Nyomtatás

Bizarrnak nevezhető hírre bukkantunk: magyar tornaigazgató irányítja az október végi kazahsztáni ATP250 versenyt.

A jelentős megbízatás általában megsüvegelendő, ám igencsak árnyalja a helyzetet, hogy az érintettnek az MTSZ főtitkári posztjáról (többek között) a vitatható, jogilag és pénzügyileg megkérdőjelezhető nemzetközi szerződései miatt kellett távoznia.


Október utolsó hetében új verseny került az ATP programjába: a kazah fővárosban, az egymillió lakosú Nur-Sultan (korábbi nevén Asztana) városában 273,345 ezer dollár összdíjazású férfi viadalt rendeznek, melynek tornaigazgatója - mint a mellékelt hivatalos dokumentum mutatja - Richter Attila Sebastien.

Az ATP-től kapott rangos feladat annyiban nem meglepő, hogy a volt magyar szövetségi főtitkár korábban (hivatalos munkaköre mellett) az összes fontos budapesti ATP, WTA, s ITF eseménynek versenyigazgatója volt, a koronavírus miatt elhalasztott Billie Jean Cup (Federation Kupa) világdöntőjének az előkészületei is az ő irányításával zajlottak - bőséges szakmai tapasztalatai, s kapcsolatai vannak tehát.

A versenyigazgató a torna legfőbb embere, az előzetes készülődés és a helyszíni teendők menedzselője, gazdasági, sportpolitikai vezetője (miközben a supervisor/referee kezében van a teniszhez kapcsolódó napi szakmai irányítás).

Ezek fényében tűnhet bizarrnak a megbízatás, hiszen a magyar szövetség főtitkári székéből menesztett vezetővel kapcsolatban az MTSZ elnökségi ülésen döntött úgy, hogy "az elnök haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz Richter Attila volt főtitkár ellen, mert elnökségi határozat, fedezet és szerződött helyszín hiányában kötötte meg az EBX-IMG LLC céggel a szerződést a WTA 250-es torna magyarországi megrendezésére, egyben kéri a hatóságot, hogy vizsgálja meg a Business Networks International Ltd. és az Emotion Gmbh cégekkel ugyancsak Richter Attila volt főtitkár által kötött ügyleteket is". Az MTSZ bejelentette azt is, hogy kezdeményezi Richter Attila visszahívását a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) és a Tennis Europe nemzetközi szervezetek tisztségviselői és bizottsági posztjairól - utóbbi testületben Richter eddig is szerepelt, s újból alelnöki posztra kandidált a közeljövőben esedékes tisztújításra.

Az ártatlanság vélelme, persze mindenkit megillett, ráadásul a nemzetközi szövetséggel és a Tennis Europe testületével ellentétben az ATP és a WTA önálló utat jár, s egyénekkel szerződik, nem foglalkozva azzal, hogy az érintett ország szövetségével az illetőnek milyen a kapcsolata. Az persze más kérdés, hogy ha bebizonyosodik a bűneset, az ATP imázsát sem fogja erősíteni, hogy kit bízott meg egy szuper teniszverseny legfőbb irányítójának, pénzügyei kezelőjének...

 

nursultan kazakhstanAz Astana Open küzdelmeinek otthont adó kazah főváros

FaLang translation system by Faboba