Már a nevezések, visszamondások okán is komolytalanná vált a járványgóc New York kierőszakolt rendezése, s a verseny közben történtek igazolják az előzetes aggodalmakat.

Az 1. helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettőst a nyolcaddöntős meccsük előtt kizárták a tornáról, mert a francia játékos kapcsolatba került, együtt edzett a koronavírussal fertőzött Benoit Paire-rel.

 

A US Open rendezőinek indoklása szerint Mladenovic egyike annak a 11 játékosnak, akik kapcsolatba kerültek a koronavírussal megfertőzött Paire-rel.

A Babos, Mladenovic páros egy mérkőzést játszott New Yorkban, amelyet - magyar idő szerint - pénteken hajnalban magabiztosan megnyert.

Előbb csak vasárnapra halasztották eredetileg szombatra kiírt nyolcaddöntős mérkőzésüket, amelyet a kanadai Gabriela Dabrowski és az amerikai Alison Riske ellen játszottak volna, aztán ki is zárták őket a US Openről.

A döntés előzményeit elemezve az nso.hu megjegyzi, hogy a viadaltól koronavírus-fertőzés miatt visszalépő francia Paire-rel közvetlen kontaktusba lépő személyek egyike éppen Mladenovic volt, aki együtt edzett és kártyázott is honfitársával. A kontaktok közül ő az egyetlen, aki versenyben maradt, miután pénteken Adrian Mannarino is elbúcsúzott, akit csaknem három órán keresztül várattak, míg pályára léphetett a német Alexander Zverev ellen. Francia sajtóhírek szerint Mannarino végül azért játszhatott, mert Zverev belement a várakozásba, s közben New York állam kormányzója, Andrew Cuomo különengedélyt adott a meccsre, ám ezt Mladenovicnak már nem tette meg.

A kizárás azért is érthetetlen, mert Mladenovic az elmúlt napokban folyamatosan teniszezett, és rendre negatív koronavírustesztet produkált, igaz, ő és testvére, Luka is élesen kritizálta a Grand Slam-torna lebonyolítását és körülményeit. Vagyis ha a biztonságot tartanák szem előtt a szervezők, már jóval korábban lépniük kellett volna.

Az ESPN nevű amerikai portál információ szerint Mladenovicot már a John Fitzgerald Kennedy-repülőtéren látták, ami érdekes, mert elméletileg Paire közvetlen kontaktjaihoz hasonlóan rá is egyhetes karantén várna a szállodában, és csak az edzőpályákat használhatná, hogy készüljön a Roland Garrosra.

Mladenovic egyesben két meccset játszott a tornán. A második - vesztes - mérkőzése után úgy nyilatkozott, "fogolyként és bűnözőként" bánnak azokkal - így vele is -, akik kapcsolatba kerülhettek Paire-rel, és ezért a legszigorúbb koronavírus-protokoll vonatkozik rájuk -idézte a teniszezőnőt az MTI.

Az első számú áldozat azonban Babos Tímea, aki eleve nem szívesen utazott el az Egyesült Államokba, de ha már vállalkozott rá, szerette volna megnyerni a párosok versenyét, amelyen barátnőjével az első helyen emelték ki, és emellett nyilván szeretett volna minél több pénzt keresni.

A viadal szervezői közleményben jelezték, hogy a US Open helyszínén, a New York-i Nassau megyében a közegészségügyi tisztviselők karanténról szóló értesítéseket adtak ki minden olyan személy számára, akik hosszabb ideig szoros kapcsolatban álltak olyannal (Benoit Paire-t nem említik név szerint), akinek korábban pozitív lett a Covid-19 tesztje.

Mivel a teniszezők Nassau megyében tartózkodnak, a karantén-rendelkezés megakadályozza, hogy ingázzanak a Billie Jean King Nemzeti Teniszközpontba. Az Egyesült Államok Tenisz Szövetsége (USTA) köteles betartani ezeket a rendelkezéseket, ezért az érintettek nem hagyhatják el a szállodai szobájukat.

"Minden olyan személy, akiről kiderült, hogy tartósan szoros kapcsolatban áll fertőzött játékossal, a karantén ideje hátralévő részében szobájában karanténba kerül. Kristina Mladenovic egyike ezeknek személyeknek, és mivel a női páros verseny már zajlik, Kristina Mladenovic és Babos Tímea párosát kizárták a US Open-ről" - olvasható a szervezők közleményében.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső