Kilencvenegy esztendős korában elhunyt dr. Prihradny Tamás, a Vasas Sport Club Életműdíjasa, a magyar tenisz klasszikus alakja, az MTSZ egykori főtitkára. A pasaréti klub volt az élete: 1957-2004 között dolgozott a teniszügyek mindeneseként, szakosztály-vezetőségi tagként. Prihoda, így ismerte mindenki. A magyar tenisz szürke eminenciása, megbecsült egyénisége volt. A klubhűség mintaképe. Hetvenhat éven át volt a Vasas-család tagja.

 

(tenisz-palya.hu/MTSZ) * Másfél esztendeje, 2019 koraőszén a pasaréti sportcentrum éttermében gyűlt össze a Vasas teniszcsalád apraja-nagyja. A szakosztály meghatározó alakját, dr. Prihradny Tamást köszöntötték szeptember 4-én esedékes kilencvenedik születésnapján.

Volt mire visszatekinteni, hiszen családi szálak kötötték a teniszhez: édesanyja, De Chatel Márta 1923-ban magyar csapatbajnok volt a MAC színeiben. Prihradny Tamás 1945-ben fogott először teniszütőt Pasaréten, az akkor még a BBTE-nek nevezett tradicionális egyesületben - s hetvenhat esztendőn át volt a klub játékosa, a szakosztály életének legfőbb szolgálója.

Innentől pedig egy végtelennek tűnő történet kezdődött: eredményes, évtizedeken át tartó játékoskarrier és szép párossikerek után a Vasas tenisz szakosztályának mindenese lett, és ahogy ő fogalmazott a 85. születésnapján adott interjúban: ”a Vasas szertárosi állását akkor sem voltam hajlandó otthagyni, amikor rövid időre a tenisz szövetség főtitkára lettem 1990-ben.”

Tamás bácsit, vagy ahogy oly sokan ismertlék, Prihodát mindenki ismerte és szerette, nemcsak a teniszezők, hanem valamennyi pasaréti sportág képviselői. Még bőven 80 felett is megfordult a pályán, rendszeresen játszott.

90. születésnapján elhangzott szavai sokatmondóak ezekben a pillanatokban: „Nem az a lényeg, hogy engem megünnepeljetek, hanem hogy még egyszer össze tudtunk jönni.”

 

prih5Vasas-család a 70-es évek végén: Borsay János, Kelemen Imre, Kuhárszky Zoltán, Komáromy Ferenc, előtte a fiatal Meznerics Iván, Pálinkás István, Prihradny Tamás, Kónya Gábor, Burde Péter és Taróczy Balázs

 

A vasasos teniszlegendák így méltatták azon a születésnapi összejövetelen.

Szabó Éva ezt mondta:
- Tamásnak borzasztó nehéz stílusa volt teniszben, éveken át kellett játszanunk, hogy végre legyőzzem. A segítőkészségét emelném még ki, hihetetlen nagy szíve volt, nem tudtam tőle olyat kérni, amit ne csinált volna meg.
Taróczy Balázs így beszélt róla:
- Az egész napját Pasaréten töltötte, a szakosztály mindenese volt, szívét-lelkét beletette a munkába, és minden gondunkat megoldotta. Fontos szerepe volt abban neki is, hogy ilyen teniszező lettem.
Markovits László klubelnök így fogalmazott:
- Tamás bácsi a klubhűség megtestesítője, egy rendkívül lelkiismeretes, csupaszív ember volt, tele jóindulattal, akit mindanniyan nagyon tiszteltünk és szerettünk.

A Vasas Sport Club saját halottjának tekinti dr. Prihradny Tamást (1929. szeptember 4. - 2021. február 23.), temetéséről később intézkednek.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső