A Nemzeti Edzésközpontban május 22-24.-én Budapest Kupa néven rendezik meg a magyar teniszelit jótékony célú csapatversenyét.

Az M4 Sporton élőben nézhető zártkapus esemény révén befolyó összegből a nemzetközi versenyek leállása miatt nehéz helyzetbe került magyar játékosok részesülnek.

Az ötletgazda és főszervező Jancsó Miklós szerint a viadal, a magyar tenisztársadalom összefogásának egyik legjobb bizonyítéka.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Honlapunk vasárnapi híradását követően lázban tartotta a magyar tenisz híveit a kérdés: a jövő hétvégén valóban pályára lépnek-e Budapesten, a legjobb magyar teniszezők?

A válasz határozott igen, a szervezők mai bejelentése nyomán pedig már az is tudható, hogy a Budapest Kupa néven sorra kerülő jótékony célú csapatversenyen Babos Tímea, Balázs Attila, Fucsovics Márton és Sergiy Stakhovsky részvétele egyaránt biztos. A hat párból, vagyis tizenkét teniszezőből álló mezőnyt velük együtt Jani Réka, Gálfi Dalma, Stollár Fanny, Bondár Anna, Nagy Adrienn, Piros Zsombor, Marozsán Fábián és Nagy Péter alkotja. A koronavírus-járvány miatt ugyan zárt kapuk mögött kell a legendás Hopman-kupa mintájára életre hívott három napos (május 22-24.) tornát megrendezni, ám az M4 Sport mintegy 18 órányi közvetítése révén szinte egyetlen pillanatáról sem maradnak le a nézők. A Nemzeti Edzésközpontban sorra kerülő igazi teniszcsemegének ígérkező viadallal kapcsolatban az ötletgazda és főszervező, Jancsó Miklós a sportág hazai összefogását emelte ki.

− Nagyszerű dolognak tartom, hogy mindenki gondolkodás nélkül igent mondott a felkérésre ebben a nehéz helyzetben – mondta az MTK szakembere, akinél Fucsovics Márton egyik jelenlegi edzőjeként kevesen ismerhetik jobban az éljátékosok pillanatnyi nehézségeit. – Ahogy a megvalósításra nem állt túl sok idő a rendelkezésünkre, a résztvevőknek sem a felkészülésre. S bár mindenki edzésben van, azért a csúcsformát nem most kell elvárni tőlük. De nem is ez a lényeg, hanem a jó cél és az összefogás. A nemzetközi sajtóban egyre hevesebb vita alakul ki arról, kell-e támogatni a nehéz helyzetbe került játékosokat? Szerintünk igen, s ezzel a tornával sajátságos választ adunk a kérdésre, ugyanis a magyar teniszsportot, azon belül is versenyek leállása miatt hátrányba került sportolóinkat akarjuk megsegíteni. Ennek érdekében Timi, Ati és Marci is felülemelkedett érdekein, és nem azon morfondírozott, mit gondolnak róluk, ha esetleg belefutnak egy vereségbe. Azt hiszem, ez a torna legfontosabb üzenete.

A szervezők ugyanakkor a tévé előtt ülő nézők számára is garantálják a jó szórakozást. Különböző show-elemekkel színesítik majd a programot, amelyben már biztos elem például Temesvári Andrea és Noszály Sándor vegyes párosa, igaz, azt még nem tudni pontosan mikor és kik ellen lépnek majd pályára. A tervek szerint a közvetítést is interaktívvá kívánják tenni, a nézők szinte azon melegében választ kaphatnak kérdéseikre a játékosoktól. A résztvevők által felajánlásra kerülő dedikált sporteszközökre pedig bátran licitálhatnak, ezzel is növelve a szponzori támogatásokból befolyó összeget.

S hogy ez az egység ne csak a tenisztársadalom, de az egész magyar sport összetartozását is képviselje valamilyen formában, más sportágak kiemelkedő bajnokait is meghívták, akik a jó hangulat kedvéért még teniszezni is hajlandóak lesznek. 

A sztárparádé legfiatalabb résztvevője a 19 esztendős Nagy Adrienn lesz. Az MTK fiatal játékosa márciusban tért haza az Egyesült Államokból, ahol egy féléves teniszösztöndíjjal tanult és játszott. Ennek köszönhetően a szokásosnál is jobb formában volt, ám az azóta eltelt időben ő sem tud teljes erőbedobással készülni, hiszen nem tudja mikor indul újra a nemzetközi teniszélet.

− Nagy lehetőség, hogy ebben a monoton időszakban végre meccset is játszhatok, még ha ez nem is lesz tétmérkőzés – osztotta meg honlapunkkal a tornával kapcsolatos gondolatait a junior Australian Open 2019-es páros bajnoka. – Minden nap edzem, kondizok és teniszezek, de azért nem olyan intenzitással, mint a versenyidőszakban. Amikor megkaptam a meghívást, azért kicsit magasabb fokozatra kapcsoltam, hiszen szeretném megállni a helyemet ebben az illusztris társaságban. A páromat, Attilát természetesen ismerem, de még soha nem játszottunk együtt, ráadásul vegyespárosra sem volt még alkalmam Nagy élmény lesz számomra, úgyhogy nagyon várom már. A papírforma szerint Ati egyesét és a párost kellene hoznunk, szerencsére utóbbiban mindig a korosztályom legjobbjai közé tartoztam, úgyhogy jók az esélyeink. De természetesen egyesben is oda teszem magam, ahogy szoktam.

A tervezett vegyes csapatversenyben minden párharc három mérkőzésből fog állni: egy férfi és egy női egyesből, valamint egy vegyes párosból. A szettek négy játékig tartanak majd, ezért 3:3-as állást követően tie-break dönt. A döntőbe a csoportelsők jutnak, a bronzéremért a másodikak játszanak.

A tervezett, de még meg nem erősített csoportbeosztás:

Sárga csoport:
Nagy Adrienn, Balázs Attila
Gálfi Dalma, Piros Zsombor
Jani Réka, Marozsán Fábián

Kék csoport
Stollár Fanny, Fucsovics Márton
Bondár Anna, Sergiy Stakhovsky
Babos Tímea, Nagy Péter

Május 24-én, pénteken 10 órakor a Sergiy Stakhovskiy−Nagy Péter mérkőzéssel kezdődik a rendezvény, majd Bondár Anna és Babos Tímea lép pályára, aztán még további négy egyes, s három vegyes páros találkozó következik a késő estig tartó programban.

Szombaton hasonló lesz a menetrend (benne nem előbb, mint 13 órakor a Fucsovics Márton-Stakhovsky Davis Kupa „visszavágó”, s 16 órát követően pedig az izgalmasnak ígérkező magyar rangadók Balázs Attila és Piros Zsombor, illetve Nagy Adrienn és Gálfi Dalma között).

A csoportkör zárultával vasárnap lesz a bronzmérkőzés (10 óra) és az aranyderbi (13).

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső