Május 22-24. között zártkapus, jótékony célú csapatversenyen Budapesten lépnek ismét pályára a legjobb magyar teniszezők.

A helyszínen (a koronavírus-megszorítások miatt) nem szurkolhatunk, a tévé viszont közvetíti majd a tornát.

A szeptemberi DK-meccs főszereplői (Balázs Attila, Fucsovics Márton és Sergij Stakhovsky) újra pályára lépnek Budapesten

 

Gy. Szabó Csilla írása * Az ötletgazda és főszervező Jancsó Miklós szerint még két-három napnyi szervezésre van szükségük a résztvevők  névsora és a program pontosításához, ezért nem volt szerencsés, hogy vasárnap délután az egyik sportcsatorna honlapján már a részletek is megjelentek.

A szakember szerint az már most biztos, hogy maximálisan betartják a járványügyi szabályokat és a viadal a hazai tenisztársadalom összefogását is jelképezi.

Egy különleges csapatverseny keretében térnek vissza a pályára a legjobb magyar teniszezők. Május 22-24. között a Hopman-kupa mintájára rendezik meg a főváros egyik teniszklubjában, a Budapest Kupát, amelyen hat női és hat férfi játékos, köztük Babos Tímea, Balázs Attila és Fucsovics Márton is pályára lép.

A hírt vasárnap délután az Eurosport hozta nyilvánosságra a Hosszabítás elnevezésű honlapján. Szerkesztőségünk ennek kapcsán kereste meg az esemény ötletgazdáját és szervezőjét, Jancsó Miklóst, aki megerősítette az információt, jóllehet annak korai közzétételének egyáltalán nem örült.

− Még néhány napi szervezőmunkára biztosan szükségünk van ahhoz, hogy konkrét tényekkel szolgáljak, ezért sajnálom, hogy idejekorán napvilágot láttak terveink – mondta el honlapunknak a jelenleg Fucsovics Márton egyik edzőjeként tevékenykedő szakember, aki éppen tanítványa miatt kezdett el gondolkodni azon, mit is lehetne tenni a játékosok motivációjának fenntartása érdekében.

– Úgy gondolom, a profik szintjén, a sportágak közül az utolsók között fogunk visszatérni a normális kerékvágásba. Az elit az egész világot beutazza, a jelenlegi járványhelyzet pedig globálisan biztosan nem oldódik meg egy-két hónapon belül. S bár folyamatosan edzünk, ez valójában csak szinten tartásra elég, hiszen fogalmunk sincs arról, mikor lesznek ismét komoly versenyek. Többekkel beszéltem a problémáról, s mivel senki nem lépett, hát én kezdtem szervezésbe. Szerencsére a magyar topjátékosokkal rendkívül jó a kapcsolatom és valamennyien örömmel fogadták a kezdeményezést. De hangsúlyozom, még nem kaptam mindenkitől határozott választ, s a helyszínben sem állapodtunk meg. Mivel két hetünk van csak hátra, igyekszünk néhány napon belül minden részletet tisztázni.

Jancsó Miklós szerint azonban jónéhány dolog már most biztosan tudható. Például az, hogy a szponzorok által felajánlott pénzdíjakat jótékonysági célokra fogják fordítani, és a járványügyi előírásokat is maximálisan betartják. A zártkapus rendezvényről lesz televíziós közvetítés is, ám a csatorna nevét a végső megállapodásig szeretné titokban tartani. A szakember szerint az is fontos, hogy a viadal, kihasználva azt a ritka lehetőséget, hogy a magyar teniszsport legjobbjai éppen itthon tartózkodnak, az összefogást kívánja szolgálni, s ebben a törekvésben a sportág valamennyi hazai hívére számítanak.

A tervezett vegyes csapatversenyben minden párharc három mérkőzésből fog állni: egy férfi és egy női egyesből, valamint egy vegyes párosból. A szettek négy játékig tartanak majd, ezért 3:3-as állást követően tie-break dönt. A döntőbe a csoportelsők jutnak, a bronzéremért a másodikak játszanak.

A tervezett, de még meg nem erősített csoportbeosztás:

Sárga csoport:
Nagy Adrienn, Balázs Attila
Gálfi Dalma, Piros Zsombor
Jani Réka, Marozsán Fábián

Kék csoport
Stollár Fanny, Fucsovics Márton
Bondár Anna, Sergiy Stakhovsky
Babos Tímea, Nagy Péter

(A kiegyenlített erőviszonyok érdekében a párokat fordított erősorrend alapján állították össze)

A tervezett névsorból látszik, hogy valószínűleg ott lesz a mezőnyben az a Sergiy Stakhovsky is, aki 2013-ban négy játszmában búcsúztatta Roger Federert Wimbledonban. A kétgyermekes ukrán Davis Kupa-játékos életének jelentős részét Budapesten tölti, remek kapcsolatban van a hazai teniszezőkkel, sokat edz velük, s 2011-ben az MTK együttesével magyar bajnoki aranyérmet is nyert.

Ha így marad a szereplők névsora, akkor megismétlődhet az magyar-ukrán Davis Kupa mérkőzés (3-2) szeptember 15-i rangadója, a Fucsovics-Stakhovsky összecsapás, melyen Stakhovsky 5:7, 6:3, 7:6-ra nyert. Ezúttal biztos nem alakulhat ki ilyen eredmény, hiszen négy nyert game lesz az egyes játszmák hossza.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső