Lázár János hivatalos bejelentkezését követően az is kiderült, hogy az elnöki posztra kandidáló politikus előzetesen számos helyzetfelmérő beszélgetést folytatott, igyekezve minél több információt szerezni sportágunk állapotáról, a kilábalás lehetőségeiről.

Kérésére Markovits László, a Vasas elnöke, korábbi válogatott, magyar bajnok a szakmai alelnöki tisztségre pályázik, s készíti elő az elnökségi tagságra jelentkezettek/jelentkezők listáját.

Hétfőn tisztázódik, milyen csapat áll össze a következő időszakban.

Markovits László - Fotó: olimpia.hu

 

Honlapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában a jövő terveiről is beszélt Markovits.

A Tiszta Tenisz mozgalom nevében bő két éve folyamatosan jelezzük, hogy szemléletváltásra és új szövetségi vezetésre van szüksége a magyar tenisznek. Ez idő alatt egymás után tártuk fel a visszásságokat a szövetség jogszerűtlen működése kapcsán, kezdve a források eltitkolásától és igazságtalan elosztásától egészen a felfoghatatlan tartozásokig. Mindenki tudott ezekről az ügyekről, éppen ezért is volt végig érthetetlen számunkra, hogy miért ennyire elnéző a teniszközeg. Persze hozzátartozik, hogy a szövetségi vezetés mesteri módon tudta mindenkivel elhitetni, hogy mi hangos kisebbségként, politikai alapon vagy éppen önös érdekből támadjuk őket, és igazából minden rendben van a sportágban. Emellett jól használták fel a teniszen belüli személyes ellentéteket is arra, hogy megakadályozzák egy nagyobb egység kialakulását. Végig tudomásul kellett vennünk, tiszteletben kellett tartanunk, hogy kevesen merik felvállalni a nyílt kiállás kellemetlen velejáróit, ezért aztán alig néhányan maradtunk a frontvonalban...

Miután eldőlt, hogy tisztújítás lesz, a Tiszta Tenisz, a Teniszezők a Teniszért és a Vidéki Tenisz mozgalmak Bardóczky Kornél elnökjelölt mögé álltak egy hivatalos közleményben. Mi történt azóta?
Az eredetileg június 12-re kiírt tisztújítás előtt sem a gazdasági, sem a politikai életből nem érkezett elnökjelölt, ezért a változást szorgalmazó szakma nem várhatott tovább, és minden szempontot mérlegelve Bardóczky Kornélra esett a választásunk. Azt viszont Kornél már akkor is elmondta, hogy ha érkezik olyan személy, aki még hatékonyabban tudja a magyar tenisz gazdasági és egyéb érdekeit képviselni, akkor nyitott a partnerségre. Lázár János lehet végül ez a személy, aki az elmúlt két hónapban rengeteget egyeztetett a teniszélet szereplőivel, köztük a fent említett mozgalmak képviselőivel is. A Tiszta Tenisz részéről alkalmunk nyílt vázolni neki, hogy milyen fontos garanciák mellett tudnánk őt támogatni, ő pedig mindenben maximálisan partner volt. Fontos volt számunkra többek között, hogy a jövőbeni elnökségnek csak olyan tagjai lehessenek, akik nem érdekeltek anyagilag a magyar teniszben. Szerettük volna azt is, ha az alapszabály módosításával végre átlátható és arányos tagszervezeti képviselet alakul ki a közgyűlésben. Emellett pedig a meglévő források transzparens elosztását is elengedhetetlennek gondoljuk, ahogy azt is, hogy a kirakat mellett a vidéki tenisz és az utánpótlásnevelés is meg legyen becsülve.

Önnek pontosan milyen feladata lehet az új érában?
Lázár úr szakmai alelnöknek kért fel, függetlenül attól, hogy nekem nem voltak ilyen jellegű ambícióim. Kértem gondolkodási időt, majd végül igent mondtam, elsősorban azért, mert egyeztek a megújulási irányokkal kapcsolatos elképzeléseink, és olyan személyi struktúrát tudtunk közösen elfogadni és javasolni a tisztújításra a tagságnak, ami számomra további garancia arra, hogy a kitűzött céljainkat elérjük a következő egy évben.

Amennyiben Lázár Jánost megválasztja a közgyűlés, mi lesz az Ön elsődleges feladata szakmai alelnökként?
Egy nagyon egyértelmű, számon kérhető programban gondolkodunk, melynek fő sarokpontjai az átlátható működés, a profi sportolókkal való partnerség, a nemzetközi versenyrendezés világos feltételei, valamint a klubok, a nevelőműhelyek és a vidéki tenisz koncepciózus felkarolása. Hangsúlyoznám, hogy egyelőre egy évre tervezünk, talán ebből is látszik, hogy senki nem akar hosszú évekre beülni a biztos pozíciókba, érdemi eredmények felmutatása nélkül. Tizenkét hónapnak elegendőnek kell lennie arra, hogy lássa a tenisztársadalom, hogy megfelelő-e a szándék és az irány. Ha így lesz, akkor van értelme gondolkozni a folytatáson.

Az említett sarokpontok kapcsán mikorra várhatóak konkrét eredmények?
Az átláthatóság valósítható meg a leggyorsabban, rögtön a kinevezésünk után transzparensé kell tenni a szövetség működését. Látnia kell a teniszélet valamennyi szereplőjének, hogy milyen forrásokból gazdálkodunk, és pontosan milyen objektív pályázati lehetőségeik vannak a tagszervezeteknek, akár a szakmai programokon belül, akár az infrastruktúra-fejlesztésre vonatkozóan. A világranglista pontokkal rendelkező profi sportolókkal szintén olyan objektív megállapodásokat kell kötni, amelyek egyértelművé teszik, hogy melyek a szövetség és melyek a játékosok kötelezettségei. A nemzetközi teniszversenyek megrendezése jelenleg a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjához tartozik, amit egy jó iránynak tartok. A szövetségnek szakmai partnerként arra kell figyelnie elsősorban, hogy a sportdiplomáciai szempontok és az országimázs fontossága mellett a pénzügyi ráfordítás minden esetben legyen összhangban az adott verseny szakmai értékével, a saját felnőtt élsportolóink fejlődési szempontjaival, illetve a magyar utánpótlásteniszre gyakorolt hatásával. A legnehezebb, legidőigényesebb feladat pedig egy olyan utánpótlás szakmai program megalkotása, amelyben kellő megbecsülést kapnak a klubok, a nevelő szakemberek és a vidéki tenisz. Ennek az alapjait tudjuk az első évben letenni.

A jövő mellett sokan firtatják, hogy mi lesz a régi vezetéssel, és hogy egyáltalán lehet-e építkezni a múltbeli visszaélésekért felelősök elszámoltatása nélkül. Önöknek mi az álláspontja?
Ez valóban egy sokakat foglalkoztató, jogos kérdés, és mondanom sem kell, hogy bő két év küzdelem után a Tiszta Tenisz tagjai is azt szeretnék, ha lennének felelősei az elmúlt évek elképesztő károkozásának. Lázár Jánossal ennek kapcsán abban maradtunk, hogy a múlt lezárása elsősorban a hatóságok feladata lesz, az ehhez kapcsolódó pénzügyi konszolidációért pedig ő lesz a felelős. Nekem, mint lehetséges szakmai alelnöknek és az új elnökségi tagoknak kizárólag a jövőre kell koncentrálnunk.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső