Két első kategóriás juniortornát nyert Szabanin Natália Dél-Amerikában. A korosztályos világranglista nyolcadik helyére lépő MTK-s játékos a pozsonyi Dominika Cibulkova akadémián készül Csarnakovics Erik irányításával, aki szerint az elmúlt két év hihetetlen mennyiségű munkájának érett be most gyümölcse. Az akadémia minden lehetőségével a 17 esztendős Szabanin mögé állt, hogy a lehető legprofesszionálisabb körülmények között készüljön a felnőtt kihívásokra.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Hatalmasat ugrott a junior-világranglistán Szabanin Natália. Az év végi 46. helyről a 8.-ra lépett előre a legfrissebb, március 1-i korosztályos összevetés szerint. Ehhez persze kiváló eredmények is kellettek, amelyeket a február elején megkezdett dél-amerikai túrán ért el.

Kezdésnek az ecuadori Salinas városában lépett pályára egy első kategóriás juniortornán, amelynek döntőjében 6:2, 6:1 arányban verte az amerikai Madison Siegt, párosban pedig az elődöntőig küzdötte magát a francia Oceane Babel oldalán. Ezt követően Paraguay-ba utazott, ahol az argentin Solana Sierra búcsúztatta a negyeddöntőben. Az újabb, immáron harmadik G1-es viadalon ismét Nati volt a legjobb, a fináléban az orosz Diana Shnaidert verte 6:4, 6:4-re. Nem véletlen tehát, hogy ezen a héten, a túra utolsó állomásán, az A kategóriás brazíliai korosztályos tornán, az 51. Banana Bowl-on első kiemeltként rajtolhatott a főtáblán, s az első fordulót simán vette is a portugál Matilde Jorge legyőzésével (6:2, 6:3), a másodikban viszont kikapott a görög Michaela Lakitól (7:6(5), 6:1). Bár itt a túra elhúzódása és a torna erőssége miatt egyébként is már csak egy-két nyert meccs volt betervezve. Az egyet pedig hozta.

– A járvány miatt kicsit lazább karácsonyi időszakot követően januárban három hetes nagyon kemény felkészülés előzte meg a túrát, így nem lepődtem meg a győzelmeken – kezdte értékelését Nati mestere, Csarnakovics Erik, a Love4Tennis - Dominika Cibulkova Teniszakadémia vezetőedzője, aki helyett ezúttal Somogyi Sándor kísérte el utazóedzőként a fiatal magyar játékost Dél-Amerikába. S bár a szakember csak a hazatérésüket követően értékeli majd a friss együttműködést, az eredmények azt mutatják, Szabanin és Somogyi nagyon jól megértik egymást. – Az év elején azért látszódott rajta, hogy kicsit kiesett a játékból, hiányzott neki az a szakmai törődés, amit nálunk az akadémián egyébként megkap, de gyorsan visszarázódott a rendes kerékvágásba. A tervek szerint három hétre utaztak, azzal a feltétellel, hogy siker esetén még egy hetet maradnak az A kategóriás verseny miatt, amelyen csak jó formában érdemes elindulni. Nagyon örülök, hogy így alakult és ráhúzhattak még egy hetet.

A pozsonyi szakember szerint egyszerű magyarázata van Szabanin szárnyalásának. Ez pedig nem más, mint az a nagy intenzitású és mennyiségi munka, amelyet ebben a korban még világszinten sem csinál végig túl sok játékos. Ez a folyamat azonban nem most kezdődött, az edzéseken már tavaly tavasszal szembetűnő volt a fejlődés, csak a járvány miatt nem tudta versenyhelyzetben lemérni tudását. A korosztályos Roland Garroson ugyan elindult, de az sajnos nem sikerült jól, a magyarországi tornák pedig nem árultak el túl sokat formájáról.

– A jó játékosoknál gyakran egyik pillanatról a másikra válik láthatóvá a fejlődés, ez történt most Natival is, úgy gondolom, hogy ezzel szintet is lépett – folytatta összegzését a korábban négy junior top10-es szlovák játékossal is komoly tapasztalatokat szerző Csarnakovics Erik, hangsúlyozva, hogy ez csak egyetlen lépés a felnőtt mezőnyhöz való felkészülésre, még ha igen jelentős is. – Ott kell majd igazán bizonyítania, de ezek a korosztályos sikerek is sokat segíthetnek neki, például a menedzselés terén, ami mostantól egyre fontosabb lesz. De azok a szabadkártyák is létfontosságúak, amelyekhez a junior élmezőny tagjaként juthat. Ezért a vezető pozícióért áldoztuk be ezt az évet a korosztályos versenyekre, s bár irdatlan mennyiségű munka áll előttünk, így azért ici-picit könnyebb lesz a WTA legjobb háromszáza közé bekerülni, ami a nem titkolt célunk.

Csarnakovics Erik lassan két éve, hogy Szabanin Natáliával dolgozik, s bár a benne rejlő lehetőségeket az első perctől kezdve látta, azt nem tudhatta, képes lesz-e a fiatal játékos sérülések és megingások nélkül végigcsinálni azt a kemény munkatervet, amelyet megálmodott a számára. Képes volt rá, s ebben a család is nagy segítségére volt, különösen az édesapa, aki ökölvívó edzőként nemcsak a kondicionális edzések felépítésében és ellenőrzésében segítette, de az étkezés, a bemelegítés és a regeneráció által jelentett terheket is gyakran levette a vállukról, főleg az utazások során. Ehhez persze nagyfokú együttműködésre volt szükség, és arra, hogy a Szabanin szülők száz százalékosan megbízzanak a pozsonyi szakemberben és szabad kezet adjanak neki a programjuk megtervezéséhez.

– Az akadémia kínálta összes lehetőség Nati rendelkezésére áll a töretlen fejlődés érdekében, mintegy harminc szparingpartnerből válogathatunk, és egy teljesen professzionális programot tettünk mögé. Úgy kezeljük, mintha egy top százas női játékost edzenénk, a legkisebb kompromisszumok nélkül. A későbbiek során Dominika Cibulkovára is számíthatunk majd, mint mentor, hozzám hasonlóan, ő is sok fantáziát látott Natiban, amikor először felmérte – beszélt az akadémia névadójának, a korábbi WTA 4. helyezett szlovák teniszezőnőnek jövőbeni lehetséges szerepéről a vezetőedző.

A nagy intenzitású edzéseknek köszönhetően a fiatal játékos tempója is emelkedett, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a jelenlegi top20-as Jelena Ribakina ellen is jót tudott edzeni, amikor az orosz/kazah játékos az akadémián járt. Bár Csarnakovics szerint Nati esetében még egy kicsit odébb van az a stádium, amikor a játékát valóban WTA-szintre lehet majd hangolni. A szakember szerint az alap technikákkal készen vannak, most kezdik ennek a játéknak a felépítését, amiben nagy segítségükre lehet, hogy a fiatal magyar egyébként is erős a variációkban, nincsenek technikai elmaradásai, ráadásul még balkezes is.

– A következő szinthez azért még neki is sok mindent meg kell majd értenie, ezért én is megpróbálok minél többet utazni vele és mellette lenni a legnehezebb pillanatokban. Sohasem szabad visszalépni, így ő sem eshet vissza arról a szintről, ahová most eljutottunk. Menni kell tovább, még akkor is, ha mostantól minden lépés egyre nehezebb lesz. Sok idő és áldozatos munka szükséges ehhez, és persze edzőpartnerek – összegezte az előttük álló kihívásokat Csarnakovics Erik.

A Pozsonyban található akadémiára gyakran érkeznek Ribakinához hasonló éljátékosok, hiszen az Austral Open idei férfi párosbajnokának, Filip Polaseknek is Csarnakovics az edzője. A 35 éves szlovák játékos jelenléte egyrészt nagy könnyebbség a szakember számára, hiszen eredményeivel és elkötelezettségével követendő például szolgál a fiatal teniszezőknek, s mindenkivel játszik, aki csak megkéri rá. Ugyanakkor nehézséget is jelent, hiszen párjával Ivan Dodiggal nem kisebb dolgot vettek a fejükbe, mint a páros világelsőség. Ehhez pedig az akadémia vezetőedzőjének a segítségére is szüksége van, ám ez semmiképpen sem mehet Szabanin Natália karrierjének kárára.

– Két ilyen nagy és jó projekt, egy ilyen pici akadémia számára nem kis feladat, de bízom a kitartásunkban és a munkabírásunkban. Somogyi Sándor segítsége is azért különösen értékes a számomra, mert Nati körül egy percre sem állhat le a csapatmunka, egy pillanatra sem lazíthatunk – jelentette ki Csarnakovics Erik ugyanolyan határozottsággal, amilyennel Szabanin Natália kezdte a 2021-as esztendőt.

 

szabaninsomogyi sandor 2021Szabanin Natália és edzője, Somogyi Sándor Brazíliában

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső