Nyolc év után lép ismét pályára szülővárosában Fucsovics Márton a hétvégi F1-es pénzdíjas Marso-Bige kupán.

A nyíregyházi tornát rendező Marso Tenisz Centrum elnöke, Poroszka Norbert a helyi utánpótlásról beszélve, büszkén számolt be arról, hogy a hároméves múltra visszatekintő klub az idei vidékbajnokságon a pontverseny második helyén végzett.

A viadal második kiemeltje, Marozsán Fábián két F1-es tornán indult eddig, s mindkettőt megnyerte, így most a Fucsovics Márton elleni finálé a célja.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Ami veszteség a hazai éljátékosoknak, az egyértelmű nyereség a közönség számára, hiszen idén végre itthon is láthatják játszani kedvenceiket. A hétvégén a nyíregyházi teniszbarátoké ez a kiváltság, hiszen I. osztályú pénzdíjas női és férfi versenyt követhetnek nyomon a városi stadion tizenegy salakpályáján. A szabolcsi szurkolók ráadásul kétszeresen is szerencsésnek érezhetik magukat, hiszen a város szülötte, Fucsovics Márton lesz a férfi torna elsőszámú kiemeltje. Az ő szereplése mellett pedig a Nyírségben minden más körülmény eltörpül.

− Mindenképpen rendeztünk volna tornát, ám a topjátékosok itthon maradásával érthető módon erősebb mezőny gyűlt össze, mint az egyébként várható lett volna – mondta el honlapunknak a szombaton kezdődő Marso-Bige Kupa előtt a házigazda Marso Tenisz Centrum elnöke, Poroszka Norbert, kiemelve Fucsovics Márton indulását, amely szinte mágnesként hatott a többiekre. Így került a férfiak 48 fős tábláján a második kiemelt helyére Marozsán Fábián, akit az erősorrendben Nagy Péter, Fajta Péter, Vörös Máté és Kis-Balázs Rafael követ. – Marcira eddig is mindig számíthattunk, akár közönségtalálkozóról, akár edzésről volt szó a legkisebbekkel. Talán nem árulok el titkot azzal, hogy nem is mi szoktuk őt keresni, amint hazaér Nyíregyházára, maga szokott jelentkezni. Közvetlen személyisége nagyon sokat jelent a helyiek, különösképpen a teniszezők számára. Éppen ezért sok nézőt várunk a Marso-Bige Kupára, hiszen a bemutatóknál a tétmérkőzések mégiscsak izgalmasabbak. Marci legutóbb nyolc évvel ezelőtt, a lettek elleni Davis Kupa-meccsen lépett itthon pályára, úgyhogy éppen itt volt már az ideje az újabb komoly fellépésnek.

 

fucsovics gulbis 640Fucsovics-Gulbis meccs a nyíregyházi csarnokban, a kép bal szélén az akkori DK-kapitány, Hornok Miklós - Fotó: szon.hu

 

A nyíregyházi szakember azt is elárulta honlapunknak, hogy különleges párhuzam állítható Fucsovics és a három évvel ezelőtt beindult teniszklub története közé. A korábban virágzó teniszélettel rendelkező Nyíregyházán hosszú évek szünete után, 2017 végén, 2018 elején indult újra a munka, s a magyar teniszező is ekkor tájt tért vissza a világ élmezőnyébe egy hullámvölgyet követően. S bár Marci sikerei hangosabbak voltak, a szabolcsi klub sem panaszkodhat a fejlődésére, hiszen utánpótláscsapatukkal a közelmúltban zárult vidékbajnokságon már az összesítés második legjobb egyesületeként szerepeltek.

− Támogatóinknak köszönhetően komoly szakmai munka folyik klubunkban. Horváth Gábor vezetőedző irányításával kilenc szakember dolgozik a játékosokkal. Büszkék vagyunk a vidékbajnokságon elért eredményeinkre, bár még sikeresebbek is lehettünk volna, hiszen csapataink tíz szuper tie-breakből nyolcat elvesztettek. De ez is csak azt jelenti, hogy jó úton járunk, lesznek még fényesebbek azok az érmek. Örülünk, hogy a 14 és a 12 évesek között egyaránt van bajnokunk – beszélt a korosztályos vidékbajnokságon elért sikereikről Poroszka Norbert, majd a tornarendezéshez visszatérve büszkén említette, hogy a hazai F1-es viadalok között a maga 300 ezer forintos összdíjazásával a legvonzóbbak lehetnek, s mindezt a Bige Holding segítségének köszönhetik. A hölgyeknél a standard 100 ezer forint a díjazás, igaz, itt nem is jött össze kiemelkedő mezőny, hiszen mindössze heten neveztek. Az első kiemelt, a 2019-es junior Australian Open párosbajnoka, Nagy Adrienn.

A Nemzeti Edzésközpontban készülő Marozsán Fábián számára is Fucsovics Márton részvétele a torna legnagyobb vonzereje, akivel második kiemeltként csak a döntőben találkozhat. A 20 éves játékos a koronavírus-járvány miatt itthon rekedt teniszezők táborát erősíti, s eddig a hazai tornák legnagyobb nyertese, hiszen amelyik F1-es viadalon elindult, azt meg is nyerte.

− Talán furcsának tűnhet, hogy nem a tornagyőzelem a célom: Marci egészen más kategória, megtisztelő, ha egyáltalán játszhatok ellene – beszélt hétvégi terveiről Marozsán Fábián nem megfeledkezve a döntőig vezető út várható nehézségeiről sem. – A fináléig azonban több lépcsőfokon is át kell lépnem, a második körben várhatóan Necz Andris ellen játszom, aki hatalmas küzdő, a harmadikban pedig valószínűleg Zeljenka Martin lesz az ellenfelem, aki jó barátom, ezért nem igazán szeretek ellene pályára lépni. A négy között minden bizonnyal Nagy Petivel nézhetek farkasszemet, hát az is nagyon necces lesz. A Szuper Liga-döntőben ugyan legyőztem, de előtte ez még sohasem sikerült, a 6:4, 7:6 magáért beszél. Ha mindezek után sikerülne Marci ellen játszani, akkor bizony már elégedett lennék.

Marozsán Fábián honlapunknak elmondta, eddig egészen jól bírta a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, motiváltan edzette végig a legutóbbi hónapokat. A fiatal játékos úgy gondolja, mivel a tenisznek szenteli az életét, nem is tehet mást, mint örömmel és elhivatottan végzi a napi munkáját. Nehéz pillanatai persze neki is voltak, a héten például a szokásosnál is fáradtabbnak és kimerültebbnek érezte magát. A munkát mégsem hagyta abba, s ennek köszönhetően át is lendült a holtponton, s a torna előestéjén már elszántan várja a megméretést. Ami pedig a hosszú távú terveket illeti, edzőjével, Palágyi Miklóssal egyelőre tartják magukat az újraindulás hivatalos augusztus 17-i dátumához. Marozsán ezzel kapcsolatban is igen megfontoltan és higgadtan nyilatkozott honlapunknak:

− A világ minden tájáról rossz hírek érkeznek a vírussal kapcsolatban, ezért nem hiszem, hogy idén túl sok dolgunk lesz. Amennyiben a környező országokban rendeznek tornát, és felférünk a táblára, természetesen elindulunk, ám az Európán kívüli, piros zónás viadalokkal nem fogunk feleslegesen kockáztatni.

Nyíregyháza azonban a biztonságos helyszínek közé tartozik, így semmi sem akadályozhatja meg a szervezőket abban, hogy igazi ünnep legyen a helyi sportbarátok számára a szombattól hétfőig tartó Marso-Bige Kupa. Fucsovics Márton részvétele pedig minden bizonnyal a legfiatalabbak számára is vonzó lesz, így a helyi klub utánpótlása is csak profitálhat az eseményből, amelyen éppen ezért F16-os és F14-es kategóriát is rendeznek a hétvégén.

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső