Márky Jenő felkérte a Magyar Tenisz Szövetség elnökségét arra, hogy érvénytelenítse azokat a dokumentumokat, melyeket Richter Attila MTSZ-hozzájárulás nélkül írt alá, s amelyek megakadályozzák a női tornákat szervező WTA-nál a nyári Hungarian Grand Prix visszakerülését Budapestre 2020-ban.

A tenisz-palya.hu információja szerint az elnökség szerdai ülésén, noha tervezték, nem került szóba, hogy az MTSZ elhatárolja magát a szerződéskötéstől.

Szűcs Lajos, Márky Jenő és Richter Attila a tavalyi pesti közgyűlésen - Fotó: index.hu

 

A szerdai elnökségi ülésen egyébként ott volt Richter Attila, az elmúlt héten az ügy kapcsán menesztett/lemondott főtitkár is - aki vélhetően azért lehetett ott a tanácskozáson, mert az MTSZ szabályai szerint a nemzetközi tisztségviselők automatikusan meghívottai a megbeszélésnek. Richter jelenleg alelnöki tisztet tölt be a Tennis Europe testületében, bár információink szerint nem kíván posztjának megújításáért harcba indulni a TE tavaszi tisztújító közgyűlésén.

Ami a Magyar Tenisz Szövetség szerdai elnökségi ülését illeti, régi "szokás" szerint ezúttal sem jelent meg semmilyen közlemény, információ (ellentétben például a szeniorok elnökségi üléséről, melyről a részletes beszámoló nyilvánosan olvasható, többek között a honlapunkon másnap megjelent cikkben is).

Az MTSZ hivatalos honlapján februárban rövid, egymondatos hírben arról értesülhetünk, hogy a február 6-i határozatok arról rendelkeznek: 1. Az MTSZ elnöksége nem módosítja a Babos Tímea FED Kupa szereplésével kapcsolatos korábbi határozatát. 2. Az elnökség egyhangúlag elfogadja Richter Attila főtitkár lemondását, 3. Az elnökség egyhangúlag megválasztotta Juhász Gábort a Magyar Tenisz Szövetség főtitkárává.

Ennél többet a tagság nem tud meg, hogy mi történt az általa választott testület hivatalos tanácskozásain.

Frissítés: Juhász Gábor főtitkár honlapunk írására reagálva  pénteken arról számolt be, hogy  a szerdai elnökségi ülésen Richter Attila egyetlen napirendi pont megtárgyalásán volt csak jelen, amikor az elnökség legutóbbi ülésén hozott döntésnek megfelelően az MTSZ aktuális pénzügyi helyzetéről tájékoztatta a jelenlevőket. A további nyolc napirendi pont tárgyalásán nem tartózkodott a teremben. Juhász Gábor elmondta azt is, hogy az MTSZ elnöksége tudomásul vette a Fed Kupa szervezői által tolmácsolt bejelentést, hogy Richter Attila maradjon a Fed Kupa MTSZ-oldali projektvezetője, mert kiesése veszélyezteti a rendezés sikerét.

Visszatérve Márky Jenő levelére, melyet a júniusi viadal jogtulajdonosa csütörtökön este juttatott el az MTI-hez.

Állásfoglalásában emlékeztetett arra, hogy Richter Attila, az MTSZ volt főtitkára elnökségi hozzájárulás nélkül írta alá az IMG-vel a jövő hétre kiírt, ám a WTA versenynaptárából az utolsó utáni pillanatban törölt Hungarian Ladies Opennel kapcsolatos okmányokat.

"Ennek következtében ez úgy tekinthető, hogy Richter Attila mint magánember írt alá, és így nemcsak erkölcsi, hanem anyagi felelősséggel is tartozik, de legfőképpen a szerződés ezáltal semmissé nyilvánítható. Kérem ezért az MTSZ elnökségét, hogy a kormányhatározat ellen működő, törvénytelenül megkötött dokumentumokat azonnali hatállyal érvénytelenítse, mivel ennek halogatása milliárdos károkat okozhat a tenisztársadalomnak és a költségvetésnek" - fejtette ki Márky Jenő.

Richter Attila múlt csütörtökön a szövetség rendkívüli elnökségi ülésén közölte, hogy lemond főtitkári tisztségéről. Bejelentette, hogy vállalja az erkölcsi felelősséget a februári Hungarian Ladies Open WTA-torna elmaradásáért, a versennyel kapcsolatban kialakult helyzetért. Richter Attila arról is tájékoztatta az elnökséget, hogy soron kívül, elnökségi egyeztetés és jóváhagyás nélkül írta alá a közelmúltban a három évre vonatkozó lízingszerződést a Hungarian Ladies Open jogtulajdonosával, az IMG-vel.

A főtitkári tisztséget azóta Juhász Gábor, az MTSZ korábbi sportigazgatója tölti be.

Ami az előzményeket illeti, a magyar szövetség február elsején közölte, hogy nem tudja megrendezni a február 17-23-ra kiírt WTA-tornát. Márky Jenő, a Római Teniszakadémia vezetője és a júniusi - 2014 óta Bukarestben zajló - salakpályás verseny jogtulajdonosa Richter Attilát nevezte meg a kialakult helyzet felelősének.

A kormány tavaly határozatban adott támogatást Márky Jenőnek ahhoz, hogy a bukaresti viadalt visszaköltöztesse a magyar fővárosba, ám az erre vonatkozó kérvényét a WTA éppen a februári magyarországi viadal miatt utasította el. Ez utóbbi visszamondása után Márky Jenő benyújtotta a hivatalos amerikai fórumokon az eredeti dokumentumokat a WTA elutasító határozatának törlése érdekében.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső