A kormányrendelet a legtöbb klub számára egyértelmű volt, ám a Facebook-bejegyzések jelzik, vannak, akik úgy gondolják, az edzővel vagy a teniszpartnerrel való ütögetés még belefér... Aligha riogatás, ha jelezzük: a járványt lazán kezelő, a fertőzést mindig csak más gondjának tekintő, a "minket úgysem érint" gondolattal sokáig jópofáskodó olaszoknál naponta közel ezer halottja van a koronavírusnak. S szerte a világban rohamosan nő az áldozatok száma.

 

Árvay Sándor írása * Mikor leszünk már hajlandók figyelni a még csak közelgő viharra, amikor még tanulhatunk mások hibáiból?
S értsük meg: saját felelőtlenségünk nem csupán önmagunk számára veszélyforrás, hanem környezetünket is bajba, rettenetesen nagy bajba sodorhatja.

Mit számít ehhez képest, hogy teniszezhetünk-e a követekző napokban, hetekben, akár hónapokban is...

A világ különböző szegleteiben élő két jeles magyar teniszhírességgel beszélgettünk a héten. A magyar Davis Kupa-válogatott egykori klasszisa, Szőke Péter (72), a holland határ közelében levő németországi Dinslaken városában csaknem kétszáz utánpótláskorú teniszezőt foglalkoztató klubja éppen csütörtökön zárt be ("nem kockáztathatjuk a játékosok egészségét, egyébként pedig hatalmas büntetést kellene fizetnünk, ha akár ketten is ütögetnének a pályán"). Az óceán túlpartján, floridai klubjában Veres Nándor (64) rendszeresen fogad amerikai és kanadai tiniklasszisokat, ám most ő is arról számolt be, hogy lakat került a kapura, a járvány megszüntéig a klub egyetlen pályája, s edzőterme sem üzemel.

Maradjunk otthon! - hangoztatja a pénteken hozott kormánydöntés is, amely a kijárási korlátozásokat részletezi. A sportolással kapcsolatban így fogalmaz:  Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a zöldterületeken - egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A futást, a sétát, a biciklizést bizonyos feltételek mellett tehát lehetővé teszi, s noha nem veszi sorba a sportágakat, a tenisz - a játék jellege alapján - akár bele is férhetne a "kedvezményezettek" szűk körébe, ha családtagunkkal szinglizünk. Ám a nyitott klub, akárhogy is csűrjük-csavarjuk, közösségi terület, ahol - ha nem is kerülünk fizikai közelségbe az előttünk ott járt, vagy a másik pályán gyakorló edzővel, játékossal, a pályát karbantartó gondnokkal, érinthetjük az esetleg vírust hordozó kilincset, széket, asztalt, a másik pályáról átguruló teniszlabdát...

Igen, ilyen "apróságok", bagatellnek minősíthető dolgok dönthetnek egészségről vagy fertőzésről. 

Ez már régen nem riogatás - hanem maga a szomorú valóság. Védekezni pedig nem csupán a magunk, hanem mások érdekében is szükséges. Ami minket, a tenisz közegében mozgókat illeti: fogadjuk el végre, hogy mi most annyiban tudunk a magunk eszközeivel a járvány fékezése/megszüntetése érdekében tenni, ha nem okoskodunk, nem ugrálunk, nem keresünk különböző indokokat, magyarázatokat arra, hogy miért lehetne mégis teniszezni a klubban, a fertőtlenített csarnokban, a napsütéses jó időt kínáló szabadtéri pályán - hanem otthon maradunk, s ott próbálunk valamilyen módon erősíteni, gyakorolni, készülni a járvány utáni időszakra.

Kiskapuk keresése helyett használjuk végre az eszünket!

A hazai teniszsport életét irányító MTSZ állásfoglalásként pénteken ismertetett közleménye úgy fogalmazott "a koronavírus járvány megelőzésére meghozott kormányzati intézkedések nem sportszakmai kérdések, hanem közegészségügyi- járványügyi jogszabályok, ezért azoknak értelmezésére a szövetségnek nincs kompetenciája."

Mi úgy véljük, mindenkinek van kompetenciája.

Ezért tisztelgünk inkább az olyan hírek előtt, mint amilyet a Kiskunfélegyházi Városi Tenisz Klub , a kerekesszékes klasszisunk, Farkas Laci,  vagy a budapesti Mini Garros adott közzé, s örömmel osztjuk meg az olyan felvételeket, amely Kapros Anikó Fb-oldalán látható, megoldásként arra, miként reagálhatunk otthon a bezártságra.

KiISKUNFÉLEGYHÁZA

Kedves Teniszbarátaink!
Lehető legfontosabb számunkra a nálunk teniszező játékosok és családjaik biztonsága, egészsége, így a vezetőség úgy döntött, hogy 2020. április 11-ig a klub bezár.
Maradjatok otthon és reméljük, hogy április 12-én tudunk majd nyitni, 5 pályával.
Megértéseteket köszönjük!

FARKAS LÁSZLÓ:

Most szeretném bejelenteni, hogy 12-13 óra között joggolok. Útvonal. Harrer Pál utca, Polgár utca, Árpád híd, Margaret Island a Sport uszodaig és vissza. Kérem a személyem elkerülését min. 1,5 m.  És ez nem vicc.

MINI GARROS: "IDEIGLENES BÚCSÚ "...
Kedves Vendégeink !!!
Miközben több szakaszban bontjuk a sátrat, munka, - és edzőtársainkkal közösen egyeztetve márc. 28. - ápr. 11.-ig BEZÁRUNK !!!
A téli befizetések nem vesznek el, lejátszhatók.
FELELŐSSÉGGEL TARTOZUNK ÉRTETEK, MAGUNKÉRT.
VIGYÁZZATOK MAGATOKRA !!! Üdv. a Turi család

 

kapros bejegyzs

FaLang translation system by Faboba

teniszlexikon – rendelje meg itt online

Pályakereső