A nyárias hőség segített a szervezőkön: nem kellett a csarnok fülledt melegében izzadni, hanem szabadtéren, a székház előtti területen helyezték el a székeket.

Az eredetileg meghirdetett 15 órás időpontban nem volt meg a szavazás határozatképességéhez szükséges elegendő szereplő az MTSZ közgyűlésen, így fél órával később kezdtek.

 

Helyszíni értesüléseink szerint hatvan valahány előregisztráció volt.

A pálya szintjén elhelyezett székeken ülhetnek a közgyűlésre érkezett résztvevők - az érdeklődők, újságírók az épületből, a karzatról figyelhették, mi történik a közgyűlésen.

Előzetesen belépéskor hőmérőzés is volt, ezután lehetett regisztrációra jelentkezni.

 

20200915 144719Úr Csaba, a soproniak vezetőedzője a hőmérőzésnél

 

A közgyűlés fél négy után kezdődött. Pelva Gábor megbízott sportigazgató, Juhász Gábor főtitkár, Markovits László alelnök és Lázár János elnökfoglalt helyet a széksorokkal szemközt, a szövetségi asztalnál.

 

kozgyules 2

 

15.40: Előbb Lázár János, majd Markovits László számolt be az elmúlt ötven nap fontosabb eseményeiről.

Lázár János személyesen egyeztetett Szabó Tünde államtitkár asszonnyal az EMMI felé való tartozás visszafizetéséről, majd a szövetséggel szemben fennálló többi követelés és tartozás sorsáról is beszélt. Az elnök kiemelte, hogy a megörökölt mintegy 3.5 milliárdos adósság három részre oszlik: 1.1 milliárdot kell visszaadni az államnak, 1.4 milliárdot tesznek ki a kifizetetlen számlák többek között a versenyzők, klubok és beszállítók felé, és további 1–1.3 milliárdot fordítanak a megvásárolt, de meg nem rendezett nemzetközi események jogtulajdonosainak kártalanítására. Személyesen két ügyben tett büntetőügyi feljelentést, amelynek alakulásáról a nyomozás előrehaladtával lesznek újabb információk. Az MTSZ augusztusban büntető feljelentést tett Richter Attila korábbi főtitkár ellen, aki elnökségi határozat, fedezet és szerződött helyszín hiányában kötötte meg az EBX-IMG LLC céggel a szerződést a 2020. februári WTA 250-es torna magyarországi megrendezésére. Az elnökség korábban arra is kérte a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a Business Networks International Ltd. és az Emotion Gmbh cégekkel ugyancsak Richter Attila által kötött ügyleteket is.

Az elnök szerint a történtek legnagyobb tanulsága, hogy a jelenlegi adminiszráció nem alkalmas a támogatások elosztására, és az elszámolások kezelésére, ezért olyan rendszert kell felépíteni, amely erre ajövőben képes lesz. Lázár János hangsúlyozta, hogy most az ügyek lezárásának jött el az ideje, ez a feltétele annak, hogy újabb forrásokért forduljon a kormányzathoz, amelyet lehetőségeihez képest minden körülmények között meg fog tenni a sportág érdekében. A pillanatnyi sajnálatos helyzet ugyanakkor az, hogy az inkasszók következtében az  MTSZ számláján egyetlen forint sem található, ám minden erejével azon dolgozik az új elnökség, hogy december 31-re minden téren tiszta helyzet alakuljon ki, a magyar tenisz pedig január elsején tiszta lappal, egy új fejezetet nyithasson. 

Markovits László a készülő sportszakmai koncepcióval kapcsolatban elmondta, hogy a korábbi szakemberek által készített anyagokat éppúgy figyelembe veszik, ahogy az egész magyar tenisztársadalomtól most érkező javaslatokat is. Szeretné, ha a jövőben nem szubjektív döntések születnének, mindenki érdemei szerint részesülne a támogatásokból. Szomorúnak tartotta, hogy tíz milliárd forint állt a sportág rendelkezésére és az mégsem a magyar tenisz fejlődését szolgálta. Markovits László hangsúlyozta, hogy együtt, csapatban kell megújulni.

Lázár János kemény szavakat használt, amikor úgy fogalmazott, hogy a kialakult csődközeli helyzet szégyenfolt a magyar tenisz életében, s most azzal lehet a legtöbbet segíteni, ha közösen kiemelik a kátyúba ragadt szekeret. De optimizmusra ad okot, hogy a mostaninál rosszabb helyzet már úgysem alakulhat ki.

 

kozgyules 3

 

Megállapitották, hogy 36 tagszervezet van jelen a 323-ból. A határozatképességhez 162 kellett volna, ezért kellett halasztani.

Lázár János volt a közgyűlés levezető elnöke, Droppa Erika, Guti János és Czifra Sándor a szavazatszámláló, Markó Bakati Mária hitelesitő, mellé két jelentkező, Szombati-Serfőző Eszter és Nógrádiné Gubacsi Zsófi csatlakozott.

Mindenki megszavazta, hogy a napirendi pontokkal együtt hetediknek felvegyék az Egyebek témakört.

A 2019-es szövetségi beszámolók közül a szakmai jelentést elfogadták a résztvevők, a pénzügyi beszámolót viszont nem. Igazságügyi könyvszakértő felkérését javasolják. Ha elvégzi a munkáját, ennek alapján új beterjesztést kell készíteni decemberig. Ha nem lenne elfogadott beszámoló, az a szövetség megszűnést jelentené.

Nem fogadták el a közhasznúsági jelentésről készült beszámolót, valamint az Ellenőrző Testület beszámolóját sem. mivel ezek szorosan kötödnek a pénzügyi beszámolóhoz. Fekete Miklós pénzügyi biztos utal arra, hogy a sok "mozgó" tétel miatt ennek az MTSZ 2020 évi költségvetésének számai sincsenek kőbe vésve.

A megyei elnökök nevében Hajba Csaba veszprémi elnök beszélt, s azt mondta, nem látja a költségvetésben sem világosan a megyei szervezetek szerepét. Erre készítettek a megyeiek egy 12 pontos javaslatot. Az amatőr sport fontosságában az új elnökség eddigi nyilatkozatai alapján egyetértenek, ennek pedig a megye az igazi letéteményese. Nem volt érdemi kommunikáció a szövetség és a vidéki egyesületek között, ezen a jövőben mindenképpen változtani kell.

- Anyagilag magunkra maradtunk - mondta Hajba Csaba. - Arra kérünk lehetőséget, hogy külön szakmai konzultáción vehessünk részt. Van-e anyagi lehetőség a megyék támogatására?

Lázár János válaszában kitért arra, ebben a költségvetésben kizárólag futó programokra van forrás. Többletre most nincs fedezet. A sportszakmai koncepcióban kell majd a megyék számára nagyobb teret adni.

- Én a vidéki regionális és megyei teniszközpontok támogatását favorizálom. Ezekbe a központokba biztosan lesz elég energiám forrást találni - mondta az elnök. - A megyek támogatása ugyanakkor az igényen múlik. Infrastrukturát ma nem nehéz építeni, de azt fent is kell tartani. 

Markovits megköszönte a megyeiek levelét. Az alelnök azt ígérte, lesznek előkészítések és egyeztetések, de még nem világos, hogy megyei, vagy regionális szinten lesz megoldás.

Juhász Gábor főtitkár hozzászólása szerint 6,9 millió forint volt 2019-ben a megyei támogatás.

Az új alapszabály kidolgozására Patay Gábor ügyvédet bizta meg a szövetség. Szeptember 4-ig nem jött sok javaslat a tagságtól, ezért szeptember 25-ig meghosszabbítják az ötletek, módosítások beadásának határidejét. Október 6-re készíti el a szövetség az új tervezetet, aminek kidolgozásához mindenkinek várják a véleményét.

"Feszesebb precízebb, modernebb alapszabály kell. Az elnökség célja pedig az, hogy mindenkit bevonjon ennek előkészítésébe - mondta az elnök.

Egy másik hozzászóló, Kollár László, a debreceni A Mozgó Cívisért Alapítvány vezetője a 23 együttessel, több száz résztvevővel zajló hajdú-bihari csapatbajnokságot, annak versenyrendszerét ajánlotta a jelenlevők figyelmébe követendő példaként

Az Egyebek pont első és egyetlen hozzászólója, Márky Jenő, a Róma Teniszakadémia tulajdonosa megköszönte a szövetség vezetőinek, hogy felmondták az IMG szerződést, így vissza lehet majd hozni a budapesti WTA-tornát. Lázár János azt mondta, pénzt nem tudunk adni, de erkölcsi támogatást mindenképpen.

 

lazar markyLázár János és Márky Jenő

 

Markovits László zárszavában jelezte: várják a klubok információs lapjainak kitöltését, ugyanakkor nagyon sajnálta, hogy kevesen jöttek el a mostani közgyűlésre. Csak remélni tudja, hogy igaza lesz az elnöknek, miszerint ez a tagság bizalmát jelzi. Lázár János  végül megköszönte mindenkinek a konstruktiv hozzáállást, a szövetség adminisztrációjának pedig a szervező munkáját.

Lázár János honlapunk kérdésére távozóban a következőket mondta:

- Nem számítottam rá, hogy ilyen gyorsan végzünk. Pedig mindenkinek megadtuk a hozzászólás és a vita lehetőségét. Támogató és konstruktív legkörben tartottuk meg a közgyűlést, aminek nagyon örülök. Jó csapat ez a tenisztársadalom!

 

lazar papp okolPapp László debreceni polgármester, elnökségi tag és Lázár János MTSZ elnök

 

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső