Az MTSZ B-licences képzésén való részvétellel lépett rá Bukta Ágnes az edzői pályára, amelyről tudja, hogy nőként különösen nehéz lesz, de vállalja a kihívást.

Az ITF által akkreditált kurzuson hallottak számtalan korábbi tapasztalatot elevenítettek fel a korábbi Top300-as játékosban.

Bukta Ágnes elsősorban a versenyteniszben keresi a helyét, hiszen egész eddigi karrierje ide köti.

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * „Számomra fontos, hogy lássam, merre tart az  életem, a koronavírus-járvány csak meggyorsította a bennem érlelődő döntésemet”. A három évvel ezelőtt még WTA Top300-as teniszezőnő, Bukta Ágnes, régóta játszadozik az edzősködés gondolatával, ám eddig többnyire versenyzői karrierjének adott elsőbbséget. A Testnevelési Egyetem sportszervezői szakát is azért választotta tavaly szeptemberben a vágyott pszichológia helyett, mert kedvenc sportágát még nem tudta elengedni. De miért is engedte volna, hiszen február végén döntős volt a fedett pályás, szeptember végén pedig elődöntős a szabadtéri női országos bajnokságon. A koronavírus-járvány második hulláma azonban közbeszólt. Ennek első kézzelfogható bizonyítéka pedig Bukta Ágnes részvétele az MTSZ ITF által akkreditált B-licenszes képzésén.

­– Hivatalosan most merem először kijelenteni, hogy abbahagyom az aktív pályafutásomat, mert nem látom a járvány végét, s inkább a konkrét jövőmre gondolok – osztotta meg honlapunkkal elhatározásának indokát a 27 esztendős játékos, aki nagyon fontosnak tartja az elméleti képzést, ezért a döntése pillanatában azonnal lehetőségeit kezdte kutatni. Először a TF másfél éves oktatói kurzusára gondolt, de annak szervezőjétől, Nemes Gábortól megtudta, hogy elsősorban a Play and Stay korosztállyal foglalkozók számára indítják. Ági pedig egész életét a versenyteniszben töltötte, így a jövőben is ez hozza leginkább lázba.

– Másképp szocializálódtam a teniszre, abban tehát biztos voltam, hogy az egész picik játékos oktatása nem igazán az én világom. Ekkor láttam meg a B-licenszes képzést, amely pontosan a már versenyző fiatalok edzőinek szólt. Hiszek abban, hogy minden okkal történik, úgyhogy ezen a téren éppen a jó időben voltam jó helyen. Mivel már az egyetemi tanulmányaim felénél tartok, számos fontos anatómiai és módszertani vizsgán túl vagyok, Pelva Gábor edzőképzési igazgató pedig ezeket beszámította, azonnal a mélyvízbe ugorhattam.

A 2018-ban újraindított hazai edzőképzési rendszer részeként tavaly C-licenszet szerezhettek az U12-es korosztály alatti gyermekek oktatói, idén pedig az ITF horvát szakembere, Hrvoje Zmajič vezetésével elsősorban az U14-es és U16-os korosztályok sajátosságaira fordították a legnagyobb figyelmet. Pelva Gábor szerint már a rendezés ténye is nagy siker volt, hiszen a nemzetközi szövetség március óta nem engedélyezett hasonlót. Az MTSZ-szel meglévő jó kapcsolatra, a szomszédos országból gépkocsival érkező nemzetközi tanácsadóra és a járványmegelőzésére szolgáló valamennyi óvintézkedés betartására való tekintettel valósulhatott meg az angol nyelvű képzés, amelyen végül kilenc hazai szakember vett részt. Az eredetileg ötször négy naposra tervezett modulokat a pandémiás helyzet miatt végül összevonták és kéthetes, a megszokottnál intenzívebb képzést kaptak a jelentkezők (a képzésen részt vett szakemberek: Bukta Ágnes, Fonyódi Tamás, Gulyás István, Horváth Henrik, Kéki Miklós, Sári Botond, Selmeci Petra, Simon István és Vörös György).

 

edzokepzes buktaagi 2

 

– Hrvoje Zmajič rettenetesen jó előadásokat tartott, egyetlen pillanat sem volt, amikor untam volna magam – számolt be tapasztalatairól Bukta Ágnes, akit élversenyzőként egy percig sem zavart a megfeszített tempó. − Azért is volt különösen érdekes számomra a képzés, mert olyan tudásról volt szó, amely bennem van, szinte öntudatlanul használom, a továbbadása azonban korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Jelenlegi legfontosabb feladatom tehát az, hogy a tudatosság szintjére emeljem azt, amit eddig ösztönösen csináltam. Több módszert is kaptunk hozzá, ami azért fontos, mert minden játékos más és más.

Bukta Ágnes számára már a szakember első órája is felismerés értékű volt, hiszen Hrvoje Zmajič azt kérdezte bevezetésképpen, mi alapján kell egy teniszező játékát felépíteni? A Szolnokról 14 éves korában Budapestre költöző éljátékosnak pedig azonnal eszébe jutott saját karrierje és az a sok kísérletezés, amellyel hozzá nem illő stílusokat próbált elsajátítani. Igencsak felnőtt volt már, mire Kisantal Péter rávezette, hogy számára a saját szabadsága és önállósága legalább olyan fontos, mint az edzői utasítás. Ezzel csengett tökéletesen össze az az egyetlen szó, amellyel a horvát szakember kérdésére válaszolni lehet, ez pedig az egyéniség.

– A teniszben szerintem az a kiinduló pont, hogy mennyire kockázatvállaló egy gyermek – idézi fel a képzés kapcsán saját karrierjének egyik legnagyobb tanulságát Bukta Ágnes. – Az alap személyiségjegyek már egészen kiskorban eldőlnek, s ha ezeket nem vesszük figyelembe, zsákutcába futhatunk. A hibához való hozzáállásom az egész karrieremet meghatározta és sokkal jobban kellett volna számolni vele. A kondim mindig kiemelkedő volt, akár öt órán át is elszaladgáltam a pályán, volt tehát olyan fegyverem, amivel ellensúlyozni lehetett a gyenge pontomat, vagyis azt, hogy nem szerettem rizikózni. Ezek a gondolatok régóta érnek bennem, s most nagyon jó volt mindezt világosan látni, egy ilyen kiváló szakember részéről pedig még megerősítést is kapni.

A szabadságvágyáról jól ismert játékos úgy gondolja, nincsenek még benne rossz edzői beidegződések, ezért a lehető legjobb pillanatban vett részt a képzésen, s amint lehet folytatni is fogja az ilyen jellegű oktatásokat. S bár azt nem tudja, nőként mennyi lehetőséget kap majd a fiatal versenyzők mellett, készen áll a kihívásra és álmai megvalósítására. Ezúttal edzőként. Persze tisztában van azzal, hogy a nemzetközi mezőnyben is kevés a Judy Murray, Sarah Stone, Aleksandra Krunic vagy Lindsay Davenport példáját követő hölgyjátékos, még kevesebb az olyan, mint Amélie Mauresmo, aki Andy Murray és Lucas Pouille révén még férfiakat is sikeresen edzett, Bukta Ágnes mégsem fél a feladat súlyától. Csupán a lehetőséget várja:

– A teniszben nagyon fontosak az érzelmek, valamint azok helyes kezelése. Vannak pillanatok, amikor már nem csak a kézzelfogható tudás, de az annál sokkal bonyolultabb lelki kérdések döntenek. Ilyenkor egy női edző kifejezetten előnyös választás lehet. Saját pályafutásom során gyakran kerültem hasonló helyzetbe és tudom mennyire fontos, ha a mester ezen a téren is képes segíteni tanítványának. Női mivoltomat tehát sokkal inkább előnyként élem meg, mint hátrányként.

S hogy ezt a hazai teniszélet is hasonlóan gondolja-e, arra az élet adja majd meg a választ.

*

A hazai edzőképzéssel kapcsolatos hír még, hogy az idei edzői továbbképző konferenciát az MTSZ elhalasztja. Helyette ajánlják az ITF által megrendezett három napos online továbbképzést, melyen elismert szakemberek fognak előadni. Regisztrálni az itf-academy.com címen lehet.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső