Tavaly tavasszal alakult meg a Balatonfüredi Utánpótlás SC tenisz szakága, amely a jövő hétvégén az U12-esek számára rendez versenyt, a budapesti Tenisz Műhely közreműködésével.

A Balaton-parti városban komoly utánpótlás-bázis kialakítását tervezik, amelyben a fővárosi szakember, Selmeci Petra és csapata is segítségükre van.

Nemcsak a korosztályos viadal közös rendezése, de a klub mögötti helyi összefogás is az együttműködés kiváló példája.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Egy fővárosi és egy vidéki teniszklub közösen rendez korosztályos versenyt június utolsó hétvégéjén Balatonfüreden. Az ötlet nemcsak újszerű, de példaértékű is, a Balatonfüredi Utánpótlás SC tenisz szakága és a Tenisz Műhely vezetői ugyanis az együttműködés, a sportágon belüli összefogás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet kezdeményezésükkel.

A legfiatalabbak, vagyis az U12-esek számára kiírt viadalnak az a Forrás Sport Park ad otthont, ahol tavaly tavasszal kezdett utánpótlás-nevelő bázis kialakításába egy maroknyi lelkes teniszbarát. Az igény először a versenyző gyermekek szüleiben fogalmazódott meg, akik a helyi önkormányzathoz fordultak problémájukkal. Legnagyobb szerencséjükre értő fülekre találtak, s a város vezetésének segítségével megalakult a BUSC tenisz szakága. A fiatalok képzését a korábbi fűzfői játékos, az 1995-ös hazai férfi ranglista 30. helyezettje Szlotta Roland vette kezébe, akit erőnléti edzőként Gálfi Tamás, az atlétikai foglalkozások vezetésében pedig Szigeti Csongor segít. A szakágvezető Felhőfalvi László. A klub, célkitűzéséhez híven, az alapokról indul: a legfiatalabb játékos mindössze ötéves, s a legidősebb sem több, mint tizennégy.

− Az utóbbi években nem beszélhettünk Balatonfüreden szervezett utánpótlás-nevelésről. Magányos, elhívatott hősök edzették itt-ott a lelkesebb gyerekeket – emlékszik vissza az új egyesület gondolatának megszületését megelőző helyzetre az egyik alapító szülő, Török Gábor, a BUSC tenisz szakágának elnökségi tagja. – Először csak három-négy, majd nyolc-tíz gyerek találkozott össze a különböző versenyeken, s mi úgy gondoltuk, hogy egy csapatban lenne a helyük. A játékosok többsége a Balatonfüredi Petőfi Sportkör tagja volt, amely elsősorban a társasági teniszéről híres. S bár Lengyel Álmos remek munkát végzett velük, igazából nem találtuk a helyünket a patinás klubban. Dinamikusabb, fiatalosabb környezetre vágytunk. Dr. Bóka István polgármester úr mutatta meg nekünk az utat, s támogatást is kaptunk álmaink megvalósításához. De még így sem volt könnyű, egyeztetések sorozatával jutottunk el a mai állapothoz. A klasszikus sportegyesületi modell felé szeretnénk elmozdulni, szerencsére az önkormányzat támogatására ezután is számíthatunk, de a Forrás Sport Park üzemeltetője, Gálfi Tamás is egyetért az elképzeléseinkkel.

A példaértékű helyi összefogásnak köszönhetően, komoly infrastrukturális fejlesztések előtt áll a BUSC fiatal szakága, a tervekben egy csarnok építése is szerepel.

i busc tm kzs edztbor

 

De hogy került a képbe a budapesti Tenisz Műhely, amelynek csapata nemrégiben Balatonfüreden edzőtáborozott a helyi fiatalok legnagyobb örömére? A történet egy személyes ismeretséggel, úgy is mondhatnánk, hogy a véletlen segítségével kezdődött. A Budapesti Corvinus Egyetemen Török Gábor tanítványai között volt egy kiváló növendék, akit Selmeci Petrának hívtak. Igen, a Tenisz Műhely alapítójáról van szó, akivel hol máshol is találkozhattak újra, mint a teniszpálya szélén, egy utánpótlás-versenyen. És ekkor fordult a kocka, a korábbi mester immáron gyermekét kísérő szülőként kérte egykori diákját arra, hogy segítsen nekik elindulni a számukra ismeretlen úton. A budapesti szakember pedig örömmel mondott igent, ami az ő esetében nemcsak néhány tanácsot jelentett, de személyes jelenlétet és önzetlen szakmai segítséget is.

−  Ahol ügyes, lelkes csapattal találkozom, ott örül a szívem és ragyog a szemem. Balatonfüreden pedig pontosan ilyen emberekkel hozott össze a szerencse – osztotta meg honlapunkkal személyes indíttatásának okait Selmeci Petra, akinek keze alól évek óta sorra kerülnek ki a képzett és többnyire a válogatottságig is eljutó fiatal teniszezők. – Mindenkinek örömmel segítek, aki arra érdemesnek tart, ugyanakkor az is motivációs erő a számomra, hogy minél több tehetséges gyerek kaphasson megfelelő képzést. Mindannyiunk közös érdeke, hogy erős mezőny alakuljon ki, hiszen igazán csak versenyhelyzetben lehet fejlődni. Ha Balatonfüreden segíthetek egy komoly utánpótlás-nevelő bázis alapjainak letételében, azzal egy picit a magyar tenisz fejlődéséhez is hozzá járulhatok. Számomra ennél nincs nagyobb jutalom és megbecsülés.

A BUSC-TM kupa azonban nemcsak a különleges együttműködés, de a rendezés körülményei miatt is újszerű lesz. A két klub vezetői családbarát, gyermekközpontú viadalt álmodtak meg, amelyen mindenki jól érezheti magát. Focipályát alakítottak ki, teqball- és pingpongasztalt helyeztek el, a teniszmérkőzéseket egy óriáskivetítő segítségével a helyszínen, az élő stream révén pedig az interneten is kényelmesen lehet majd követni.

i busc tm kzs edztbor 2

A viadal főpróbáját gyakorlatilag a két klub fiatal játékosainak közös edzőtáborozása jelentette, amelyet a budapestiek és a balatonfürediek egyaránt a sikeres jelzővel illettek. S már tervezik is a folytatást, amelyben újabb közös edzéseken és tornákon túl, szeptembertől az óvoda- és iskolatenisz program beindítása is követi. Selmeci Petra ez utóbbiban is a fürediek segítségére lesz, ahogy a kiválasztás felelősségteljes folyamatában is.

− Nagyszerűen éreztük magunkat a Balaton-partján, de csak az idő döntheti el, hogy hosszú távon hogyan működik majd a közös munka. Én mindenképpen optimista vagyok, s hiszek abban, hogy a jövőt közösen kell építenünk – jelenti ki Selmeci Petra, hozzátéve, hogy az ő lelkesedésén biztosan nem fog múlni a közös munka sikere.

 

busc tm torna a

 

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső