Esztendők óta nyitva áll a szekrényajtó, látható volt a csontváz, ám mindig elmagyarázták, hogy valójában nem is azt látjuk. S ha mi nem is hittük, a baj az volt, hogy a hivatalos szervek elhitték... A magyar sportban nem létezik az ellenőrzés és a számonkérés. Most az MTSZ átvilágítására kijelölt pénzügyi biztos 3,792 milliárd forintos tartozást rögzített. Lesz-e következmény, vagy ismét szőnyeg alá söprődnek a tények?

Richter Attila főtitkár és Szűcs Lajos elnök a 2019-es közgyűlésen

 

A héten nyilvánosak lettek a régen sejtett, a közgyűlések felszólalásain is hangoztatott, ám mindig megcáfolt bődületes nagyságú szövetségi adósság részletes adatai.

Amelyek minden képzeletet felülmúlnak.

Egészen pontosan 3,792 milliárd forintos tartozást mutatott a Magyar Tenisz Szövetség átvilágítására kijelölt pénzügyi biztos, Fekete Miklós jelentése, amelyről elsőként a Népszava számolt be. A 24.hu hasábjain Kálnoki Kis Attila írása a birtokába került részletes kimutatást is közli. Lapszemlénk a Facebook-posztját idézi változtatás nélkül:

Kik állnak sorba a pénzükért?

Rákérdeztünk a teniszszövetségnél is a tételek valóságára, és a válaszban azt tudatta Juhász Gábor főtitkár: "ennyi az adósság mértéke, ám ennek nettó költségvetési hatása „csak” 2,4 milliárd forint."


1️. A jelentés részletezése szerint az idén március 31-ig 1,06 milliárd forintos szállítói tartozást halmozott fel a Szűcs Lajos elnök, fideszes országgyűlési képviselő és a február 7-én posztjáról leváltott Richter Attila főtitkár irányítása alatt álló szövetség.
2️. Az MTSZ 42 támogatott versenyzőjének nem fizetett ki mintegy 87 millió forintot, ahogy munkavállalói felé is van majd' 70 millió bértartozása.
3️. A szövetségtől az EBX-IMG 120,5 millió forintnyi kártérítést követel a februári, Budapestre tervezett, állami támogatással nem rendelkező WTA-torna lemondása miatt. Ugyanennek az amerikai cégnek 2021-re és 2022-re is van szerződése az MTSZ-szel, így a következő két évi WTA-tornák várható lemondása miatt a pénzügyi biztos jelentése szerint további 1,675 millió dollár kétharmada, azaz körülbelül 368 millió forint jár nekik.

Ennek a háttere:
A magyar állam 2019 februárjának végén a Márky Jenő jogtulajdonában álló júliusi salakpályás tornára vállalt pénzügyi garanciát. A Római Teniszakadémia tulajdonosa pont az MTSZ és az IMG mindenféle WTA-szabályt felrúgó megállapodása miatt nem tud eleget tenni a magyar kormánnyal kötött szerződésének. Úgy tudni, Alan Adler, az IMG és Richter Attila az MTSZ képviseletében hitelesen 2020 január végén írták alá a további három évre szóló szerződést. Tették ezt kormánygarancia nélkül, a kormánydöntés ellenében. Richter ráadásul mindezt úgy tette, hogy mivel hónapok óta roadshowzott az országban, tudatában volt annak – a végső aláírás előtt egy nappal, január 21-én már a 24.hu is beszámolt róla, ahogy Debrecenből is tájékoztatták a WTA-t korábban, hogy nincs helyszín –, az idei februári versenyt garantáltan nem lehet megrendezni, mert az országban nincs arra alkalmas és szabad helyszín. Mindezt figyelembe véve ezt a szerződést, a tartozás tényét jogilag minden bizonnyal támadhatja majd a szövetség, lévén felek már a megkötés idején tudták, hogy 2020-as helyszín és kormánygarancia nélkül szándékuk megvalósíthatatlan cél elérésére kötöttek megállapodást.

4. 500 ezer euróért, azaz 180 millió forintért áll sorban az Emotion Gmbh is, amellyel arra szerződött az MTSZ, hogy 2019 és 2020 júniusában megrendezhesse a wimbledoni Grand Slam-tornát megelőző egyik füvespályás női teniszversenyt Budapesten. Ez fantomtorna marad, 2019-ben nem volt, 2020-ban nem lesz verseny, ahogy alighanem nemzetközi versenyre alkalmas füvespályás létesítmény sem lesz soha idehaza.
5. Ám a markukat tartó külföldi cégek sorának ezzel még nincs vége. A listán szerepel egy rejtélyes Business Network International nevű cég is 180 millió forintos szerződés szerinti teljesítetlen kötelezettségvállalással. Információm szerint ez egy olyan tanácsadói szerződés, amely szálai Bulgária egyik magasrangú sportdiplomatája felé mutatnak.
6. Ha ez nem lenne elég, a legfurcsább problémát az veti fel, hogy az MTSZ-nek az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé is van mintegy 510 millió forintnyi 2016-18-as évekre megállapított visszafizetési kötelezettsége is az állami támogatások után. Ezen kívül – mivel a tárca apparátusa a magyar sportból beérkező gigantikus mennyiségű pénzügyi elszámolásokat létszámánál fogva képtelen időben feldolgozni – szerepel a kimutatásban további 612 millió forint, amely a 2018-19-es évekre kötött állami támogatási szerződésekre becsült visszafizetési kötelezettség. Így az Emmi, pontosabban a magyar állam a legnagyobb tartozástétel követelője.

Mindez azért érdekes, mert a kormány és a sportért felelős szakállamtitkárság a maga korlátai között – direktben egyik sem szólhat bele egy kiemelten közhasznú szervezet működésébe – többször jelezte már az MTSZ felé, hogy gazdálkodási problémákat lát.

- Az első figyelmeztető pofont akkor kapta a szövetség, amikor a kormány 2018 decemberében a Vasast választotta szakmai partnernek a központi teniszcentrum létrehozásához az MTSZ helyett.
- A második 2019 februárjában érkezett, amikor a kormány határozatában elvette a rendezői jogot a kiemelt tenisztornák rendezése kapcsán az MTSZ-től. Ugyanakkor érdemi változás nem érződött a szövetség munkájában.

Mit tesz a szövetség?


Szűcs Lajos nyilvánvalóan tisztában van szövetsége elképesztően súlyos anyagi gondjaival, amely megteremtésében elnökként tevékeny részt vállalt maga is. Egy, a birtokomban lévő másik levél azt bizonyítja, nem elég, hogy a jelentős részben állami adóforintból gazdálkodó szövetség 3,8 milliárd tartozást halmozott fel, ezt a problémát az elnök újra az adófizetők pénzén oldaná meg:

Szűcs 2020. április 20-án levélben fordult az Emmi sportért felelős államtitkárságához, hogy a minisztérium konszolidálja a pénzügyi helyzetüket.

A birtokomban lévő pénzügyi biztos kimutatásából az olvasható ki, hogy az állami konszolidáció költségvetési hatása a 2,4 milliárd forintot is meghaladja - ezt erősítette meg a szövetség főtitkára.

Szűcs segélykérő levelét a tartozásösszesítő alapján hét kéréssel küldte vissza a minisztérium május 11-én - ez a levél szintén a rendelkezésemre áll.

Szabó Tünde sportért felelős szakállamtitkár azt várja, hogy az MTSZ mutassa be:
1. a számlák sorszámával együtt a milliárdnyi szállítói tartozás tételes listáját.
2. A 150 milliónyi egyéb szállítói tartozásokhoz tételes kimutatást és a szerződések csatolását kéri.
3. A munkavállalók által nyújtott kölcsön visszafizetéseihez nyilatkozatot vár, amely szerint a kölcsön összegéből a szövetség nem fedezett olyan költségeket, amit állami támogatás terhére elszámolt.
4. Az Emotion-szerződés hiteles másolatát is bekérte, mivel egy 2018. decemberi helyszíni ellenőrzésük alkalmával a szövetség képviselője szóban arról tájékoztatta az Emmit, hogy a céget szponzor- és jogdíjbevételből fizeti ki majd a szövetség, ahhoz nincs szükség állami támogatásra, ám ez a mostani kérés ellentmond a korábbi mondásnak.
5. Várja a munkavállalói bértartozások név szerinti pontos kimutatását,
6. egy 50 milliónyi rezsitartozás részletes kimutatását,végül, de nem utolsó sorban
7. egy teljességi nyilatkozatot arról, hogy ez a lista valóban a teljes, és nem fog újabb csontváz kiesni a szekrényből.

Hétből öt elnökségi tag lemondott


Szűcs elnöksége és Richter főtitkársága alatt bő másfél éve már volt egy erős rosta az elnökségi tagok között. 2018 szeptemberében négy elnökségi tag mondott le egyszerre. Információm szerint a Magyar Tenisz Szövetség elnökségi tagjai 2020. február 6-i elnökségi ülésen szembesültek az IMG-WTA-ügy részleteivel, továbbá azzal, hogy a pénzügyi helyzet átláthatóságával kapcsolatos vizsgálat súlyos gazdálkodási hiányosságokat, milliárdos nagyságrendű hiányt tárt fel. De a tartozás valódi, 3,8 milliárdos mértékét és annak valamennyi tételét az e hét elején megtartott hétfői online elnökségi ülésen ismerték meg.

A teniszszövetség 24.hu-nak küldött válaszában azt írta:
"a napokban több elnökségi tag bejelentette lemondását, összesen öten távoztak a hétfős vezető testületből: Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba távozott. "

Juhász Gábor főtitkár zárszóként megkeresésemre azt írta:
"A Magyar Tenisz Szövetség elnökségének döntő többsége megtette, a feltárt pénzügyi helyzet nyomán etikailag elvárható lépést."

Az érintettek lemondásukat a Szűcs Lajos elnöknek írt levelükben azzal indokolták:
"Az eltelt három hónapban az elnökségi tagok többségének akarata, illetve a megtisztulás érdekében tett javaslatai rendre meghiusultak, ezért a tisztség ellátását a továbbiakban sem erkölcsi, sem anyagi felelősséggel vállalni nem tudjuk."

A szövetségnek a Gém-család cége, a PlayersRoom hálózatot üzemeltető Szinga Sport Kft. felé is van majd 11 milliós tartozása, ezért a cég már nem szállítja le az idei év csapatbajnokságra azt a 225 karton labdát, amely értéke 6 millió forint, annak értékét a tartozás csökkentésébe számolják bele.

A távozások nyomán immár úgy tűnik: Szűcs Lajos és Bohács Zsolt alelnök, azaz a két fideszes politikus magára maradt a szövetségben. Ezzel 2018 szeptembere után másodjára vált döntés- és működésképtelenné az MTSZ.

Ez helyzet azonban azt is kikényszerítette, hogy a Magyar Tenisz Szövetség tisztújító közgyűlést tartson.

2018 novembere óta ügyészség vizsgálja a szövetség működését.

Az ügyről és a részletekről kérdeztem az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, amelytől azt a választ kaptam:

"A Magyar Tenisz Szövetség elnökségi ülésén elhangzottakról a jelen lévő elnökségi tagok nyújthatnak tájékoztatást. Az állami sport célú támogatások felhasználásának szabályszerűségére vonatkozó ellenőrzés - a benyújtott elszámolások ütemében - jelenleg is folyamatban van. Kizárólag az ellenőrzések lezárását követően lehetséges a visszafizetési kötelezettség összegének megállapítása. A minisztérium a támogatások kihelyezése során minden esetben az államháztartási jogszabályok betartásával jár el."

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső