A Budapest Kupa pénteki nyitónapján a Babos Tímeát egyesben helyettesítő Drahota-Szabó Dorka okozta a legnagyobb meglepetést Bondár Anna legyőzésével, de Marozsán Fábián győzelmére is kevesen fogadtak volna a Piros Zsombor elleni találkozó előtt.

A Nemzeti Edzésközpontban zajló háromnapos tornán három csapatnak sikerült győznie az első napon, ők lépéselőnybe kerültek a többiekkel szemben.

Jani Réka és Marozsán Fábián, valamint Gálfi Dalma és Piros Zsombor - Fotók: MTSZ, Bor Péter/Zádor Péter

 

Gy. Szabó Csilla írása * A koronavírus-járvány következtében kötelezően előírt zártkapus rendezés miatt szinte teljesen üres lelátó előtt kezdődött meg péntek délelőtt a Budapest Kupa jótékonysági torna a Nemzeti Edzésközpontban. A magyar teniszsport jelenlegi éljátékosai ennek ellenére jókedvűen, mosolyogva léptek pályára, s bár a viadalnak valódi tétje nincs, a találkozók azért végül mindenkinek meghozták a harci kedvét. S hogy a családias hangulat kinek kedvezett, kinek nem, az többnyire a játékosok eddigi tapasztalatain múlott. A mezőnyben ugyanis a hosszú évek óta a világ élvonalában szereplő Babos Tímea, Balázs Attila és Fucsovics Márton mellett olyan fiatalok is lehetőséget kaptak, akik még csak kóstolgatják a nemzetközi felnőtt mezőny hangulatát. Előbbiekre minden bizonnyal jótékonyan hatott volna a nagyobb nyüzsgés, utóbbiak viszont örültek a csendesebb környezetnek.

De ahogy azt a torna ötletgazdája, Jancsó Miklós korábban többször is hangsúlyozta, a viadal célja, hogy a több mint két hónapja magányosan edző játékosoknak színt vigyen az életébe, és motivációt adjon a folytatáshoz. Azt ugyanis még senki sem tudja biztosan, mikor indul újra a profi teniszélet. Hiába ugyanis a nemzetközi szövetségek által hivatalosan kitűzött dátum, a világban körültekintve nehezen elképzelhető az augusztus elsejei újrakezdés.

A másik üzenet mindenképpen az összefogás, hiszen nemcsak a játékosok vállalták első szóra a felkérést, de a mérkőzések zavartalan lebonyolításáért felelős, háttérmunkát végző szakemberek is mindent megtettek és megtesznek a rendezvény sikeréért.

„A koronavírus-járvány és a szövetség nehéz pénzügyi helyzete miatt a szövetség munkatársai ezúttal különleges feladatokat is ellátnak, a válogatott edzők közül például van, aki belépőket fóliázott, van, aki a rendet felügyeli, de olyan is akad, aki a vízhordást vállalta magára – mondta el honlapunknak Juhász Gábor főtitkár, a mérkőzések megkezdését követően. – Ez a három napos viadal valóban a sportág összefogását hirdeti, hiszen ritka alkalom, hogy a legjobbakat itt, a Nemzeti Edzésközpontban láthatjuk játszani. Éppen ezért magától értetődő volt számunkra, hogy az ötletgazda Jancsó Miklósnak minden segítséget megadtunk a rendezéshez. A helyszínen túl biztosítottuk a bírókat, a fotósokat, és a szponzorszerzésben is segédkeztünk. A nemrégiben lemondott elnökség tagja, Molnár György, a Molnár Beton KFT tulajdonosa adta az összköltségvetés döntő részét, de valamennyi támogatónak hálásak vagyunk, hogy az ügy mellé álltak, ezzel elősegítve, hogy valóban a sportág három napos ünnepe lehessen ez a különleges torna. Bízom benne, hogy ez az összhang a viadal után is megmarad.

Az U16-os és U18-as korosztályokért felelős szövetségi edző, Gulyás István például amint letudta az egyik folyosó előtti „biztonsági őr” szerepét, már sietett is az egyik irodába, hogy néhány hiányzó belépőkártya elkészítésében segédkezzen. A különleges szerepkörben azonban nem sokáig időzött, hiszen a pályán egymást váltották azok a játékosok, akik korábban nála próbálgatták oroszlánkörmüket. A szakember nem kis büszkeséggel figyelte a játékukat, felidézve néhány nagyon kedves, közös emléket:

„Bizony más időket éltünk akkoriban, amikor Fannyék még a tizennégy éves korosztályban játszottak. Emlékszem egy német korosztályos nemzetközi viadalra, amelynek a saját autómmal vágtunk neki. A négy lány simán befért a kocsiba, csak a csomagokkal nem számoltunk. Úgyhogy volt, aki ráült, volt, akinek csak a feje búbja látszott ki mögülük, de ezzel akkor nem nagyon foglalkoztunk. Már akkor sejthető volt, hogy kiemelkedően jó játékosok lesznek, élvezet volt velük tornára járni. Nemcsak tehetségesek voltak, de akartak is. Mindenben együttműködtek, pontosan tudták miért vannak ott a tornákon, igazi „kisprofiként” viselkedtek. Egyébként volt már hasonló érzésem, amikor egy-két éve az egyik Davis Kupa-mérkőzést követő vacsora fotóján látható nyolc játékosból, Marci és Ati kivételével, hattal utaztam juniorkorában. Ez nemcsak nekem jó érzés, de engem is igazol, hogy jól kell elindítani őket. Klassz dolog a sikereiket látni, most is nagyon jó érzés nézni őket.”

Az akarat pedig a közvetlen utánpótlást képviselő Drahota-Szabó Dorkából sem hiányzik, aki „beugróként” került a mezőnybe, a kisebb sérülése miatt csak párosban játszó Babos Tímeát helyettesíti Nagy Péter oldalán. A 18 éves szegedi teniszező hölgy 4:2, 4:2 arányban verte Bondár Annát, s miután partnere is meglepetést okozott Sergiy Stakhovsky legyőzésével, a vegyespáros már csak formalitás volt a találkozó végkimenetele szempontjából.

 

babos nagyBabos Tímea és Nagy Péter

 

A háromszoros WTA Masters-győztes Babos Tímea az egyesek során a kispadról szurkolt társainak, cseppet sem könnyen véve az eredményt:

„Pontosan végrehajtották az utasításaimat, ez volt a taktikánk, biztosra mentünk” – jelentette ki nevetve az első találkozó után a háromszoros páros Grand Slam-nyertes, aki vidámságával és motiváltságával is segítette újonc helyettesét.

„Számomra sokat jelent ez a meghívás, és örülök, hogy győzelemmel tudtam Timit helyettesíteni – mondta el az első találkozót követően Drahota-Szabó Dorka. – Természetesen ismertük egymást, de eddig nem nagyon beszélgettünk, a sikerei nyomán mindig gratuláltam neki. Nagyon jól esett, hogy a padról végig támogatott, biztatott és hihetetlenül kedves volt hozzám. Remélem, hogy a jövőben is számíthatok majd a tanácsaira, ha úgy hozza az élet. Egyébként folyamatosan készültünk edzőmmel, Hajnal Istvánnal Szegeden, és nagyon jól bírtam az edzések monotonitását. Versenyezni is imádok, de gyakorolni is. Attól függően, éppen milyen szakaszomban vagyok. Az utolsó egy-két hétben azonban kezdtem hullámvölgybe kerülni, úgyhogy a lehető legjobbkor jött ez a váltás, még ha nem is tétmeccsről van szó.”

 

drahDrahota-Szabó Dorka

 

S hogy mikor lesznek ismét tétmeccsek? Ezzel kapcsolatban sajátos taktikát dolgozott ki a szegedi játékos. Úgy készül, hogy idén már talán nem is lehet külföldre utazni, így ha mégis beindulna a nemzetközi tornák sorozata, azt kellemes meglepetésként könyvelné el. Egyelőre az edzésekben és az esetleges hazai versenyekben látja a legközvetlenebb jövőjét.

A Budapest Kupa első napjának másik meglepetését Marozsán Fábián okozta Piros Zsombor legyőzésével. A két 20 esztendős játékos ugyan néhány nap eltéréssel szinte pontosan egyidős, ám utóbbi dicsőséglistája jóval gazdagabb, mint a pénteken 4:2, 4:2 arányban diadalmaskodó Marozsáné. A Nemzeti Edzésközpontban Palágyi Miklós irányításával készülő Fábi összeszedett, jól felépített játékkal győzte le a 2017-es Australian Open juniorbajnokát. Jani Rékával az oldalán nagy küzdelemben ugyan (4:3, 2:4, 12-10), de a páros meccset is sikerült hozniuk a Gálfi Dalma, Piros Zsombor kettős ellenében, így lépéselőnyből várhatják a szombati folytatást.

Rajtuk kívül a Stollár Fanny, Fucsovics Márton és a Babos Tímea, Drahota-Szabó Dorka, Nagy Péter egységek nyertek egy-egy találkozót a pénteki nyitónapon. Folytatás szombaton, remélhetően hasonlón jó hangulatban.

Sárga csoport:
Nagy Adrienn, Balázs Attila
Gálfi Dalma, Piros Zsombor                    1 vereség
Jani Réka, Marozsán Fábián                   1 győzelem

Kék csoport:
Stollár Fanny, Fucsovics Márton                              1 győzelem
Bondár Anna, Szerhij Sztahovszkij                           1 vereség
Babos Tímea (Drahota-Szabó Dorka), Nagy Péter     1 győzelem, 1 vereség

 

stollr fucs 2Vidám percek: Fucsovics Marci és Stollár Fanny

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső