Dankó Vanesa Dalma egyesben és párosban is győzött Székesfehérváron a Viszló Trans Cup G5-ös junior ITF-tornán.

A fiúk fináléjában a torna egyik meglepetésembere, Sztasák Jonatán a szlovák Peter Nadtól szenvedett vereséget.

A Kiskút TK pályáin a jövő héten újabb nemzetközi korosztályos versenyt rendeznek, hasonló mezőnnyel, ami kifejezetten jó lehetőség a magyar fiatalok ITF-pontszerzésére.

Simara János és Dankó Vanesa - Fotók: tenisz-palya.hu

Szöveg és kép: Gy. Szabó Csilla * Bár az eredeti 1-es és 2-es kategóriájú juniorverseny helyett végül „csak” két 5-össel tér vissza az ITF korosztályos sorozata Magyarországra, a jelenlegi járványügyi helyzetben ennek inkább örülni kell, mintsem bánkódni felette. A székesfehérvári Kiskút TK pályáin mind a szervezők, mind pedig a játékosok és edzőik osztották a véleményt: az is nagy eredmény, hogy egyáltalán meg lehetett rendezni. Gulyás István szövetségi edző szerint a nemzetközi szövetség jóindulatára is szükség volt ehhez, hiszen a külföldiek beutazása mostanra szinte teljesen ellehetetlenült.

− A járvány első hulláma után nagyon gyorsan újraindítottuk a versenyrendszert, ám most ismét erősen csökken a mozgásterünk – jelentette ki a vasárnap befejeződött első G5-ös junior ITF-torna döntőit figyelve az U16-os és U18-as korosztályokért felelős szakember, aki szerint e két hét alatt könnyebben juthatnak nemzetközi pontokhoz a magyar fiatalok, akik a külföldi viadalok helyett idén nyáron eddig itthon, egymással mérkőztek. – Akik kihasználták ezt a lehetőséget, azokon látszik is a fejlődés, ugyanakkor szakmailag mindenképpen egyetértek azokkal a kiemelkedő juniorjátékosainkkal is, akik nem neveztek, hiszen ők ezen a szinten már túlléptek. Ennek a helyzetnek igazából ők a legnagyobb vesztesei, hiszen a magyar mezőny számukra nem kínál fejlődési lehetőséget, a külföldi korosztályos tornák pedig csak a szokásosnál kisebb számban és meglehetősen vegyes színvonalon indultak újra.

A fiú és a leánymezőnyben egyaránt 3-3 külföldi játékos képviselte a nemzetközi hangulatot a 31 illetve 22 induló között. A 16 esztendős, szlovák teniszező, Peter Nad számára azonban nem jelentett problémát átverekednie magát a magyar ellenfeleken, hiszen szettveszteség nélkül, magabiztosan jutott a döntőbe, ahol a torna egyik meglepetésembere, Sztasák Jonatán ellen nyert 6:2, 6:2 arányban, alig több mint egy óra leforgása alatt. Rastislav Nakládal, aki a szlovák U16-os és U18-as korosztályok szövetségi edzőjeként kísérte el válogatott játékosát Székesfehérvárra, ennek ellenére a legnagyobb szerénységgel nyilatkozott honlapunknak a finálét követően:

− Számítottam a jó eredményre, de egyáltalán nem voltunk biztosak a végső sikerben. Miközben én egyre bizakodóbb lettem a torna során, Peter nem is reménykedett a tornagyőzelemben, ezért most nagyon boldog. Mindenképpen maradunk a második heti versenyre is, hiszen most már a hazatérés is egyre nehezebb. De miért is sietnénk? Remekül érezzük magunkat Székesfehérváron, nagyon kellemes a környezet és a szervezőknek köszönhetően akkor edzünk és annyit, amikor és amennyit csak szeretnénk. Az emberek kedvesek, a szállásunk remek, remélem a második hét sem lesz rosszabb.

A döntő magyar résztvevője, Sztasák Jonatán sem számított végső győzelemre, sőt a papírforma szerint már a második körben is elvérezhetett volna csapattársa, az első kiemelt Kalocsai Péter ellen, akit 6:3, 7:5-re vert. A negyeddöntőben újabb nagy skalpot gyűjtött be Drágár Péter személyében (6:2, 6:0) az elődöntőben pedig még erre is húzott egyet Deli Merse legyőzésével (6:0 6:0). A tavasz óta Selmeci Petra és Lukács Iván irányításával készülő 17 éves teniszező, aki augusztusban mellesleg két F2-es felnőtt tornát is megnyert, egyetlen tényben jelölte meg a siker okát:

 

sztasak lukacsSztasák Jonatán és Lukács Iván

 

− Az edzéseken nagyon odafigyelek, és minden utasítást pontosan végrehajtok. Szerintem ez a legfontosabb tudnivaló velem kapcsolatban. Nem igazán voltak extra meccseim, inkább kihasználtam a gyorsaságomat. A győzelmeket a lábamnak köszönhetem, nem pedig az ütőerőmnek. Ám emellett az is fontos volt, hogy végig stabil tudtam maradni. Mentálisan az osztrák fiú elleni első meccsem volt a legnehezebb, hiszen az első szettet elveszítettem, fejben kellett nagyon ott maradnom, nehogy elszálljak. Csapattársak ellen nem szeretek játszani, Merse ellen azonban egyszerűen minden bejött, amit elterveztem. A döntőben szlovák ellenfelem nagyon jól játszott, nem hagyott érvényesülni, ezért is lett vereség a vége. A felnőtt tornák nagy önbizalmat adtak, bizonyára ez is közrejátszott azért a sikerben.

A Tenisz Műhely edzője, Lukács Iván szerint tanítványa egyszerűen egy melós játékos, aki szeret dolgozni és eszébe sem jut ellógni a gyakorlásokat. A fiatal kora óta válogatott kerettag, de kiugró eredményeket eddig nem produkáló Sztasák esetében pedig világosan látható, ez az egyik legfontosabb összetevője a sikernek.

− Pár hónapja dolgozunk csupán együtt, de az eredményen már most látszik az a munka, amit lelkiismeretesen beletesz, hosszútávon pedig semmi más nem fog számítani – jellemezte kérdésünkre Jonatánt a Tenisz Műhely szakembere, aki maga sem számított részéről döntőre, és sokkal boldogabb lett volna, hogyha másik tanítványukkal, Deli Mersével a fináléban találkoznak. – Gyors, jó lábmunkájú teniszező, akinek a tenyerese is elég jó és stabil. Van még hová fejlődnie, ezt ő is tudja, de ez a siker biztosan segíti majd a fejlődésben. Temperamentumos, tüzes gyerekről van szó, de én ezt a tulajdonságát kifejezetten szeretem, hiszen a pályán is van benne élet. Ennek persze lehetnek negatív oldalai is, de a mi dolgunk megtanítani ezt a jó irányba terelni és kezelni. Sokat kell még fizikálisan is erősödnie, és ugyanezen az úton haladni tovább.

Az MTK-ból a Tenisz Műhelyhez érkező játékos nemcsak az eredményei miatt tekinti jónak döntését, de a társaság miatt is. Baráti, mégis munkára sarkalló, szerény közösségbe érkezett, ahol mindenki figyel a másikra. S bár hosszú távú céljai között egy amerikai ösztöndíj szerepel az első helyen, az élet fogja eldönteni, mire is jut a jövőben a tenisszel. Ami biztos, hogy a járványügyi helyzettől függően, egyre több nemzetközi tornán szeretne indulni.

Párosban Boros Attila és Kalocsai Péter duója nyert, a döntőben 7:5, 6:1-re legyőzve a Kincses Kristóf, Riskó Roland kettőst.

 

A hölgyeknél döntőbe jutott két magyar játékos, Dankó Vanesa Dalma és Bartha Panna egyaránt esélyesként menetelt a fináléig, amelyet nagy csatában 6:3, 6:4-re nyert a Vasas játékosa, Dankó Vanesa, aki karrierje első junior ITF-tornáját nyerte Székesfehérváron.

− Ritka pillanat ez a mai, eddig a hazai mezőnyt utasította maga mögé Vani, ezzel a győzelmével azonban a nemzetközi színtéren is letette a névjegyét – dicsérte tanítványát Simara János, aki egyéni edzőként a Vasas teammel közösen irányítja védence felkészülését. – Mérföldkőnek is nevezhetem ezt az eredményt, hiszen párosban Molnár Kitti oldalán is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Mindkét feladatára tökéletesen tudott koncentrálni. Ma nem igazán tudta kihozni magából a maximumot, ezért is különösen értékes a győzelem, hiszen ilyen körülmények között is megoldotta a helyzetet. Okos, tudatos játékos, aki a pályán és azon kívül is ennek megfelelően építkezik.

 

danko barthaDankó Vanesa és Bartha Panna

 

A döntőt követően a PVTC játékosa, Bartha Panna ugyan kicsit szomorú volt a vereség miatt, ám egész heti teljesítményét így is jónak értékelte, s elsőként Dankó Vanesának gratulált jó játékához:

− Vani jobb volt nálam, én egy kicsit lassúnak éreztem ma magamat. Tegnap nagyon nagy meccset játszottam a román Zvonaru ellen, három szettben nyertem, a maximumot kellett kiadnom magamból. Azt hiszem, elfáradtam a fináléra. A sorsolásom egyébként közepesen jó volt, egyre jobban játszottam a hét folyamán és fokozatosan lendültem bele a tornába. A döntőnek is örülök most már, de még jobban a mutatott játéknak.

Dankó Vanesa Dalma egy fordulóval korábban, vagyis a negyeddöntőben kényszerült három szettes meccsre, mégpedig az MTK-s Nagy-Békési Bíborka ellenében.

− Nagyon nehéz ellene játszani, ha olyan napja van és elsül a keze, akkor bizony kemény ellenfél – idézte fel a torna fontos pillanataként jellemezhető negyeddöntőt Dankó Vanesa. – Ellenem pedig olyan napja volt. Örülök, hogy megoldottam a helyzetet, ahogy a mai meccset is, jóllehet a szerváimmal elég sok gondom volt. Régen játszottam döntőt, hiszen az utóbbi hetekben felnőtt tornákon is elindultam, kicsit bele kellett jönnöm a finálézásba. Nagyon örülök első junior ITF-címemnek. Annak ellenére, hogy a magyar indulók voltak túlsúlyban, én például nem is játszottam külföldi ellen, mégis nemzetközi hangulata volt a tornának, ami kifejezetten inspiráló a számomra. De az egész nyár nagyon jól sikerült, az eredményeknél fontosabbnak tartom a sok tapasztalatot, amit gyűjtöttem, hiszen hosszú távon ezekből fogok tudni építkezni. Különösen örülök annak, hogy felnőttek ellen is játszhattam, s bizonyíthattam, hogy velük is tudom a lépést tartani. Ez a tény pedig további munkára sarkall.

A koronavírus-járványnak úgy tűnik, pozitív oldala is van. Akik pedig még bizonytalanság okozta előnytelen, rossz helyzeteket is kihasználják, azok méltán reménykedhetnek a későbbi eredményekben is.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső