Pontosabban nem a teljes testület vette a kalapját, hiszen Szűcs Lajos elnök és Bohács Zsolt alelnök távozásáról nem szól a szerda esti hír. "Csak" az öt elnökségi tag állt fel.

Mindez azt is jelenti, hogy működésképtelenné vált az MTSZ vezetése - ügyvezető elnökségként a tisztújítás előkészítése lesz az egyetlen feladatuk.

 

A szűkszavú MTSZ-közlemény arról számol be, hogy lemondott tisztségéről Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba, ezért a szövetség elrendeli az idén esedékes teljes tisztújító közgyűlés kiírását.

Az alapszabály szerint, ha az elnökség több mint a fele lemond, akkor 30 napon belül össze kell hívni a közgyűlést. Normál helyzetben az elnökség feladata a jelölőbizottság kijelölése, szerda estétől azonban nincs elnöksége a sportágnak.

A közlemény nem említi a csoportos lemondás okát, de vélhetően összefüggésben lehet az elmúlt évek pénzügyi gazdálkodásának átvilágításával, melyről valószínűleg most kaptak pontos információt az érintettek. Az már a korábbi közgyűlésen elhangzott, hogy megközelítően 700 milliós hiányt görget maga előtt az MTSZ, ám most egyes információk több mint három milliárdot emlegetnek. Az Index egy olyan levelet idéz, amelyben - még áprilisban - Szűcs Lajos elnök 3,53 milliárd forintot igényelt a sportért felelős államtitkárságtól a szövetség pénzügyi konszolidációjára, hogy a pénz "a lehető legrövidebb időn belül a szövetség rendelkezésére állhasson, különös tekintettel arra, hogy már a havi bérek fizetésekre sincs elegendő forrás"

A szerda este kiadott szövetségi közlemény szerint a közgyűlés lebonyolítási feltételeit az MTSZ vizsgálja, tekintettel a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre.

Juhász Gábor főtitkár az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában közölte, az idevágó kormányrendelet értelmében a szövetség nem marad irányítás nélkül.

"A rendelkezés azt jelenti, hogy az elnökségi tagok lemondása érvényes, hatályos, ugyanakkor feladatukat az újabb tisztségviselő megválasztásáig, de legfeljebb 90 napig el kell látniuk. (Szűcs Lajos) elnök úr a teljes tisztújítás kiírása mellett határozott, ennek feltételeit azonban - szintén a vészhelyzetre vonatkozó jogszabályok alapján - ennek az elnökségnek kell meghoznia. Ez alapján jelenleg a lemondott elnökségi tagok is úgy tekintendők, hogy feladatukat a korábbiak szerint ellátják" - fejtette ki Juhász Gábor.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső