A koronavírus- járvány miatti óvintézkedések a Magyar Tenisz Szövetség képzési programját is módosították, a Fed Kupa idejére tervezett edzői konferencia már biztosan elmarad. Pelva Gábor megbízott sportigazgató szerint olyan sok még a bizonytalanság, hogy egyelőre nem lehet felelősségteljes döntést hozni az új időpontokról. Az MTSZ igen sűrű őszt tervezett képzési szempontból, amit az újratervezés során maximálisan figyelembe kell majd venniük.

 

Gy. Szabó Csilla * A Magyar Tenisz Szövetség edzőképzési programja újabb fontos állomásához érkezett volna a hétvégén, vagyis március 20-22-én. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt és a tavaly év végi, a mentális fejlesztést tárgyául választó I. modult követő, a „Játékalapú edzésmódszerek” című másodikat az MTSZ kénytelen volt lemondani. A hivatalos állásfoglalás szerint a 14 éven aluli játékosok taktikai és technikai képességeinek fejlesztésével foglalkozó, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) által támogatott workshopot csak elhalasztották, hiszen az ITF törekvése az, hogy egy későbbi időpontban, de mindenképpen megrendezésre kerülhessen a világszervezet játékalapú oktatási módszereinek alkalmazását is bemutató képzés.

A 2020-as év képzési programjának egyik fontos eleme lett volna a Fed Kupa idejére tervezett edzői konferencia, amelynek témájául a fiatal női teniszezők élsportolói pályájának kezdeti nehézségeit és ezek megoldását választották. A különleges vírushelyzet miatt azonban ezt a hölgyek csapatversenyével együtt már a múlt héten el kellett halasztani, így a képzési szempontból amúgy is mozgalmas őszi szezon válik majd különösen sűrűvé.

Az MTSZ B licence (ITF Level 2) megszerzésére öt dátumot is kitűztek szeptember és december között, ezekhez jön még október közepén a Professional Tennis Registry (PTR) felnőttjátékosok képzésére vonatkozó alaptanfolyama, míg november végén a hagyományos MTSZ edzői konferenciára kerül sor.

Minden erőnkkel azon leszünk, hogy valamennyi elmaradt programot bepótoljuk, ám egyelőre a szándékon kívül mást nem nagyon ígérhetünk − tájékoztatta honlapunkat a változásokról és a lehetséges alternatívákról Pelva Gábor, az MTSZ megbízott sportigazgatója. – A magyarországi helyzet napról-napra változik, ezért felelősségteljes döntést ebben a pillanatban nem is tudunk hozni. Folyamatosan tárgyalunk az ITF vezetőivel, miközben házon belül is elemezzük a lehetséges variációkat. A hazai versenyprogram esetében is hasonló cipőben járunk, hiszen teljesen a bizonytalanság. Amíg a járványhelyzet nem tisztul, nem jelölhetünk ki új időpontokat. A sok kérdőjel miatt türelmet kérünk, s ha már bármit biztosan látunk, akkor azonnal megindul az újratervezési folyamat.

A hétvégére tervezett képzés tényei azonban még most is tények, így az is, hogy a tavaly decemberi csoportos képzésen körülbelül huszonöten vettek részt és az ITF, valamint a Tennis Europe (TE) elismert szakembere, a macedón Goran Sevcsenko vezette. A folytatásban is, függetlenül a most még bizonytalan időponttól, az ő szaktudására számít a hazai szövetség, a műhelymunkán résztvevők számát pedig harminc szakemberben és tíz, 13-14 év közötti játékosban maximalizálták, hiszen a program jelentős része a gyakorlatban, vagyis a teniszpályán zajlik. Az ingyenes továbbképzés résztvevőit a jelentkezés sorrendje és a fiatalok játéktudása, illetve életkora szerint fogják kiválasztani. A Nemzeti Edzésközpontban sorra kerülő esemény része az MTSZ által jóváhagyott továbbképzési programnak, a résztvevő magyar edzők 16 kreditpontot szerezhetnek.

− A halasztás miatt a tematika nem változik, a tizennégy évnél fiatalabb teniszezők modern, játékalapú oktatásának módszereit, a taktika és a technika függvényében szeretnénk minél érthetőbb és világosabb formában bemutatni a résztvevőknek –– Ma már pontosan tudjuk, a taktika és a technika nem választható szét egymástól. Nem elég szépen teniszezni, az eredményekhez hatékonynak is kell lenni.  Az elméleti oktatást minden esetben, igen hangsúlyos gyakorlati foglalkozás követi, hiszen a mindennapokban használható, konkrét tudást szeretnénk átadni a résztvevőknek.

Hogy végül az MTSZ mely edzőképzési programjait tudja majd végül megtartani, az most még nagyon is kérdéses. A járványhelyzet dönti majd el, hogy az év második felében marad-e elegendő idő a megrendezésükre. Az egyik legnagyobb falat, mindenképpen az öt állomásos licence-képzés lett volna. Jelentőségében és időigényességében egyaránt.  

− Az ITF hivatalos delegált oktatója fogja vezetni, amelyre a kiírást akkor tesszük majd közzé, amikor az újratervezés beindul és biztosak lehetünk az időpontban. S bár most tényleg sok minden fontosabb, mint a tenisz, nekünk arra is gondolnunk kell, mi lesz a járvány után. Ha minden rendben lesz, s reméljük, hogy úgy lesz, akkor ez a licence-képzés valóban fontos eseménnyé lép elő, mert a mai modern tenisz megköveteli a szakismeretek folyamatos frissítését, továbbfejlesztését. E nélkül senki sem tud olyan játékosokat nevelni, akik a világ élvonalával is felvehetik a versenyt. Márpedig egy motivált és ambiciózus edzőnek mi más lehetne a célkitűzése? – tette fel a kérdést végső következtetésként Pelva Gábor, aki bízik benne, hogy az utóbbi évekhez hasonlóan, az idei esztendő képzési eseményei iránt is sok hazai szakember érdeklődik majd. Előbb azonban a járvány okozta krízis-helyzetet kell kezelni, amelyhez ismételten türelmet, időt és megértést kért a szakember.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső