Fokozott óvintézkedések mellett, lépésről lépésre, júniusban végre beindul a hazai teniszversenyek sorozata.

Pelva Gábor megbízott sportigazgató szerint ennek a még bizonytalan járványügyi helyzet mellett az is az oka, hogy mostanáig nem mindenkinek volt módja a gyakorlásra

A korosztályos válogatott keretek a héten kezdték, illetve kezdik meg a közös gyakorlásokat, igaz egyelőre még csak a szokásosnál kisebb csoportokban.

Fajta Péter és Velcz Zsombor jó hangulatban, keményen edzették végig ezt az időszakot

 

Gy. Szabó Csilla írása * A kormány április 30-i döntése nyomán a hazai szövetség is gyorsan reagált, és június hónapra már elkészített egy módosított programot, amely szerint lassan, de biztosan hivatalos versenyeken is pályára léphetnek a hazai teniszezők. Egyelőre természetesen fokozott óvintézkedések mellett, amely azt jelenti, hogy valamennyi viadal zártkapus lesz, s a játékosok kísérőinek számát is pontosan meghatározzák. A lejárt orvosik által okozott problémát úgy oldották meg, hogy akinek gondot okoz az engedély megszerzése, az a háziorvos rajtengedélyével is elindulhat.

Hogy mi lesz azután, az természetesen a hazai járványhelyzet és a kormány határozataitól függ, ám az MTSZ munkatársai bizakodóak és biztos, ami biztos alapon, novemberig elkészítették az alapnaptárt.

− Öt hetet vártunk az első torna kijelöléséig, mert nem szerettük volna hátrányos helyzetbe hozni azokat, akiknek a kormányrendelet által megjelölt május negyedikei megengedő dátumig nem volt lehetőségük a gyakorlásra – hangsúlyozta az esélyegyenlőség fontosságát Pelva Gábor megbízott sportigazgató, amikor a hazai versenyek újraindításával kapcsolatban kérdeztük. – De azért sem akartunk egyből a mélyvízbe ugrani, mert ilyen helyzettel sem mi, sem a játékosok, sem a klubok nem találkoztak eddig. Utóbbiak már jelentkezhetnek a rendezési jogra, de ezúttal arra is figyelniük kell, biztosítani tudják-e a járványügyi helyzet által megkívánt különleges feltételeket. Minden korosztály esetében lesz egy közép-magyarországi és egy vidéki helyszín, hogy a résztvevők a számukra legközelebbi és legegyszerűbben elérhetőt választhassák. A kiírásba is ezért került bele az a fontos kitétel, hogy a rendezési kérelmek elbírálásánál az adott klub játékosainak számát figyelembe vehetik.

A szakember honlapunknak azt is elmondta, a klubok május 14-ig, csütörtökig pályázhatnak az eddig kiírt hazai versenyek megrendezésére, a jövő héten pedig a lehető leggyorsabban el is bírálják azokat. A nemzetközi szintéren azonban már korántsem ilyen egyszerű a helyzet. Az MTSZ azonban ezen a téren is megpróbálta tartani a lépést, és már beadta a juniorversenyekre a július 13-tól kezdődő időszakra vonatkozó időpontáthelyező kérelmeit. A nemzetközi és az európai szövetség május 15. körül dönt a továbbiakról, s ennek fényében lehet majd véglegesen is tervezni.

− Valamennyi hazai rendezővel egyeztettünk, s csupán három klub nem tudta vállalni, hogy az elmaradt versenyét más időpontban rendezze meg – folytatta a tájékoztatást Pelva Gábor, aki szerint ez azért nem jelent gondot, mert a több hónapos leállás miatt amúgy is rövidebb lett a szezon, amelybe így kevesebb verseny fér majd. De egyébként is el szeretnék kerülni, hogy hirtelen túl nagy teher szakadjon a gyerekek nyakába.

– Személy szerint a Tennis Europe újraindítására látom a legnagyobb esélyt, hiszen a kontinensen belül azért lassan megoldható lesz az utazás, és ez amúgy is a legfiatalabb, kevésbé veszélyeztetett korosztályokat érinti. S bár sokkal több információnk nekünk sincs, mindenképpen elébe szerettünk volna menni az eseményeknek. Ha változás lesz, természetesen a nemzetközi tornák esetében is az újratervezés lép életbe.

A Davis és Fed Kupa csapat tagjai és az A keretes játékosok esete annyiban volt egyedi, hogy számukra a szövetség a karatén teljes idején biztosította az edzéslehetőséget. A Nemzeti Edzésközpontot lezárták a külsősök előtt, így a nagyok közül azok, akik éltek a lehetőséggel, biztonságos környezetben gyakorolhattak. A Palágyi Miklós által irányított csoport, amelybe Makk Péter, Marozsán Fábián, Fajta Péter és Velcz Zsombor tartozik pedig nemcsak a szinten tartásra törekedett, de amolyan második alapozással a fejlődést is megcélozta.

− Úgy gondolom, jól kihasználták az időt és a játék valamennyi elemében előre tudtak lépni. Nagyon jó hangulatban, keményen edzették végig ezt az időszakot, reméljük ennek eredményét maguk is minél előbb tapasztalhatják a nemzetközi porondon − összegezte véleményét Pelva Gábor, aki elismerte, hogy a fejlődés tekintetében a kényszerpihenő a 16 évesnél idősebb, de még nem érett felnőtt játékosokat érintheti a legérzékenyebben. Ez az időszak, amikor a későbbi profi karrierhez mindenképpen szükséges versenyrutinra lehet és kell is szert tenni. A soha vissza nem térő pillanatokról pedig nem is beszélve. A tizennyolcat idén töltők jövőre már nem indulhatnak például junior Grand Slam-viadalon, erre most lett volna utoljára alkalmuk. Fajta Péter Melbourne-ben remek játékkal kóstolhatott bele a korosztályos elit különleges világába, ám ki tudja mi lesz a US Open és a Roland Garros sorsa? Wimbledont törölték, azt tehát már biztosan kihagyja, ami azért különösen fájó, mert füvön ritkán lehet játszani. Pelva Gábor szerint a fejlődést mindig segítik az új ingerek és új helyzetek, egy különleges borításhoz való alkalmazkodás pedig éppen ebbe a sorozatba illeszkedik hasznosan.

A szakember azt is elmondta honlapunknak, hogy az U12-es és U14-es válogatott keret a héten dr. Zsiga László szövetségi edzővel kisebb csoportokban kezdte meg a felkészülést a NEK-en. Elsősorban a budapestiek feleltek igennel a hívó szóra, de amint a helyzet lehetővé teszi, a vidékieket is szeretnék egy edzőtábor formájában összehozni. Az U16-os együttes tagjai Gulyás István vezetésével szintén bekapcsolódnak a munkába, ők a hét második felében kezdik meg a közös edzéseket. Ahogy azt már fentebb említettük, ez az a korosztály, amely számára fontos lenne a mielőbbi versenyzés, ezért a szövetség edzőmérkőzéseket és minitornákat szeretne nekik szervezni. A legkisebbek, vagyis a 10 éven aluliak programjával kapcsolatban is hamarosan döntés születik.

A járványügyi helyzet azonban minden pillanatban változhat, amelyre a sportág hazai vezetésének is folyamatosan figyelnie kell. Az esetleges „újratervezésekről” az MTSZ honlapjáról lehet a legfrissebb információkat kapni. Kedden kerültek fel a Play and Stay korosztályok besorolásának változásai, néhány napon belül pedig az Országos Sportegészségügyi Intézet múlt hét végén kiadott állásfoglalása alapján, a sportorvosi rendszer módosításairól elkészített rövid útmutatót teszik nyilvánossá. Utóbbira már csak azért is különösen figyelni kell, mert a júniusi versenyek után, ha minden jól alakul, már az új szisztéma szerint kell a játékosoknak az engedélyt megszerezniük.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső