A több mint három és félmilliárdos tartozást a hátán cipelő MTSZ konszolidációjának lehetőségét veti fel a Népszava cikke, mely teljesen új szövetségi vezetés megválasztása esetére valószínűsíti az esetleges szanáló kormánydöntést.

Azt gondoljuk azonban erről, s a társadalom is elvárja, hogy ne egyszerűen szőnyeg alá söprés legyen, hanem tételes átvizsgálás a benyújtott számlák/kifizetések jogosságáról, s a szerződések aláíróinak, hozzájárulóinak felelősségéről.

Szűcs Lajos és Richter Attila - Archív fotó: Népszava

 

Az alábbiakban változtatás nélkül közüljük a Népszava írását.

Lapunk úgy tudja, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) megmenekül a felszámolástól, viszont új vezetőséget kell választania a tisztújító közgyűlésen.

Nem hagyja magára a kormány a Magyar Tenisz Szövetséget, amelynek fideszes elnöke, Szűcs Lajos egy hónappal ezelőtt 3,5 milliárd forintot kért az EMMI-től a szervezet konszolidálása érdekében. Lapunk úgy tudja, az MTSZ megmenekül a felszámolástól, viszont új vezetőséget kell választania a tisztújító közgyűlésen. Erre azért is szükség van, mert öt elnökségi tag bejelentette lemondását a múlt héten, amikor kiderült, hogy pénzügyileg - és erkölcsileg - csődbe jutott az MTSZ, csak az elnök és Bohács Zsolt alelnök maradt a testület tagja.

A közgyűlésen új elnököt is kell választani a központi akarat szerint.

A koronavírus-járvány miatt született egy kormányhatározat arról, hogy a lemondó elnökségi tagoknak a veszélyhelyzet visszavonása után még legfeljebb kilencven napig el kell látniuk feladataikat. Ezek közül a legfontosabb a rendkívüli közgyűlés időpontjának kijelölése. Volt egy elképzelés arról, hogy erre június 12-ig sor kerül, azonban nehezíti a helyzetet a megfelelő elnökjelölt hiánya.

Úgy tudjuk, a kormányzat Taróczy Balázstól, korábbi kiváló teniszezőtől kért javaslatokat. A párosban kétszeres Grand Slam-győztes (Roland Garros, Wimbledon) három jelöltet terjesztett elő: Babos Csabát, a jelenlegi legjobb magyar női teniszező, Babos Tímea édesapját, Homonnay Gézát, a Feneketlen-tónál működő teniszcentrum vezetőjét és Gém Pétert - korábban játékos volt -, aki sikeres üzletember, a magyar Dorko sportruházati cég alapítóját.

Babos és Homonnay visszautasították a felkérést, Gém szívesen lenne elnök, ám végül ő is nemet mondott. Döntésében minden bizonnyal szerepet játszott, hogy az MTSZ ellenzéke, a korábbi kiváló játékosokból álló Tiszta Tenisz nevű csoport jelezte neki, nem fogja támogatni a megválasztását. Ennek oka, hogy Gém is tagja volt az MTSZ elnökségének, a Tiszta Tenisz pedig a megújulást csak úgy tudja elképzelni a sportágban, ha olyan elnök érkezik, akinek semmilyen kapcsolódása nincs az előző vezetéshez.

"Nagyon megtisztelő, hogy én is felmerültem az elnökjelöltek között, de ennek a feladatnak az ellátásához politikai kapcsolatokra is szükség van, ez nem lenne nekem való, ha a szövetségben dolgoznék, akkor inkább illene hozzám egy szakmai igazgatói vagy ehhez hasonló megbízás - mondta a Népszavának Babos Csaba. - Ezen kívül több mint két éve Sopronba költöztem, ideálisabb egy olyan jelölt, aki a fővárosban vagy a közelében él."

Homonnay Géza munkatársával annyit üzent lapunknak, hogy nincs benne a szövetség napi ügyeiben, de elégedett a jelenlegi helyzetével és ezen nem kíván változtatni. Gém Péter megkeresésünkre azt mondta, hogy nem szeretne erről a témáról nyilatkozni.

Taróczy az ellenzék oldaláról is el tudott volna képzelni elnökjelölteket, több név fölmerült innen is, őket viszont a kormány utasította el, mert a honi politikai vezetés nem akar olyan irányítót látni az MTSZ élén, aki az elmúlt években nyíltan bírálta az egyelőre még elnöki pozícióban lévő fideszes irányítót. A Tiszta Tenisz kitart amellett, hogy csak olyan elnök tudja megújítani a sportágat és hitelesen vezetni, aki az ő köreikből kerül ki, és nincs köze a 3,5 milliárd forintos hiányhoz.

Fiktív klubok, titkos tagnévsor
Az MTSZ hivatalos honlapján nem látható, kik tagjai a szervezetnek. Ennél is nagyobb gond - és magyarázat lehet arra, hogyan tűnnek el nyomtalanul az államtól érkező források -, hogy óvatos becslések szerint legalább ötven, a valóságban nem létező klub kap anyagi támogatást a szövetségtől. Az egyik legnagyobb visszhangot a 2014-ben 250 milliós támogatásban részesülő Siófoki Kézilabda és Teniszklub klub váltotta ki, amelyet a Magyar Hang tavaly áprilisban próbált megtalálni, ám az egyesület bejelentett címén nem volt még teniszpálya sem, mint kiderült, az 2017-ben megszűnt. A siófoki klub képviselője viszont nemcsak részt vett az MTSZ közgyűlésén, hanem felszólalásaiban bírálta a szövetség ellenzékét és kiállt a jelenlegi vezetőség mellett.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső