A hétvégi felnőtt I. osztályú KÖBE-Fortuna-kupán a teljes U14-es leányválogatott pályára lépett, közülük Molnár Kitti jutott a legtovább, az elődöntőben szenvedett vereséget a későbbi győztes Szabanin Natáliától.

Az U12-es s U14-es korosztályok szövetségi edzője, dr. Zsiga László szerint a járványügyi helyzet miatti leállás a legfiatalabbaknak okozta a legkevesebb problémát, hiszen az ő esetükben még nem a versenyzésen van a legnagyobb hangsúly.

A hazai viadalok elindulását augusztusban, a nemzetközi tornák is követik, ám az Adria Tour-on történtek még lassíthatják a nyitás nemzetközi folyamatát.

Molnár Kitti és Fülöp Attila edző a fehérvári verseny után

 

Gy. Szabó Csilla írása * A koronavírus-járvány miatti kényszerű leállást követően, június elejétől fokozatosan indult újra a hazai tornák megrendezése. A startpisztoly Székesfehérváron a felnőttek számára dördült el először, a különböző korosztályok pedig ezt követően fokozatosan kapcsolódtak be a versenyrendszerbe. Elsőként az U16-os és U18-as fiatalok Budapesten és Békéscsabán, őket követték az U14-es játékosok Székesfehérváron, Pécsett és a fővárosban, a hétvégén pedig a 12 éven aluliak zárják a hónapot Balatonfüreden, valamint a Park Teniszklubban. A július hónap pedig már egyértelműen a fiataloké lesz, hiszen a Kinder Kupa-sorozat is elindul, amelyet a korosztályos vidék és Budapest-bajnokság követ, csapatban és egyéniben egyaránt.

A nemzetközi tornákra azonban egyelőre még várnunk kell, jóllehet a járvány alatti találgatások során az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy a Tennis Europe szervezése alatt álló korosztályos viadalok kapnak először zöld utat. Ami a válogatottak programját illeti, a fiatalok számára csupán az egyéni kontinensviadalt rendezik meg – még nem ismert a pontos idő és a helyszín –, a kontinentális csapatversenyek viszont idén már biztosan elmaradnak.

Pedig a tenisz az a sportág, amelyben különösen fontos a meccselés, a legjobb 16-18 évesek számára már a nemzetközi szereplés is elengedhetetlen, a világranglistás helyezéshez szükséges pontok utáni vadászat is korán kezdődik. De vajon hogyan érintette a legfiatalabbakat a világszintű leállás? Erről kérdeztük az MTSZ U12-es és U14-es korosztályokért felelős válogatott edzőjét, dr. Zsiga Lászlót:

− A mi esetünkben a hazai viadalok hiánya okozott nagyobb problémát, hiszen a legkisebbek ebben a korban még keveset járnak külföldre. Szakmai szempontból is inkább a játékosok motivációjára volt negatív hatással a leállás, s bár a fejlődésüket egyértelműen segítik a mérkőzések, nekik még az edzéseken is bőven van mit tanulniuk. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a magyar jogszabályok nem tiltották az egyéni edzéseket, a versenyzésből kimaradt heteket így ellensúlyozni lehetett egyfajta alapozó munkával. A személyes tapasztalatom az, hogy senki sem állt le, a szülők aktív segítségével szinte mindenki megoldotta a felkészülését. A hazai versenyek azonban ismét új színt hoznak a munkás hétköznapokba, örömmel láttam, hogy már az elmúlt hétvégén is nagyon sokan indultak.

A szakember külön kiemelte a hétvégi I. osztályú felnőtt KÖBE-Fortuna-kupát, amelynek női mezőnyében a teljes U14-es leányválogatott pályára lépett. A legtovább Molnár Kitti jutott, aki a végső győztes, a 17. életévét még be nem töltött Szabanin Natáliától szenvedett vereséget az elődöntőben, de Bíró Melinda és Major Stella is negyeddöntős volt, Varga Viktóriát pedig a 16 esztendős finalista, Dankó Vanesa Dalma búcsúztatta a legjobb 16 között. A kiváló formában teniszező Dankó állta útját egyébként Bírónak is, aki már egy héttel korábban, a balatonboglári felnőtt I. osztályú viadalon is ígéretesen játszott. Molnár egyébként a székesfehérvári felnőtt tornán is remekelt, ahol a kedvezőbb sorsolásnak köszönhetően csak a döntőben találkozott a fiatalok között jelenleg verhetetlennek tűnő Szabaninnal, így ott a második helyen végzett.

− A Tennis Europe tornái elvileg augusztusban újraindulnak, ám az Adria Tour-on történtek miatt akár változhat is az európai szövetség álláspontja – tért ki ismét a nemzetközi helyzetre dr. Zsiga László utalva az Adria Tour zadari állomásán koronavírussal megfertőzött sztárok esetére, amely semmiképpen sem használ a szép lassan meginduló nyitás folyamatának. – A felkészülést természetesen folytatjuk, mindig a pillanatnyi álláshoz igazodva. Augusztusban a szomszédos országokban is lennének versenyek, de ezeket össze kell hangolni a hazai korosztályos országos bajnoksággal, amelyre szintén ekkor kerül sor. Személyes véleményem, hogy szeptemberben még versenyezhetünk külföldön, októbertől azonban erre egyre kevesebb esély lesz szabadtéren. A Kinder Kupa fináléját novemberben, Mallorcán rendezik, s ez mind Spanyolország, mind pedig az ottani időjárás fényében reálisnak tűnik. A legfiatalabbak esetében azonban egyelőre nem kell és nem is lehet Európán kívülre tekinteni. A környező országokban ugyanis a koronavírus-járványtól függetlenül is mindig lehet színvonalas, a magyar játékosok fejlődését szolgáló tornákat találni. A kontinens tehát nemcsak szakmailag erős, de pillanatnyilag helyszínként is az egyik legbiztonságosabb.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső