi úgyis jönni fog, ha folyamatosan törekedni tud arra, hogy a saját játékát játssza, és amikor lehetősége van agresszíven irányítsa a labdamenetek többségét. Ennek megfelelően mindenképpen próbáljuk ezt az agresszív stílust erőltetni, hogy ne kelljen hátul, az alapvonal mögött mozognia. A pontos és erős szerva-gém játék az övé, ezért ezt tovább erősítjük. Ahogy már mondtam, a világos és érthető kommunikáció a kapcsolatunk alapja. Az edzések előtt mindkettőnk elképzelését megbeszéljük, s ebből együtt alakítjuk ki az aznapi programot. Timi egy határozott és erős nő, nagyon jól tudja mit akar, ezért sok mindenben meg kell hagyni számára a szabad döntés lehetőségét.

− Tűztek ki közös célokat?

− Az összecsiszolódás időszakát éljük, ami egyelőre jól alakul. Az őszinteségre és a kölcsönös bizalomra építünk, remélem sikerrel. Most még csak Wimbledon végéig tervezünk és a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni az előttünk álló időszakból. Nem tűztünk ki számszerű eredményeket, csak a mindennapi munkát szeretnénk jól elvégezni. Ebbe pedig az edzések mellett a meccsek is beletartoznak. A járvány miatt nem könnyű ez az élet, hiszen be vagyunk zárva a versenyekre, de mindketten profik vagyunk, tudjuk, hogy ez az ára a sikernek.

− Nagy Péter mindig arról volt híres, hogy szívét-lelkét kiteszi a pályán, különösen a magyar színek képviseletében. Az egyéni karrierje ugyanakkor nem hozott a befektetett munkához mért nagy sikereket. Nem érzi úgy, hogy most az élet kárpótolja ezzel a váratlan lehetőséggel?

− Ez a felsorolás valóban jellemző rám, ezért valóban felfoghatom a sors furcsa fintoraként ezt a lehetőséget. De ki tudja mit tartogat a jövő? Lehet, hogy egyszer edzőként lesz igazán nagy haszna annak, ami most történik velünk. A játékos karrieremet hivatalosan még nem zártam le, büszke vagyok arra, amit a számtalan visszahúzó erő ellenére elértem. Ebben elsősorban a szüleimnek tartozom köszönettel, akik mindig mögöttem álltak. Az edzőim közül pedig Punyi Gábornak, akivel még mindig napi kapcsolatban vagyok és folyamatosan számíthatok a tanácsaira. Annak örülnék, ha én is hasonlóan biztos pontot tudnék jelenteni Timi számára.

 

 

nagy peti babos budapest kupa 20200522

 

Frissítés, hétfőn este:

Az idei WTA-Tour egyetlen zöld salakon rendezett versenyén, a Charlestonban zajló 565 ezer dollár összdíjazású női tenisztorna első fordulójában a legfrissebb világranglista 106. helyét elfoglaló Babos Tímea két szettben, 6:2, 7:5-re kikapott a 17. kiemelt, a világranglista 56. helyét elfoglaló cseh Marie Bouzkovától. Babos a második szettben már 4:0-ra is vezetetett, a mérkőzést lezáró játék során pedig négy meccslabdát is hárított, ám végül a cseh teniszező nyert.
Timi párosban az orosz Veronika Kugyermetova oldalán a japán Doj Miszaki, Hibino Nao duó ellen kedden lép pályára.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső