A férfi világranglista 55. helyén álló Fucsovics Márton elmúlt esztendejét értékelte honlapunk számára két edzője, Jancsó Miklós és Nagy Zoltán.

A koronavírus-járvány miatt meglehetősen zaklatottan alakuló idényben a nyíregyházi játékos nagyszerű skalpokat gyűjtött, ami egyértelmű bizonyítéka annak, az edzőpáros és Marci között megvan a szükséges kémia.

Fucsovics Márton, Nagy Zoltán és Jancsó Miklós

 

Gy. Szabó Csilla írása (tenisz-palya.hu/MTSZ) * Szinte pontosan egy esztendő telt el azóta, hogy Fucsovics Márton – sokak meglepetésére – magyar szakembereket választott edzői csapatába. Az MTK Park Tenisz két elismert edzője, Jancsó Miklós és Nagy Zoltán akkor a következetesség fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyről az eltelt időszakban kiderült, Marci esetében már belülről fakad és profizmusnak hívják. A hazai edzőpáros 2019 novemberében az ATP 71. helyén vette át a nyíregyházi teniszező szakmai munkájának irányítását, most pedig az 55.-en zárják a szezont.

– Akkor nem beszéltünk róla, de tudtuk, ha nem sikerül jól az évkezdet, akár az első százból is kieshet, ezért nem kis teherrel vágott neki az új esztendőnek – idézi fel a szezon első mozzanatait Jancsó Miklós, aki szerint az MTK 28 esztendős játékosa nagyon jól kezelte ezt a nyomást, s ahelyett, hogy megbénította volna, inkább jobb teljesítményre sarkallta. Ahogy általában a jó versenyző típusokat, mint amilyen Marci is. – A felkészülés remekül sikerült, az ismerkedésen és az összehangolódáson is gyorsan átestünk, így jó alapokról vághattunk neki a szezonnak, amiben Vaskó Balázs erőnléti edzőnek is nagy része volt. A dohai negyeddöntő és a melbourne-i menetelés adta meg az alaphangot, amely a mutatott játék és az eredmény szempontjából egyaránt kiváló kezdésnek bizonyult.

Az ausztráliai túrára Nagy Zoltán kísérte el Fucsovicsot, s végül az év során is ő töltött valamivel több időt Marcival külföldön, jóllehet az edzőpáros nemcsak a munkában, de annak megosztásában is tökéletes összhangra törekszik. A debreceni Davis Kupa másnapján Jancsó már éppen a repülőtéri taxit rendelte volna, amikor a koronavírus-járvány miatt meghiúsult az amerikai túra, s ezzel billent némileg társa javára a mérleg nyelve.

– Nagyszerű sikerek részese lehettem Marcival az idén, ha csak egyet idézhetnék fel közülük, akkor az a Shapovalov elleni győzelme lenne az Australian Open első körében – teszi le a voksát a négy szettes hatalmas csatát hozó meccs mellett Nagy Zoltán, amelyet a képzeletbeli listáján azonnal követne a Roland Garroson a Medvegyev elleni első, szintén győztes találkozója. – Mindkét diadalnak nagy a szakmai értéke, hogy mégis az első áll közelebb a szívemhez az a hangulatnak köszönhető. Melbourne-ben óriási közönség előtt játszani nem ugyanaz, mint Párizsban, nézők nélkül. Ráadásul addigi karrierje legnagyobb skalpja is volt. Hogy min múlott? Azon, hogy nem lehetett Marcit kibillenteni a kiegyensúlyozott játékából, a mentális stabilitásából és a fegyelmezett taktikájából.

Jancsó Miklós azzal egészíti ki kollégája véleményét, hogy a valóságban ezen a szinten már hajszálon múlik, hogy győzelem vagy vereség lesz-e egy mérkőzés vége. Erre a Cincinnatiban, a 220. helyen rangsorolt, amerikai Brandon Nakashima ellen játszott első fordulót hozza fel példaként, ahol ő volt a kísérő:

– Hiába mondja azt valaki, hogy a világranglistán elfoglalt helyezés alapján ez egy kötelező győzelem volt, ha Marci csak öt-tíz százalékkal gyengébb színvonalat hoz, simán fordított is lehetett volna az eredmény. Fantasztikus érzés volt Marcit Dimitrov ellen győzni látni, de ebben az esetben is el kell ismerni, egy öt órás gigászi csatában valóban néhány labdán múlik csupán a siker. Éppen ezért kell nagyon a helyén kezelni a dolgokat. Mindig törekszem arra, hogy kiegyensúlyozott maradjak ezen a téren, és sem a győzelemnek, sem a vereségnek ne tulajdonítsak túl nagy jelentőséget. Hiszen mindkét esetben elképzelhető, hogy apróságokon múlt az eredmény, jóllehet hasonló munka fekszik benne.

Dimitrov ellen előbb az 1000-es ATP Mastersen, majd egy héttel később a US Openen játszott a magyar teniszező. Mindkétszer Fucsovics nyert, Jancsó szerint mégsem lehet összehasonlítani a két találkozót. Az elsőn a bolgár éppen felgyógyult a koronavírus fertőzésből, így talán kicsit fáradtabb is volt a szokásosnál. A US Openre azonban profi körülmények között, profi stábbal nemcsak a tornára, de Marcira is rákészült, aminek köszönhetően körülbelül húsz százalékot javult a játéka.

– Bizony még én is elképedtem néha azon, milyen labdameneteket produkáltak. Természetesen mi is felkészültünk Dimitrovból, akkor éppen Zoli maradt Budapesten és az ő feladata volt a videós feltérképezés. Szerencsére minden bejött, amit közösen elterveztünk, jóllehet a top ötvenesek már kiszámíthatatlanok. De éppen ezért vannak ott, ahol – avat be bennünket az öt szettes gigászi mérkőzés kulisszatitkaiba Jancsó Miklós.

Persze a kiszámíthatatlanság csupán egyetlen és nem a legfontosabb tulajdonság, amely a világ legjobb játékosait összeköti. A magyar edzőpáros egyetért abban, hogy a profi szemlélet, a maximális figyelem, önmaguk tökéletes ismerete és a mögöttük álló összeszokott stáb különbözteti meg ezeket a teniszezőket a többiektől.

– A többség hétköznapi, jó fej a pályán kívül, viszont pontosan tudják, miért vannak ott és azt könyörtelenül végig is viszik – beszél az utazásai során szerzett tapasztalatairól Nagy Zoltán, aki sajnálattal konstatálja, hogy a korábbi sikeres magyar junior játékosoknak eddig nem sikerült az áttörés. Szerinte ennek is nagyon prózai okai vannak, s bár a US Openen több külföldi fiatal is okozott meglepetést, szerinte a trónkövetelők csak egyesével tudnak beszivárogni a legjobbak közé. – Nagyon más ez a felnőtt tenisz, kőkeményen bele kell állni a munkába és csinálni kell. A százszázalékos profizmust semmi nem ingathatja meg, hiszen ekkor még nagyon törékeny az egység, amit egy fiatal játékosban kialakítanak. A legfontosabb, hogy sérülésmentes legyen az átmenet és ne törje meg őket, ha az idősebbek megtalálják a gyenge pontjaikat. Sok jó játékos van, szép eredményekkel, de az alázatos, és rendszeres munkán túl, mindig kell valami extra is ahhoz, hogy valaki a legjobbak közé érjen. Végig erősnek kell maradni mentálisan, nyolcad- és negyeddöntőkkel nem lehet a csúcsra felérni, ahhoz tornagyőzelem is kell.

Az MTK edzőpárosa szerint Marciban megvan ez az extra, és szentül hisznek abban, hogy a magyar játékos el fogja érni az általa kitűzött célt, ami akár a top 10 is lehet. Nekik pedig „csupán” annyi a dolguk, hogy ehhez nyugodt, szakmailag kidolgozott, tökéletes hátteret biztosítsanak, és ébren tartsák benne a motivációt.

– Egyetlen egyszer sem fordult elő, hogy nekünk kellett volna edzésre ösztönöznünk Marcit. Persze van, hogy rosszabb a kedve, vagy nem megy úgy a gyakorlás, ahogy megszokta, vagy elvárja magától. De olyan nincs, hogy lezserül venné a teniszt. Sávolt Attila mélyen elültette benne a profi hozzáállást, ami most nagyban megkönnyíti a dolgunkat. A koronavírus-járvány miatti leállásnak persze nem örültünk, akkor a szinten tartás volt a célunk, Marci pedig örült, hogy végre hosszabb időszakot tölthet itthon a családjával. Ám abban a pillanatban, hogy kiderült, megrendezik a US Opent, egy teljesen más sportoló jött le az edzésre. Attól kezdve minden mozdulatát profin kezelte, máshogy ütötte a labdát és csak a céljára összpontosított – dicséri tanítványa hozzáállását Jancsó Miklós, aki szerint technikailag, taktikailag és mentálisan egyaránt van még néhány százaléknyi tartalék Fucsovicsban. Ennek kiaknázását könnyíti meg a jelenlegi 55. helyezés, amely az edzőknek a nyugodt munkát, Marcinak pedig az újabb célok kitűzését teszi lehetővé. Jancsó szerint ugyanakkor a belülről jövő, ösztönös reakciók is nagyon fontosak a teniszben, s bár tudatosságra is szükség van, nem igazán célravezető, ha egy játékos túl sokat gondolkodik. Éppen ezért tanítványa esetében is annak örül, ha felmegy a pályára és szívből adja azt, amit tud. No persze, csak a következetesen és hiánytalanul elvégzett edzésmunka után. De, mint mondja, utóbbiban Marcinál egyébként sem lehet kifogást találni.

A magyar edződuó – Vaskó Balázzsal együtt trió – és Fucsovics között, tehát működik a kémia, amelyre a szakemberek szerint legalább akkora szükség van, mint az elméleti és a gyakorlati tudásra. Nagy Zoltán azonban mégis inkább a bizalmat emeli ki, mint mellettük szóló döntő érv. S nemcsak saját, de a 28 éves magyar játékos részéről is. S ez az, amire leginkább építhetnek és építeni is fognak a folytatásban. Még akkor is, ha előbb rendbe kell tenni az amerikai túrát követően kiújult térdsérülést, amely miatt most két és fél hét pihenőt kapott a játékos. S bár Fucsovics mélységesen csalódott, hogy a résztvevő csapatok létszámának csökkentése miatt Balázs Attilával mégsem képviselhetik hazánkat az ATP Cup-on, a jövő évi nagy terveinek megvalósításában talán jobban segíti, ha most hosszabb időt fordíthat a regenerálódásra.

Egészséges legyen, ez a legfontosabb, a többit megoldjuk közösen! – jelenti ki Jancsó Miklós és Nagy Zoltán, amivel vélhetően Fucsovics is százszázalékosan egyetért.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső