Eredetileg tavaly tavasszal rendezték volna a Papp László Arénában, de idén sem lesz áprilisban világdöntő.

Az ITF közleménye szerint valamikor 2021-ben meg szeretnék rendezni a tornát.

A Billie Jean King Cup by BNP Paribas Play-off meccseit megrendezik a tervezett áprilisi időpontokban.

 

ITF/MTI/tenisz-palya.hu * A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések miatt Budapest idén áprilisban sem rendezheti meg a női teniszezők Billie Jean King-kupáját, amelynek rendezési joga három évig a magyar fővárosé.

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) és a magyar Nemzeti Sport Ügynökség közös közleményben bejelentette, hogy a pandémia miatt tavaly márciusról az idén április 13–18-ra halasztott eseményt – amely korábban a Fed-kupa nevet viselte – ezúttal sem lehet lebonyolítani, de még ebben az esztendőben sor kerül rá egy később kijelölendő időpontban.

Budapest tavalyelőtt nyerte el három évre az 1963-ban életre hívott csapatverseny rendezési jogát, melynek 2019-es átszervezése nyomán az ITF 18 millió dollárra növelte az összdíjazást – ebből 12 milliót kapnak a játékosok –, amivel a férfi Davis-kupával azonos rangra emelte.

A Billie Jean King-kupának az eredeti tervek szerint három évig a Papp László Sportaréna ad otthont.

Az esemény hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint „számos forgatókönyv lehetőségét megvizsgálták”, és ezek között szerepelt annak a lehetősége is, hogy a versenyt zárt kapuk mögött tartsák meg.

„A koronavírus-járvány miatt a világ minden országában folyamatosan jelen lévő bizonytalanságok és kihívások azonban megvalósíthatatlanná teszik egy ilyen méretű nemzetközi csapatverseny megrendezését fedett létesítményben Budapesten a tervezett időpontban” – áll a közleményben.

A Billie Jean King Cup by BNP Paribas Play-off meccseit megrendezik a tervezett áprilisi időpontokban. A világdöntővel kapcsolatban a szándékról szól a közlemény, ám helyszínt és időpontot nem említ. Utóbbival kapcsolatban a WTA-val is egyeztetnie kell az ITF-nek, ugyanis az olimpia miatt egyébként is szűkül a versenyhetek száma, ráadásul az I. félévből a pandémia miatt is sok viadal kieshet, így a járvány megszűnte esetén a második félévben a WTA minél több versenyt akar programba iktatni. A helyszínnel kapcsolatban pedig kérédéses a Papp László Aréna foglaltsága, illetve kérdéses, hogy esetleg szabadtéren bárhol is megrendezhető lenne hazánkban egy ilyen szupertorna.

Nem fogalmazódott meg ugyan, de elképzelhető, hogy az ITF más helyszínt keres/talál a meg sem kezdődött magyarországi három esztendős megbízás számára. Aminek vélhetően hazánk sem lenne ellenére, hiszen a korábbi MTSZ-vezetés által kötött szerződésnek a házigazdát terhelő anyagi feltételeit az új MTSZ-vezetés igencsak túlzottnak tartja.

A Fed Kupát tavaly nevezték el Billie Jean Kingről, aki 1963-ban tagja volt az első Fed Kupán győztes amerikai válogatottnak. A legendás játékos tavaly februárban részt vett az áprilisra tervezett döntő sorsolásán is a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Akkor a magyarok a címvédő francia és az orosz csapatot kapták ellenfélül. A 12 együttest felvonultató döntőben a párharcok két egyes és egy páros mérkőzésből állnak.

A Fed Kupát eddig a legtöbbször, 18 alkalommal az Egyesült Államok csapata nyerte meg, Csehországnak és Csehszlovákiának közösen 11 diadala van, az ausztrálok pedig hétszer bizonyultak a legjobbnak a verseny 58 éves történetében. A legutóbb, 2019-ben győztes franciáknak három alkalommal sikerült megszerezniük a trófeát.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső