A Budapest-bajnokság tripláját követően az F14-es Mesterverseny győzteseként zárta a 2020-as évet Győri Lóránt, aki késő tavasz óta Pozsonyban, Csarnakovics Erik irányításával készül versenyeire.

A fiatal játékos ugyanakkor visszaigazolt első hazai klubjához, az őt felfedező Gubacsi Zsófiához, aki korábbi profi karrierjének minden tapasztalatát megosztja védencével. Az egykori top WTA 100-as játékos a mindennapi munkában ugyan nem vesz részt, Győri mégis mindenben számíthat rá.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Győri Lóránt évek óta a 2006-os fiúk hazai legjobbjai közé tartozik, ám nagy győzelemmel, ráadásul nyomban három számban is, csak a tavaly júliusi Budapest-bajnokságon tudta ezt egyértelműen bizonyítani. A 2020-ast így méltán nevezheti az áttörés évének, amelyre a koronát a decemberi, F14-es Mesterverseny megnyerésével tette fel. A teniszkarrierjét Gubacsi Zsófiánál nyári táborozással kezdő fiatal és szülei nagy döntéseket hoztak az elmúlt évben, s úgy tűnik, ezek nyomán az eredmények sem maradnak el.

Az esztendőt még a BTC-n, Enyedi János irányításával kezdő teniszező április végén Szlovákia felé vette az útját és a Dominika Cibulkova Teniszakadémián töltött egy hónapot. A próbaidőszak lejártával az akadémia vezetőedzője, Csarnakovics Erik egy éves, teljes programra szóló ajánlatot kínált a magyar fiatalnak, amit a Győri-család gondolkodás nélkül fogadott el. Ez persze korántsem jelenti azt, ne hányták vetették volna meg alaposan a dolgokat, csak éppen a szerződéskötés pillanatában már biztosan tudták, jó helyen vannak.

– Erikkel már korábban is tárgyaltunk, de Lóri még kicsi volt ahhoz, hogy egyedül Pozsonyba költözzön – idézi fel a másfél évvel korábban történteket Győri László, aki maga is alaposan kiveszi a részét fia álmainak megvalósításából, jóllehet ő sohasem akart teniszező lenni, taekwondoban és thai boxban jeleskedett. Apaként azonban csak azt tartja szem előtt, hogy Lóri azt csinálhassa, amit a legjobban szeret.

– Csak akkor váltunk klubot vagy edzőt, ha rá vagyunk kényszerülve. Zsófin kívül csak Simara János és Jani dolgozott vele korábban, s bízunk benne, hogy a mostani választásunk is hosszú évekre fog szólni. Erikkel nagyon jól megértjük egymást, szinte a saját gyerekeként kezeli a fiúnkat, s legalább annyira akarja a sikert, mint mi magunk. Eleinte persze picit félve hagytuk ott a hét elején az akadémián, de pillanatok alatt bebizonyosodott, hogy fiatal kora ellenére talpraesett gyerek, az edzésekre pontosan érkezik, s a felszerelése is tökéletes rendben van. Most persze furcsa, hogy délutánonként többnyire nincs itthon és nem kell őt edzésre hozni-vinni, de tudjuk, hogy ez szolgálja legjobban az érdekeit.

A teniszszülők nemcsak itthon, de világszerte híresek arról, mennyi áldozatot hoznak gyermekeikért, s bizony a Győri család sem számolja garasonként, mit költenek fiúk kedvtelése érdekében. Január első hetében például az édesapa egy bérelt lakóautóval parkolt le az akadémia mellett, hogy a korosztályos ob előtti felkészülést fia zavartalanul befejezhesse.

 

gyori lori a lakoautoval amiben pozsonyban lakott foto gyori lorant facebook

 

Pozsonyban ugyanis a kezdeti szigorításokat követően végül teljesen bezárt a pályákkal szomszédos szálloda, ahol normális körülmények között a teniszezők, így Lóri is lakott. Az országos bajnokságot követően pedig egy szponzor bőkezűségének köszönhetően Pakisztánba utaznak egy ITF-tornára, amelyről mind Erik, mind Zsófi igyekeztek őket lebeszélni, ám a lehetetlent nem ismerő szülők a maximumot próbálják meg kihozni ebből a lehetőségből is.

– A sportban semmit sem érnek a „mi lett volna ha” kezdetű mondatok, ezért most is csak az lebeg a szemünk előtt, hogy mostantól fontosak ezek a juniortornák, s ha van rá módunk, akár a világ végére is elmegyünk – jelenti ki Győri László, aki bizony a kedvenc jet-ski-jétől is megvált, amikor fia a versenyzésre adta fejét, s mindent egy lapra téve támogatja Lóri teniszes álmait.

– Az utóbbi években azért én is sokat tanultam, változtam. Nem mindig viselkedtem példamutatóan a pálya szélén, ám Eriktől megkaptam ezért a fejmosást és rájöttem, csak és kizárólag a fiamnak ártok ezzel. Most már csak akkor vagyok jelen, ha kéri, pedig bevallom, élek-halok a meccseiért. De most az a legfontosabb, neki mi a jó, mi viszi előre, és talán emiatt is, nagyon sokat fejlődött fejben. Erik szerint a három legfontosabb év következik Lóri életében, ez alatt szeretné olyanra formálni őt, mint általában a saját játékosait, s ennek megfelelően kell előre menetelnie.

A 2020-as év fontos döntéseihez tartozik, hogy a fiatal játékos hivatalosan is visszaigazolt első klubjába Gubacsi Zsófiához. Ennek elsősorban érzelmi okai voltak, de a praktikum is mellette szólt. A korábbi top 100-as játékos XVIII. kerületi pályáin egy remek korosztályos csoportot hozott össze Simara Jánoshoz kötődően, így, ha Lóri éppen itthon van, még az edzőpartnerekben sincs hiány. Gubacsi Zsófia személye amolyan mentorként jellemezhető, hiszen korábbi profi karrierje során szerzett valamennyi tapasztalatát megosztja a fiatal fiúval, akit az első találkozás alkalmával megkedvelt.

 

gubacsi zsofi es gyori lorant

 

– Bevallom, nagyon szeretem Lórit, ezért is állok mögötte, ha bármilyen kérdésben szüksége van rám – jellemzi kapcsolatukat az egyesben és párosban egyaránt WTA tornagyőztes Gubacsi, aki még a profiként bevált utazásszervezőjét, Kenessey Zsuzsannát is bemutatta a Győri családnak. A teniszezők tornákhoz kapcsolódó repülőgépjegy- és szálloda foglalásai között ugyanis csak az igazi szakemberek igazodnak ki, a szülőknek is jó idejükbe telik, mire beletanulnak a szakmába.

– Napi szinten természetesen nem tudok részt venni az életében, tornákra nem tudom elkísérni, de sok apróságnak tűnő, végül mégis fontos dologban tudom őket jó tanácsokkal ellátni. A klubom ajtaja pedig mindig nyitva áll előtte, ha kell, én is beállok a pályára, bár lassan egyre kevésbé leszek partner a számára. Jól ismerem a kis egyéniségét, hiszen itt kezdett egy nyári táborban. Már kilenc évesen is határozott karaktere volt, akivel nem lehetett erőből „tárgyalni”. Az ügyessége volt az alap, amihez a tenisz iránti imádata társul. Utóbbi azért fontos, mert nemcsak kötelességből járt és jár le játszani, sokkal inkább azért, mert az élete része. De ezt másképp egyébként sem lehet csinálni. Éppen ezért talán az a legnagyobb feladatunk, hogy a benne lobogó vágyat életben tartsuk.

Amikor Lóri a pozsonyi akadémiát választotta, Zsófi akkor is támogatta döntésében, úgy gondolta egész további karrierjére jó hatással lesz, ha új mentalitással és munkamorállal találkozik. Az eredmények pedig őt igazolják, s most azt látja a legfontosabbnak, hogy határozott célok legyenek a fiatal teniszező előtt, amelyekhez a mindennapi munkában is igazodni lehet. A következő lépcsőfok az ő esetében a junior ITF-tornákon való részvétel, amellyel tizenhét-tizennyolc éves korára akár a korosztályos Grand Slamek légkörét is megtapasztalhatja.

– Nem szeretnék számokról beszélni Lórival kapcsolatban, a napi munkát Erikkel végzi, ám az általánosságban is igaz, hogy a fiatal fiúk számára nagyon fontos a korosztályos világversenyeken való részvétel. Ez a belépő a felnőttek közé, de legfőképpen az, hogy ne felejtsék el szeretni, amit csinálnak – összegzi véleményét Gubacsi Zsófia, aki amatőr teniszező férje üzleti kapcsolatai révén szponzorokat is próbál védencének szerezni, akik az egyesületen keresztül, legálisan és célzottan támogathatják a fiatal játékost.

gyori lorant foto huntennis zadorGyőri Lóránt és Kincses Kolos nyerte tavaly az F14-es ob-t - Fotó: Zádor Péter

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső