A sportvilágban kulcsfontosságú tényezővé előlépett menedzselésről beszélgettünk a The path sportmanagement alapító társtulajdonosával, a korábbi teniszező Pákay Péterrel. A jogász-sportmenedzser szakember szerint Fucsovics Márton sikereinek titka, hogy egy olyan biztos háttércsapat áll mögötte, amelyben mindenki pontosan tudja a feladatát.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Egy ízig-vérig ügyvéd- és sportcsaládban ugyan miről is álmodhat egy kisfiú? Mondjuk arról, hogy felnőttként sportmenedzser lesz. Pákay Péter számára a jogi pálya és a tenisz annyira magától értetődő volt, hogy az igazi kihívást az jelentette, ha valami mással is próbálkozik. Túl messze ugyan nem távolodott el a hagyományoktól, hiszen egy jó menedzser a jogi érveléshez éppen úgy ért, mint a sportokhoz.

– Öt évvel ezelőtt keresett meg egy svájci befektető egy magyar sportmenedzser cég létrehozásának ötletével, én pedig, hogy is mondhattam volna nemet a gyermekkori álmom megvalósításának lehetőségére? – kérdez vissza a The path sportmanagement alapító társtulajdonosa, az egyéni sportolók divízió vezetője. – Dudás Hunor barátommal, akivel együtt végeztünk a TF sportmenedzseri szakán, azonnal leültünk és végigzongoráztuk az alternatívákat. Egyetértettünk abban, hogy a magyar sportolók magas szintű teljesítményéhez képest, a sportmenedzselés még igencsak gyermekcipőben jár. Tudtuk, hogy jó időben vagyunk és jó helyen, úgyhogy belevágtunk. Ha egy rögtönzött mérleget kellene vonnom, azt mondanám, minden a terveknek megfelelően alakult. Az elmúlt öt év alatt olyannyira kinőttük magunkat, hogy az idei esztendőben már az a célunk, hogy megszervezzük a nemzetközi nyitáshoz szükséges hátteret. S hogy nehéz volt-e az elmúlt időszak? Inkább küzdelmes és izgalmas, hiszen amit csinálunk, az egyszerre a szenvedélyünk és a szerelmünk is.

A TF mellett jogi tanulmányait is sikeresen elvégző Pákay Péter „civilben” az ötödik generációs jogász család ügyvédi irodájánál dolgozik, szabadidejében pedig egy új társsportág egyik hazai meghonosítója, a Magyar Padel Szövetség alapítója, alelnöke, s ma már az Európai Padel Szövetségnek is tisztségviselője. 2018 óta a MOB Sport Állandó Választottbíróság tagja.

A Vasas színeiben háromszoros csapatbajnok gyermekkora egy részét ugyan Angliában, majd Svájcban töltötte, mégis a lehető legotthonosabban mozog a hazai sportberkekben. Miként társa Dudás Hunor is, aki a magyar labdarúgás ismert személyisége. Az ő barátságuk és érdeklődési körük alapozta meg gyakorlatilag a The Path személyében az első olyan sportmenedzser céget, amelyben a foci mellett más sportágak képviselői is helyet kaptak. A gyakorlatban ugyanis a labdarúgás általában egy másik kávéház.

– A fociban mindig is voltak, vannak és lesznek ügynökök, de ezen a téren, mi azért kicsit mást csinálunk. Emellett van egy egyéni sportolók divízió, egy sportprojektekkel foglalkozó, valamint egy sportrendezvényeket szervező részlegünk is – mutatja be az ügynökséget Pákay Péter, nem titkolt büszkeséggel sorolva, hogy kiemelt versenyzőik között a jelen és a jövő legnagyobb bajnokai egyaránt megtalálhatóak. – A kezdetektől ügyfelünk volt Michelisz Norbert, aki a cégünk építésében is sokat segített. Soha nem gondoltuk volna például, hogy egy magyar autóversenyző mögött olyan szurkolói bázis áll a háttérben, mint mögötte. Két évig dolgoztunk sikeresen együtt. Baji Balázs, Fucsovics Márton, Márton Anita és Milák Kristóf viszont továbbra is a kiemelt versenyzőink közé tartozik. De hogy a tenisznél maradjunk, többek között Gálfi Dalma szponzorációs ügyeit is mi intézzük. Ahogy említettem, az idei esztendőben a nemzetközi piacok felé is nyitunk, ugyanakkor itthon is bővíteni szeretnénk a palettát, mégpedig a fiatalokkal, a tizenkét éves korosztálytól felfelé, akik a mi segítségünkkel is valósíthatják majd meg álmaikat.

Ezek a tervek pedig Pákay kedvenc sportágára, a teniszre is vonatkoznak, hiszen Fucsovics Mártonnal együttműködve nap mint nap tapasztalják, milyen nehéz ebben a közegben érvényesülni. Az ügyvéd-menedzser szerint jelenlegi topjátékosunk akkor tud a pályán igazán helytállni, ha a háttérben is minden rendben van. Ez a háttér pedig meglehetősen sokszereplős. Két teniszedző, egy erőnléti edző, egy fizioterapeuta, a Joó Györggyel két éve közösen alkotott menedzsment, a szövetség, az egyesület, no és persze a magánélet alkotja azt a bázist, amelyre Marci mindennapi munkája építkezik. Pákay szerint, ha egy helyen gond van, az még kezelhető, de ha kettő vagy annál több „láb” dől ki, már lőttek is a topteljesítménynek. A világ elitjében csak akkor tudja megőrizni helyét, ha semmi mással nem foglalkozik csak a tenisszel. A csapatában pedig senki nem lépi túl a hatáskörét, és azt csinálja, amihez a legjobban ért. A Jancsó Miklós, Nagy Zoltán edzőpáros kiválasztása is okos dolog volt, mert amíg egyikük utazik vele, a másik elemzi az ellenfeleket és a háttéranyagokat készíti, majd fordítva. Lehet, hogy nem ők az ATP Tour legismertebb szakemberei, de olyan áldozatkészen és lelkiismeretesen látják el feladatukat, hogy Marcinak nem lehet oka panaszra. És persze nincs is.

– Joó Gyurival sokat gondolkodtunk azon, hogyan lehetne segíteni az élvonalba törekvő magyar fiatalokon. Nagyon szeretnénk, ha Marci példája úgymond ragadós lenne, s egyben mintául is szolgálna a mögötte érkezőknek. Egy hatékony rendszert próbálunk most erre kidolgozni. Tudni kell, hogy a tenisz a világon az egyik legnehezebb sport, nemcsak a pályán, de azon kívül is. A fent említett tökéletes háttér biztosításához ugyanis sok pénz kell. Ha megnézzük a franciákat és az angolokat, ők nem csak nagyon jól működő, erős rendszerrel büszkélkedhetnek, de a Grand Slam tornák miatt a költségvetésük is igen magas. Ezzel szemben az oroszok a szervezettségben erősek, mindig csapatban gondolkodnak és utaznak. A fiatalok esetében fontos, hogy ne veszítsenek az értékes idejükből. A tavalyi Orange Bowl-győztes Fajta Péter, Velcz Zsombor párosra például most nagyon figyelni kell, két év alatt a top százötven közelébe kellene kerülniük. Tudom, hogy ez borzasztó nehéz feladat, de nincs más út. Profi légkörre és kemény munkamorálra van szükség. Ismét Marci példáját idézem, ő is úgy vált vérbeli profivá, hogy személyesen látta maga körül a legjobbakat. Nadal egy fonák keresztet is képes két órán át gyakorolni, s ettől tart ott, ahol. – foglalja össze teniszes terveiket a sportmenedzser.

Visszatérve a Pákay család sportos hagyományaihoz, Péter büszkén említi az Universiade győztes nagymamáját Szilvássy Editet, aki Körmöczy Zsuzsával teniszezett együtt, és a dédnagypapát, Pákay Ágostont, aki az FTC többszörös bajnok labdarúgójaként, az Ezüstlabdáért vívott meccseken 11 gólt szerzett. A rendkívüli teljesítményéért kapott érmét a dédunoka a mai napig magánál hordja kabalaként.

 

pakay peter es a plakettKabalaként hordja magával a focista dédnagyapa, Pákay Ágoston, az FTC többszörös bajnok labdarúgójának plakettjét

 

Unokatestvére, Pákay Edit is remek teniszező volt, korosztályos mérkőzéseken még Anna Kurnyikovát is verte, a teniszkarrier helyett azonban inkább az Egyesült Államokban tanult tovább. A tizennyolc évesen a hazai ranglista tizedik helye körül tanyázó Pákay Péter is hasonló döntést hozott, pedig kiskorában az egyik legjobb svájci szakember volt neki és testvérének, Barnabásnak az edzője. Ez a svájci valójában nagyon is magyar volt, Kuhárszky Zoltánnak hívták:

– Itthon kevesen tudják róla, de az alpesi országban a mai napig egy legenda. Gyerekként pedig láthattuk, hogy szinte hősként néztek rá a svájciak emlékszik vissza a hét és tizenkét éves kora között Zürichben töltött időszakra Pákay Péter. – Mi pedig kicsit ki is használtuk a hírnevét, a honfitársaiként a helyiek minket is többre értékeltek. Az általa vezetett Ebel Talentschule játékosai voltunk és hihetetlen mennyi mindent tanultunk tőle. Azóta is szakmailag a legjobb magyar edzők egyikének tartom, ráadásul rajta kívül egyedül Taróczy Balázs ért el külföldi versenyzővel is nemzetközi sikereket. Büszke vagyok arra, hogy a tanítványa lehettem.

A Kuhárszky Zoltántól tanultakat azonban ma már a tenisz helyett a padel pályán hasznosítja, mert nemcsak alapítója és szervezője a hihetetlen gyorsasággal fejlődő új sportágnak, de bizony lelkes játékosa is. Pákay szerint ez a játék körül kialakuló közösségnek is köszönhető, a 2020-ban már harmadik alkalommal megrendezett országos bajnokságon is fergeteges volt a hangulat. A játékosok nagy többsége az alapsportágból, a teniszből érkezik, így szinte mindenki ismer mindenkit.

 

pakay padel 800px

 

S hogy ez a fejlődés ne torpanjon meg, a Magyar Padel Szövetség segítségével országszerte épülnek a pályák, amelynek nagy előnye, hogy a megépítése után nem igényel különösebb karbantartást. A kétségtelenül látványos és szórakoztató sportág világszerte dinamikusan fejlődik, olyannyira, hogy hívei szerint belátható időn belül az olimpiák műsorára is felkerülhet.

– Az örök szerelem természetesen a tenisz, sajnos nagyon ritkán játszom már, de Nébald Gyuri barátom hívására nem tudok nemet mondani. Vele régóta párosozunk és a MOB-nál is együtt „bíráskodunk” tér vissza a startvonalhoz Pákay Péter, elismerve, a családi hagyományok nélkül sohasem válthatta volna valóra gyermekkori nagy álmát.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső