A Budapest Tenisz Centrum és a Nexon Dunakeszi Teniszklub a hatékonyabb utánpótlás-nevelés érdekében egyedülálló együttműködést kötött. Utóbbi széles bázisával járulna hozzá a városmajori klubban tervezett professzionális és magasszínvonalú szakmai munkához.

A BTC szakmai igazgatója, Sávolt Attila az egyesület távlati terveiről is beszélt.

Sávolt Attila és Bogyó Tamás

 

Gy. Szabó Csilla írása * Ritka összefogásra ad példát a Budapest Tenisz Centrum és a Nexon Dunakeszi Teniszklub. A több százéves múltra visszatekintő városmajori bázisnak ősszel lett új szakmai igazgatója, Sávolt Attila személyében, aki nemcsak házon belül, de azon kívül is keresi a fejlődés lehetőségeit. A korábbi top100-as játékos maximálisan szeretne támaszkodni a budai klub szép tradícióira, miközben olyan professzionális és minden összetevőjében modern bázist szeretne kialakítani, amely egészen a WTA/ATP-szintig biztosít tökéletes szakmai és tárgyi hátteret a fiatalok képzéséhez.

Ehhez azonba a meglévő bázis bővítésére is szükség van, amely korántsem könnyű feladat. Alig van olyan magyar klub, ahol ne küzdenének a sportág iránt érdeklődő kisgyermekek számának csökkenésével. Dunakeszi a kivételek közé tartozik, hiszen a remekül működő, a város öt általános iskolájának részvételével hatodik éve működtetett iskolatenisz programnak köszönhetően nincs hiány a fiatalokban.

− Az utóbbi időszakban pedig még ennél is korábban kezdjük a toborzást: két helyi intézmény apróságai révén, már óvodások is járnak hozzánk szervezett csoportokban. S bár kiváló szakembereink révén nagyon jó alapokat kapnak nálunk a gyerekek, mostantól számunkra is nagy könnyebbség lesz, hogy a 12 évnél idősebb tehetséges és elhivatott játékosainkat egy valóban professzionális elvek szerint működő teniszcentrumba irányíthatjuk, ahol töretlenül fejlődhetnek tovább – összegezte az együttműködés előnyeit Bogyó Tamás, a megalapítása óta az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb utánpótlás-nevelő egyesületének számító Nexon Dunakeszi Teniszklub vezetőedzője.

A budai egyesület részéről ugyanakkor a bázis szélesítése a cél, amely Sávolt Attila távlati terveinek egyik igen fontos része.

− Az általunk felállítandó rendszerrel, amely fegyelmével és professzionalizmusával is különbözni fog az eddigiektől, egyfajta iránymutató szerepet szeretnénk betölteni a hazai utánpótlás-nevelésben – beszélt városmajori elképzeléseiről honlapunknak Sávolt Attila, aki hangsúlyozta az ehhez szükséges stáb szerepét. – Nem értek mindenhez, vannak területek, amelyeken nincs sok tapasztalatom, ezért szeretném olyan emberekkel körülvenni magamat, akik a saját területükön viszont a legjobbak, s hozzám hasonlóan gondolkodnak. Igazi klubéletet szeretnénk teremteni a BTC-n, ezért a tenisz minden szegmense helyet kap a programunkban. A legkisebb gyermekek, az utánpótláskorú versenyzők, a felnőtt profik és a klubjátékosok remekül elférnek egymás mellett, mi több ki is egészíthetik egymást. Ehhez csupán egy mindenki számára előnyös, egyszerű és átlátható rendszer létrehozása szükséges.

A szakember a magyar tenisz utánpótlásáról is beszélt honlapunknak és aggasztóan rossznak ítélte meg annak helyzetét. Szerinte jelenleg fényévekre vagyunk a külföldi vetélytársaktól, az eddigi irány népvakítás és önámítás volt. S mivel az utánpótlás-nevelést és a versenyteniszt nem lehet gazdaságosan működtetni, gyökeres szemléletváltozásra van szükség. Sávolt Attila úgy gondolja, az elhivatott edzőket és a minőségi utánpótlás-nevelő műhelyeket kell támogatni. Sajnos, nincs sok belőlük…

− Magyarországon kicsi az a potenciális réteg, amely reálisan megcélozhatja magának a profi pályafutást, akár anyagi értelemben, akár a tehetséghez mérve nézzük a problémát – folytatta terveinek részletezését a szakmai igazgató, aki ATP-edzőként szerzett tapasztalatai alapján is állítja, a BTC fejlődését akár az országhatárokon túl ívelően is meg lehet, illetve meg is kell tervezni, idővel nemzetközi központtá nőheti ki magát. – A külföldi játékosok ösztönzőleg hathatnak teniszezőinkre, a folyamatos összehasonlítás, a különböző stílusok, a rivalizáció mindenki számára hasznos. Sok ötletünk és elképzelésünk van, ám ezek megvalósításához, mint általában magához a teniszhez, nagyon sok időre és türelemre van szükség. Amihez persze elengedhetetlen a jószándékú, jól képzett és elhivatott szakembergárda megléte. Az infrastrukturális alapok biztosítottak, még akkor is, ha nemzetközi mércével mérve a minimumot éri csak el. De optimisták vagyunk. Azt szeretnénk, ha két éven belül, egy Magyarországon még soha nem látottan szervezett klubbá válna a BTC.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső