A koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött sorra kerülő hétvégi Budapest Kupa előtt a pályára lépő játékosok és a szervezők egyaránt átestek egy gyorsteszten, amely az esetleges korábbi fertőzöttséget is kimutatja.

A Nemzeti Edzésközpontban megtartott szerdai sajtótájékoztatón a hat páros jókedvűen és igazi csapatként jelent meg a média képviselői előtt.

Sztancsik Eleonóra (balról) és Polóny Zoltánné éppen Gálfi Dalma tesztelését készítik elő - Fotó: Zádor Péter/MTSZ

 

Gy. Szabó Csilla írása * A pénteken kezdődő és a magyar tenisz pillanatnyilag legnagyobb sztárjait felvonultató Budapest Kupa résztvevőit bemutató tájékoztatón, a játékosok hangulatán lehetett leginkább lemérni, valóban jó ötlet volt a Jancsó Miklós által kitalált esemény. Az amúgy magányos utakon járó sportolók vidám csipkelődéssel kommentálták a Hopman Kupa mintájára összeállított vegyes páros-ellenfelek bemutatkozását, s igazi válogatottként álltak a sajtó képviselői elé.

A korona-vírus járvány miatt a felkészülés tekintetében szinte mindenki más szinten tart pillanatnyilag, ezért szervezők és játékosok egyaránt tudják, a számszerű eredmény ezúttal másodlagos. A sportoló azonban ebben a különleges helyzetben is sportoló marad, így érthető módon minden páros a saját győzelmében bízik, s egymás között azért sűrűn latolgatták az esélyeket. S bár a kettősök többsége először játszik egymás oldalán, azért a bemutatkozás során volt, aki nyíltan elismerte, komolyan készül a találkozóra. A Jani Réka, Marozsán Fábián duó tagjai például régóta ismerik egymást, igaz vegyespárost még sohasem játszottak együtt.

„Egymást tanítgatjuk ennek fortélyaira, s bevallom, kifejezetten örülök, hogy Fábi lett a párom – mondta Jani Réka, aki számára azért jött különösen rosszul a járvány, mert éppen visszaküzdötte magát abba a top200-ba (WTA 192.), amely már a Grand Slam-tornák selejtezőjében való részvételre is esélyt ad. S mivel ő a kényszerű leállás alatt is tudott edzeni, most különösen motiváltan várja a hétvégét.

Párja, a 20 esztendős Marozsán Fábián is nagyban számít a köztük lévő összhangra:

„Elsősorban a jeleket beszéltük meg Rékával, a kettőnk közötti kommunikáció erősítésére, és a taktikánkat is próbáltuk összehangolni. Remélem, vasárnap is játszunk, ami azt jelenti majd, hogy továbbjutunk a csoportból.”

A leggyorsabban összecsiszolódó páros címét viszont már most ki lehetne osztani a Gálfi Dalma, Piros Zsombor kettősnek, hiszen ők már az ötlet megszületése előtt is edzettek együtt. Persze klubtársként, a Feneketlen tónál egyébként is gyakran összefut a két MTK-s játékos, s ilyenkor ütni is szoktak. S bár Gálfi szerint egyikük sincs topformában, a jó hangulatú közös gyakorlások mindenképpen a javukra billenti a mérleg nyelvét. Piros viszont hisz a megérzésekben, így nem is lepődött meg azon, hogy éppen Dalmával sorsolták őket össze, ráadásul a pályán is tökéletesen passzolnak egymáshoz. A ranglistahelyezések alapján fordított sorrendben kiválasztott duók közül egyébként éppen az övék tűnik a legkiegyensúlyozottabbnak, így a döntős szereplés, amelyben annyira bíznak, sem elképzelhetetlen.

 

galfi pirosGálfi Dalma és Piros Zsombor

 

Erős párosnak tűnik a Stollár Fanny, Fucsovics Márton kettős is, s bár előbbi hosszabb sérülésből tér vissza, Fucsovics nem állt le a kényszerszünet idején sem, így ő mindenképpen a győzelmet célozta meg.

A koronavírus-járvány miatt zártkapuk mögött, ám az M4 sporton élőben követhető három napos tornával kapcsolatban az MTSZ minden egészségügyi előírást szeretne betartatni, s ezért a tájékoztatót követően valamennyi játékos és szervező szűrésen esett át. A koronavírus teszteket a balassagyarmati Életmód Labor két munkatársa készítette el, s az eredményeket a lehető legrövidebb időn belül e-mailen küldik meg az érintetteknek. A Nógrád megyei egészségügyi központ számára nem volt új keletű a kihívás, hiszen rendszeresen végeznek munkaegészségügyi vizsgálatokat, így a kiszállás szinte mindennapos az életükben.

„Nagyon fontosnak tartom ezeket a szűréseket, hiszen a vírussal csak akkor tudunk megküzdeni, ha pontosan tudjuk, hol számíthatunk rá – mondta el honlapunk kérdésére Sztancsik Eleonóra mikrobiológus és táplálkozási tanácsadó. – Az általunk elvégzett eddigi szűrések során pont azok hitték azt, hogy már átestek a betegségen, akiknek negatív lett az eredményük, a nagyon ritka pozitív tesztet produkálók pedig nem is számítottak rá. Személy szerint a hétköznapokban is minden óvintézkedést betartottam és erre buzdítottam minden hozzánk forduló pácienst is. Ezeknek a teszteknek ugyanakkor az is különös jelentőséget ad, hogy láthatjuk, kik azok, akiknek a vérében már elindult az ellenanyag képződés, hiszen ők a vérplazmájukkal segíteni tudják a jelenlegi, illetve későbbi betegek gyógyulását.

Szerencsére a különleges teszt csupán egyetlen apró szúrást jelentett a játékosok ujján, így ők zavartalanul folytathatták napi programjukat, amibe egy közös edzés is belefért.

S hogy a sportág legjobb játékosai pillanatnyilag Budapesten készülnek, annak nemcsak a tévénézők örülnek majd a hétvégén, de egy ifjú teniszreménység, Teker Lotti már most különleges napként könyvelhette el a szerdait. A fehérvári Kiskút TK 10 esztendős játékosa tavaly óta tagja a korosztályos bő válogatott keretnek, s ennek apropóján gyakorolhatott dr. Zsiga László szövetségi edzővel a Budapest Kupára készülő sztárokkal egy időben a Nemzeti Edzésközpontban. A Székesfehérváron Pákai Norbert és Szamos Gergő irányításával készülő fiatal pedig nem is szalasztotta el az alkalmat, hogy egyik legnagyobb példaképétől, Fucsovics Mártontól kérjen közös képet. Az éljátékos a tenisz és a kondi után szívesen vállalta a fotózkodást, amely nemcsak erre a néhány pillanatra, de bizonyára jó időre hatalmas motivációt jelent majd a fehérvári kislány számára:

„Nagyon megörültem, hogy Marcit edzés közben láthattam! Nem is gondoltam, hogy ilyen jó nap lesz a mai! Nagyon kedves volt velem, és persze nekem is jobban ment a gyakorlás, amikor tudtam, hogy a mögötte lévő pályán gyakorlok!”

 

fucsovics teker lottiTeker Lotti egyik nagy példaképével, Fucsovics Mártonnal

 

A pénteki meccseket élőben közvetíti az M4 tévé

A játékrend:
10 óra: Sergiy Stakhovsky- Nagy Péter
Nem előbb, mint 11 óra: Bondár Anna- Babos Tímea
Nem előbb, mint 12 óra: Bondár/Stakhovsky- Babos/Nagy
Nem előbb, mint 13 óra: Marozsán Fábián- Piros Zsombor
Nem előbb, mint 14 óra: Jani Réka- Gálfi Dalma
Nem előbb, mint 15 óra: Jani/Marozsán- Gálfi/Piros
Nem előbb, mint 16 óra: Fucsovics Márton- Nagy Péter
Nem előbb, mint 17 óra: Stollár Fanny- Babos Tímea
Nem előbb, mint 18 óra: Stollár/Fucsovics- Babos/Nagy

 

csapatA tizenkét szereplő, valamint Juhász Gábor MTSZ-főtitkár és Jancsó Miklós, a verseny ötletgazdája

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső