Sportágunktól távol eső, a pártoktól, politikától mentes, kontinenseket átfedő gondok gyötrik napjainkban a világot. A láthatatlan ellenséget, a koronavírust kell legyőzni. A harc az idősekért, de a jövőért is folyik.

Egyre többen érzik önmaguk szerepét e világméretű csatában: ha teheted, maradj otthon, viselkedj úgy, mint aki egy közösségben él, amiért felelős.

S a közösség ezúttal nem szűkíthető le egyetlen kis csoportra, hiszen a család, a barátok, a munkatársak, a teniszhez kötődő ismerősök éppen úgy az érintettek körébe tartoznak, mint közeli és távoli országokban versenyző sporttársaink, ismeretlen ismerősök szerte a világban.

Fotó: illusztráció - Hungarian Officiating Team

 

Árvay Sándor írása * A teniszversenyeket szervező nagy testületek, az ATP, a WTA, az ITF, a Tennis Europe, s mögöttük az egyes országok szövetségei már moratóriumot hirdettek a tornákra, felfüggesztették programjaikat.

A Magyar Tenisz Szövetség is így döntött. A hazai veterán szövetség március 23-ra meghirdetett közgyűlése is későbbi időpontra halasztódott.

Úgy tűnik azonban, ez nem elég.

Védekezni sokféle képpen lehet. Gyakori kézmosással, a közösségi rendezvényektől való távolmaradással, a tömegközlekedés kihagyásával. Leginkább azzal, ha nem hisztiként, hanem valós veszélyként kezeljük, s felnőtt emberként, felelős személyiségként gondolunk a járványra, mely ugrásszerű ütemben terjed a világon, s vasárnap este óta immár Magyarország sem mondhatja el, hogy "csak" fertőzött betegek vannak, hiszen meghalt a vírus első hazai áldozata.

A leginkább fertőzött országok a lakosság mozgásának minimalizálásában látják, hogy miként akadályozható meg a járvány terjedése. Kína, Dél-Korea szigorú intézkedései lassú javuláshoz vezettek. Európára még csak most várnak az igazán nehéz napok.

Nyilván nem egyszerű megvalósítani, s leginkább nem kellemes a kéthetes otthoni karantén, de minél többen csatlakozunk hozzá, annál nagyobb az esély a vírus megfékezésére, s a "régi idők" visszatérésére.

Ha el lehetne érni, hogy holnaptól mindenki valóban otthon maradna, nem érintkezne senkivel, csak akivel egy háztartásban lakik, akkor az lenne a nap, amikor valaki utoljára megkapta a fertőzést. S egy hónap múlva az utolsó ember is túl lenne a betegségen. De csakis akkor, ha holnaptól mindenki otthon maradna, még az is, aki úgy érzi, hogy fiatal és ha megkapja a fertőzést, akkor is kiheveri. Mert ez hiába igaz, ám egészen addig, míg el nem szigeteled magad, nem vonulsz önkéntes karanténba, ott az esély arra, hogy a vírust tovább adhatod. Ezzel pedig egy hosszú sor végén hozzájárulhatsz valakinek vagy valakiknek a halálához.

Ne azért maradj otthon, mert félsz a betegségtől, hanem mert nem akarsz ennek a láncnak az eleme lenni, aminek a végén valaki meghal.

Tegyük hozzá a magunk kis segítségét a láncreakció megszakításához.

A tenisz-palya.hu ezért nem számol be most a lelkes tavaszi pályaépítési munkákról, a közelgő szezonnyitásról, hanem inkább arról adunk hírt, hogy Prágában már bezártak a teniszklubok, hogy a közös tréningeket határozatlan időre felfüggesztették a Győri Audi ETO világhírű kézilabdázói, hogy az FTC vasárnapi döntése értelmében csak a klub sportolói, sportszakemberei, sportvezetői és az FTC munkavállalói léphetnek be a Sportközpont területére, ők is csak testhőmérsékletük megmérése után és csak a 60 év alattiak. A klub edzéseinek látogatása nem kötelező. Bajorországban minden hokiklubban beszüntették az edzéseket, mérkőzéseket, és olvasztják le a jeget az egyébként egész évben nyitva tartó csarnokokban.

Csak néhány példa vasárnapi információink közül, hogy miként reagál a világ a koronavírus terjedésére.

Csehországban országos vesztegzárat rendeltek el, Ausztriában betiltották az öt főnél nagyobb összejöveteleket.

A héten az NBA - valamint az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) is - felfüggesztette mostani szezonját a koronavírus-járvány miatt. Zion Williamson, a New Orleans Pelicans 19 éves kosarasa jelezte, kifizeti az együttesnek otthont adó sportcsarnokban dolgozó személyzet egyhavi bérét.

Itthon a vízilabdázókhoz hasonlóan ideiglenesen leálltak már a küzdelmek kézilabdában, kosárlabdában és röplabdában, jégkorongban pedig törölték a szezonból hátralévő találkozókat.  Magyarországon a kiemelt csapatsportágak közül csak a labdarúgóknál nem rendeltek el szünetet (az UEFA 55 tagállama közül még öt országban zajlik a bajnokság - Oroszországban, Ukrajnában, Szerbiában, Törökországban és Kazahsztánban nem állt le a futballélet egyelőre, sőt az oroszoknál és az ukránoknál a zárt kapus meccseknek sem látták szükségét).

A magyar vízilabda szövetség határozatához az UVSE kiegészítő döntést is hozott: a gyermekek és a családok védelme érdekében határozatlan időre, hétfőtől az edzéseket is szüneteltetik.

A teniszben is van már ilyen kezdeményezés: a Facebook oldalán Fonó László, a Vasas edzője jelentette be, hogy az elkövetkező két hétben otthon marad, nem tart tenisz edzést.

"Tisztán és egyszerűen felelősséggel tartozom a feleségem, a családom, a szeretett barátaim, a tanítványaim, munkatársaim, a teniszes honfitársaim, és igen, kedves olvasó, irántad is, és a te összes hozzádtartozódhoz is, és egész Magyarországért és az emberiségért. Ez ennyire egyszerű."

Ami nem jelenti az edzések feladását, a testmozgás megszüntetését: miként a diáksereg sem szünidőre megy ezekben a napokban, hanem az oktatás más (digitális) formájával igyekszik a maga módján alkalmazkodni a körülményekhez, úgy - miként a pedagógus - a teniszedző is meg tudja teremteni az átállás formáját, a csoportos foglalkozások helyett a személyre szabott, egyéni képzés, a konditerem helyett a szabadtéri gyakorlás, futás lehetőségét.

A Davis Kupa-kerettag Piros Zsombor saját blogjában (sportspirit.hu) így ír:

Az emberi élet sohasem lehet fontosabb a tenisznél és az én érvényesülésemnél. Örülök, hogy jól vagyok és a szeretteim is. Ám ahhoz, hogy ez így is maradjon, változtatnunk kell a mindennapi szokásainkon. A tornák és az ATP-pontok pedig megvárnak. A közösség és a leginkább veszélyeztettek érdekében, most egy időre le kell mondanunk saját vágyainkról. S ha csak néhány hetes "eltiltással" kell fizetnünk több ezer élet megmentéséért, akkor nem is volt túl borsos az ár. A munka persze most sem állhat meg. Sőt! Kicsit olyan érzésem van, mintha tavaszra tolódna a téli alapozási időszak.

Az időzítés akár még kedvezőnek is mondható, már ha bármi is kedvezőnek nevezhető ebben a helyzetben: a téli sátorbontás idején, a tavaszi szezonkezdést megelőzően akár könnyen is kivitelezhetőek a tenisz nélküli napok.

Jól felfogott érdekünk. S nem csak a miénk. Mindenkié.

Ne gondold, hogy a megoldás kulcsa másoknál van. Ne várj külső utasításra, tiltásra. Ha teheted, maradj otthon, viselkedj úgy, mint aki egy közösségben él, amiért ő ugyanúgy felelős, mint a többiek.

Stay at home, it could save lives - Maradjunk otthon!

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső