A kéthetes egyiptomi túrán egyesben Piros Zsombor és Fajta Péter, párosban pedig Marozsán Fábián volt a legeredményesebb.

Palágyi Miklós szövetségi edző szerint valamennyi játékos jól teljesített és nincsenek lemaradva nemzetközi társaiktól.

A márciustól munkába álló új szakmai stábban is komoly feladatot kapó Palágyi a mostanihoz hasonló szigorral folytatja a munkát a Next Generation magyar játékosaival.

Januárban Győrben is gyakorolt a csapat. Álló sor: Palágyi Miklós, Fajta Péter, Marozsán Fábián, Velcz Zsombor, Szatmáry Adrián. Guggol:  Piros Zsombor, Valkusz Máté és Makk Péter

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Két hétig versenyeztek Egyiptomban Palágyi Miklós vezetésével a Nemzeti Edzésközpontban készülő fiatal férfi játékosok, az úgynevezett Next Generation tagjai. A 15 ezres ITF-tornán, Sharm El Sheikh-ben az első héten Fajta Péter (ATP 980.), a másodikon pedig Piros Zsombor (ATP 443.) jutott közülük a legtovább, mindketten a negyeddöntőben búcsúztak. Párosban Marozsán Fábián (ATP 537.) elődöntőzött a belga Zizou Bergs oldalán.

A koronavírus-járvány miatt igencsak megcsappant a nemzetközi tornák száma, ezért most különösen fontos, kit,hol rangsorolnak a világranglistán. Ennek köszönhetően egyedül Piros Zsombor kezdhetett alanyi jogon mindkétszer a főtáblán, Fajta Péter junior helyezésének (ITF 14.) köszönhetően csatlakozhatott hozzá a többiekénél kényelmesebb pozícióba az első héten. Utóbbi 19. születésnapjáig, vagyis május végéig élhet ezzel a lehetőséggel. A tavaly Velcz Zsombor oldalán páros Orange Bowlt nyerő fiatal teniszező maximálisan ki is használta a kínálkozó alkalmat, hiszen a ciprusi Petros Chrysochos legyőzését követően, éppen a bosnyák Aldin Setkic ellen három szettben nyerő Piros Zsombor ellen játszott. Fajta egyáltalán nem tisztelte csapattársát, a 2017-es junior Australian Open egyes bajnokát, aki ellen 6:3, 4:6, 6:3-ra nyert. A következő körben azonban már neki is megálljt parancsolt az argentin Facundo Diaz Acosta.

A többiek a kvalifikációból kísérelték meg a feljutást, ami egyedül Marozsán Fábiánnak sikerült három kétszettes győzelemmel. A főtábla első körében azonban 6:4, 3:6, 7:5-ös vereséget szenvedett a cseh Marek Gengeltől. Velcz Zsombor (ATP 1653.) a kvalifikáció első fordulójában, Valkusz Máté (ATP 576.) pedig a másodikban szenvedett vereséget.

A második héten Piros Zsombor indult egyedül a főtábláról, annak is a legtetejéről, az első helyen kiemelt japán Shintaro Imai ellenfeleként. A magyar fiatal nagy csatában 6:3, 1:6, 7:6-ra nyert az első körben, majd 0:6, 6:3, 6:2-re verte következő, tajvani ellenfelét. A legjobb négy közé jutást azonban egy szabadkártyás amerikai, Nicolas Moreno de Alboran akadályozta meg, aki 6:0, 4:6, 6:1-re múlta felül Pirost. A főtáblára ezúttal Valkusz Máté küzdötte fel magát mellé, aki a selejtező harmadik mérkőzésén éppen Velcz Zsombort győzte le 6:4, 6:2 arányban, ám innen már nem jutott tovább. Fajta a kvalifikáció harmadik, Marozsán pedig a második fordulójában szenvedett vereséget. Utóbbi párosban javított, s a belga Zizou Bergs oldalán az elődöntőig jutott a későbbi győztes japán kettőstől szenvedve vereséget.

− A fiúk nagyon örültek, hogy végre versenyezhettek és én is annak, hogy éles helyzetben mérhettem le a januári alapozás eredményességét – mondta el honlapunknak a csapat hazatértét követően Palágyi Miklós szövetségi edző. – Összességében csak pozitívan tudom értékelni a mutatott játékot, jó hangulatban, koncentráltan, mindenki a legjobb tudását próbálta adni. A mérkőzések kimenetele apróságokon múlott csupán, nyugodt lélekkel kijelenthetem, hogy nincsenek lemaradva a társaikhoz képest. Sem technikailag, sem mentálisan, sem pedig erőnlétileg. Az értékeléshez hozzátartozik, hogy nagyon erős volt a mezőny, gyakorlatilag egy gyengébb Challenger-torna második felének felelt meg színvonalban az itteni tizenötezres. Személy szerint senkit sem szeretnék kiemelni, egy csapatként érkeztünk, jó szellemben és jó hangulatban versenyeztek a srácok. Természetesen mindenkinél felfedeztem apróbb hibákat, amelyeket személyre szabottan javítunk majd ki.

A március elsejétől felálló új szakmai stábban a jövőben is fontos szerepe lesz Palágyi Miklósnak. A Next Generation hat fiatal férfi játékosának − Makk Péter hátproblémák miatt nem tartott társaival Egyiptomba – felkészítése ugyan egyetlen edző számára talán túl nagy feladatnak tűnhet, ám a szakember bízik abban, hogy a szövetségi teamhez csatlakozó Noszály Sándor és Kisantal Péter egyaránt a segítségére lesz. Palágyi mindenestre nem tervez nagy változásokat, az általa megkövetelt munka színvonalából és az eddigi szigorúságából a jövőben sem kíván engedni. Egyedül az erőnléti edzések mennyiségét szeretné növelni, mert úgy gondolja, hogy ezen a téren mindenképpen előbbre kell lépniük a versenytársakhoz képest.

A NEK-en edző hat fiatal számára most a február végi országos bajnokság a következő állomás. Az előzetes tervek szerint mindegyikük indul rajta. Azt követően azonban a külföldi tornákat kell megcélozniuk, mégpedig a lehető legtöbbet, egészen az év végéig. No persze, ha a koronavírus-járvány nem szól közbe. Palágyi pillanatnyilag ez utóbbitól tart leginkább, játékosai elszántságában ugyanis száz százalékosan biztos.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső