Kincses Kolos és Győri Lóránt játszotta a Viszló Trans Open U14-es nemzetközi torna döntőjét, amelynek páros versenyét együtt nyerték meg egy nappal korábban.

A leányok mezőnyében szlovák házi döntőre került sor, szombaton azonban Bíró Melinda és Kis-Czakó Eszter bizonyult a legjobbnak a párosok között.

A nemzetközi korosztályos viadalok első hazai állomására a vártnál kevesebb magyar játékos nevezett, ami különösen a leányok között volt feltűnő és érthetetlen.

Győri Lóránt és Kincses Kolos - Fotó: tenisz-palya.hu

 

Gy. Szabó Csilla írása * Székesfehérváron, a Kiskút TC pályáin indult újra Magyarországon a nemzetközi teniszélet, a Tennis Europe U14-es Viszló Trans Open küzdelmeivel. S bár a legújabb járványügyi korlátozások miatt most még meglehetősen felemás mezőnyökkel várható a folytatás, az első viadalra még időben és különösebb problémák nélkül megérkezhettek a külföldi nevezők is. A fiúk esetében mégis a magyarok uralták a 32-es táblát, a leányok ezzel szemben mindössze 22-en voltak, s az indulók fele érkezett a határon túlról. Utóbbi azért is érthetetlen, hiszen a koronavírus miatt hónapokon át verseny nélkül maradt játékosokról feltételezhető volt, hogy kapva kapnak az alkalmon, s végre nemzetközi pontokért is csatába szállnak. Ráadásul hazai körülmények között, így jóval „olcsóbban”, mintha a világ másik pontjára kellett volna utazniuk egy-egy győzelemért.

A székesfehérvári klub vezetője, Viszló Csaba is nagyobb érdeklődésre számított ebben a különleges helyzetben, így most érthető a csalódottsága.

− Nem tagadom, több indulót vártunk, a magunk részéről minden készen volt mind a létesítmény, mind pedig a kiszolgáló személyzet részéről a fogadásukra – jegyezte meg sajnálkozva a vasárnapi döntőket követően Viszló Csaba, akinek csalódottságában joggal osztozik mindenki, akinek számít a magyar teniszutánpótlás jövője. – Az európai szövetség által megkövetelt valamennyi járványügyi előírást betartottuk, kordonnal elkerítettük a játékosok területét, a nézőtéren pedig a hazai szabályokat tartottuk irányadónak. Természetesen a jövő hétre tervezett ITF korosztályos tornákon is hasonlóan elővigyázatosak leszünk, és teljesítjük a vállalásunkat. Az elmaradó viadalok ugyanis mindenki számára csak kárt okoznak. A versenyzők nemzetközi meccsek híján lemaradnak, a rendezők pedig bukhatják az előkészületekbe már befektetett pénzüket, idejüket és energiájukat. Éppen ezért Székesfehérváron csak akkor marad el torna, ha azt a felsőbb szervek nem engedélyezik.

A fiúk tehát éltek a hazai megméretés lehetőségével, s ezt mi sem bizonyította jobban annál, hogy a Tennis Europe U14-es kontinentális ranglistáján legjobban rangsorolt hat magyar egytől-egyig elindult a Viszló Trans Openen. Így nem is volt meglepő, hogy már a legjobb nyolc között eldőlt, biztosan lesz döntősünk, hiszen a külföldiek közül egyedül az osztrák Timo Rosenkranz Koenig jutott el idáig, akit végül a négy közé jutástól Bakonyi Dávid ütött el. A felső ágról fináléba jutott, idei U14-es magyar bajnok Kincses Kolosra az elődöntőben várt presztízsmérkőzés Halmos Kornél ellen, akit ezúttal simábban (6:0, 6:1) vert, mint az ob-döntőben. De a másik oldalról érkező Győri Lóránt is magabiztosan, páros társához hasonlóan szettet sem veszítve érkezett el utolsó mérkőzéséhez. A párosok viadalát Kincses és Győri nyerte.

Az MTK-BTC csapatával egy héttel korábban együtt csapat ob-t nyerő két játékos közül a pozsonyi Dominika Cibulkova Teniszakadémián készülő Győri kezdett jobban, s szinte állva hagyta Kincsest. Előbbi tiszta és pontos ütéseivel zavarta meg páros partnerét, aki a második szettben szorossá tette ugyan az eredményt, de még ekkor is úgy tűnt, nem tudja túltenni magát a kezdeti önbizalomvesztésen. 5:5-nél azonban fordult a kocka, Győri keze remegett meg a lehetőségtől és nem tudta lezárni a találkozót. 7:5 Kincses javára. A harmadik szett kísértetiesen hasonlított az elsőre, csak éppen ellenkező előjellel. Kolos megnyugodott a kiegyenlítéstől, Lóri pedig egyre idegesebb lett. Végül az ob-győztes Kincses nyert 0:6, 7:5, 6:2-re.

− Nagyon juniorok még ezek a fiúk, ezért nyújtottak ilyen hullámzó teljesítményt. Ha Lóri fejben érettebb, akkor két szettben végigviszi a találkozót. Nekik még nehéz két órán keresztül folyamatosan koncentrálniuk, ezt kell most megtanulniuk. Kolos számára fontos presztízsmeccs volt a Halmos Kornél elleni elődöntő, amelyben azért megmutatta, hiba nélkül, tökéletes precizitással is le tudja játszani a találkozóját – értékelte a finálét a BTC edzője, Kaszás Benjamin, aki mindkét fiú képességeit kiválóan ismeri, ezért is jelenthette ki bátran, hogy ez a meccs bizony fejben dőlt el.

Kincses Kolos is osztotta edzője véleményét, s dicsérte ugyanakkor Győri Lóránt teljesítményét:

− Az elején gyakorlatilag csak védekeztem, hiszen Lóri nagyon gyorsan, teli lappal ütött, amire nem találtam ellenszert. Nem volt jó napom, ezért el kell ismernem, hogy igazából nem is én nyertem, hanem ő veszítette el a meccset. Számomra ezért az a legnagyobb tanulság, hogy mindig a végsőkig, az utolsó pillanatig kell küzdeni, még akkor is, ha nem megy jól a játék. Persze ezt elméletileg eddig is tudtam, de átvinni a gyakorlati életbe, a pályára, még nem mindig sikerül. Ezen a téren, még éretlennek érzem magam, most látható is volt, hogy milyen sokat kell még mentálisan fejlődnöm. Kornél ellen az elődöntőben viszont nagyon jól ment, ott nem hibáztam. Azt hiszem, szerencsések vagyunk, hogy hárman egymást szorongatjuk, egymással rivalizálunk. Ha ők nem lennének, én sem tudnék fejlődni.

 

kincses kolosKincses Kolos - Fotó: MTSZ/Zádor Péter

 

Maga a találkozó persze korántsem volt olyan békés, mint amilyen jó barátságban váltak el egymástól az ellenfelek a díjkiosztót követően. Az eredmény függvényében hol egyik, hol másik játékos volt idegesebb. Az első szettben Kincsest, a harmadikban pedig Győrit figyelmeztette a játékvezető, Nagy-Gyevi Dávid, aki mindkét esetben gyorsan lehűtötte a kedélyeket. A fiatal orosházi bíró nem is panaszkodott a játékosokra a székből leszállva, éppen ellenkezőleg:

− Csípem ezeket a srácokat, nagyon jó fejek. Nevelő célzattal, a jó időben azonban néha rájuk kell szólni. Egyébként nem igazán szeretek büntetni, szerintem egy-két idegesebb pillanat mindenkinél belefér. Ráadásul intelligens gyerekekről van szó, mindketten azonnal visszavettek a figyelmeztetést követően. De olyan nagy dolgok egyébként sem történtek. A 12 éven aluliak esetében a térfélcseréknél szoktam odamenni hozzájuk és elmagyarázni, miben hibáztak, s hogy később ezért már büntetés fog járni. Bevallom, hogy a mi időnkben, szerintem mi vadabbak voltunk, jobban gyilkoltuk egymást. Néha úgy érzem, hogy a mostani gyerekek túlságosan is visszafogottak. Engem tehát bíróként nem zavar, ha valaki temperamentumos, meg tudom oldani a helyzetet.

Nagy-Gyevi Dávid szerint a szülőkkel mindig több baj van, mint a gyerekekkel. Utóbbiakra gyakran a pálya széléről ragadnak át a heves indulatok. Példaként említi a BTC-n télen vezetett hazai korosztályos versenyét, ahol a kísérőket nem engedték be a pályára, s ő el is unta magát, annyira eseménytelenül teltek a meccsek. Mármint bírói szemmel.

A Kincses-Győri találkozóval egy időben zajlott a leánydöntő, két szlovák játékos, Tamara Sramkova és Emma Mravcova között. S bár a 6:4, 6:4-es végeredmény alapján viszonylag gyors, sima meccsre lehetne következtetni, valójában kiegyenlített és igen nagy küzdelmet hozott, s később is végeztek, mint a fiúk. A végső győzelmet pedig az a Sramkova szerezte meg, aki az elődöntőig jutó, s ezzel legeredményesebb magyart, Bíró Melindát verte szombaton 7:6(4), 7:5 arányban.

− Kétségtelenül a Melinda elleni meccsem volt a legnehezebb – dicsérte a Gellért SE 13 éves játékosát honlapunknak a szlovák győztes. – Nagyon jól játszott és igazán nagy pontokat ütött a játékokban. Ma is nagyon örültem a sikeremnek, de tegnap még inkább, mert az a meccs vette ki belőlem a legtöbbet.

A tornán utoljára márciusban játszó szlovák teniszező hölgy kérdésünkre azt is elmondta, hogy nagyon várta már a versenyek újraindulását, s mivel édesapja az edzője, a járvány első hulláma idején sem kellett teljesen leállnia. A tenisz egyébként is családi ügy a számukra, hiszen edzőpartnerért sem kellett túl messzire mennie ezekben a nehéz időkben. Nővére, Rebecca Sramkova, aki jelenleg 195. a WTA összevetésében, s három évvel ezelőtt már 111. is volt, sokat segített neki a felkészülésben. A családi összefogás eredménye lett Tamara első Tennis Europe-címe, amelyet reményei szerint még sok másik követ majd.

Női párosban Bíró Melinda és Kis-Czakó Eszter bizonyult a legjobbnak.

 

br kis czakA dobogó legfelső fokán: Bíró Melinda és Kis-Czakó Eszter - Fotó: MTSZ

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső