A legutóbbi négy évben versenyrendezésre kapott 8,5 milliárdos állami pénzből 7 milliárdot az A-Z Tenisz Produkció Kft. és az Open Time Kft. szerződései vittek el.

Költségvetési csalás ügyében nyomoz a NAV.

Az év végéig lezárnak minden financiális ügyet, ígéri az elnök - Fotó: MTSZ

 

A szövetség keddi közgyűlésén Lázár János MTSZ-elnök ismét bejelentette, hogy megtette a büntetőfeljelentést a korábbi főtitkár, Richter Attila ellen, s szólt arról is, hogy a NAV nyomozói házkutatást tartottak és tüzetesen átnézték az A-Z Tenisz Produkció Kft. illetve az Open Time Kft. vállalkozások szerződéseit. A hatóságok ismeretlen tettes ellen nyomozást folytatnak költségvetési csalás ügyében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott egyeztetések eredményeként az MTSZ 2,5 milliárd forintos adósságrendezési keretet kap, melynek felhasználásáról pontos menetrend készül majd, az elnökséggel és a pénzügyi biztossal szorosan egyeztetve.

Lázár János tájékoztatta a küldötteket arról is, hogy az utóbbi négy évben a magyar államtól az MTSZ 8,5 milliárd forintot kapott nemzetközi versenyrendezésre, ebből pedig az A-Z Tenisz Produkció Kft. és az Open Time Kft. együttesen 7 milliárd forintra szerződött.

Az A-Z Tenisz Produkció Kft. azóta végrehajtás útján minden pénzt leemelt az MTSZ számlájáról. Az inkasszálási folyamat megállítására jogilag nincs lehetőség, Lázár János azonban levélben fordult a cég képviselőjéhez, hogy kérelmezze a végrehajtás általuk való felfüggesztését, illetve kérje a céget, hogy az mondjon le a követeléséről, vagy annak egy meghatározott részéről.

Az EMMI felé történő elszámolások lezárultak. Kiderült, hogy 1,1 milliárd forintot kell visszafizetni a minisztériumnak, mely abból fakad, hogy pár helyen a bruttó összegű támogatás-elszámolásra benyújtott számlák után is visszaigényelte az MTSZ az áfát, a szakmai dokumentálás pedig egyes esetekben nem felelt meg a költségtervnek, máshol pedig a felmerült költségeket nem tudta az MTSZ hiteles számlákkal igazolni.

Tanulsága ennek az elszámolási szakasznak, hogy az MTSZ jelenlegi adminisztrációja nem tudja megfelelően elvégezni az elszámolásokat, ezért ki kell építeni egy szakszerű rendszert a precíz, valós, ár-érték arányos elszámolásra.

Lázár János kitért arra is, hogy december 31-ig lezárnak minden olyan folyamatot, mely akadálya annak, hogy 2021-től tiszta lappal tudjanak indulni, és rendezzék viszonyukat a sportolókkal, klubokkal és a beszállítókkal is.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső