Noha a tenisz-palya.hu, az nso.hu és a 24.hu időről időre beszámol a WTA versenynaptárában februárra ütemezett magyarországi WTA torna bonyodalmairól, az MTSZ még nem szólalt meg a nagy nemzetközi botrányt előrevetítő viadallal kapcsolatban.

Az asztal alatti szervezés, a rengeteg bizonytalanság, a számtalan megcáfolt állítás a magyar tenisz, a jövőbeli rendezvények hitelét veszélyeztetik.

Ezúttal a 24.hu írását lapszemlézzük.

 

Szűk két hete számoltam be arról, hogy óriási teniszblamázs érik Budapesten, ugyanis a WTA-naptár szerint február 17-23. között esedékes, 251 ezer 750 dollár összdíjazású Hungarian Ladies Opennek nincs helyszíne.

Nos, 28 nappal a torna rajtja előtt az NSO azt írta, megoldás születhetett, mert a hivatásos női teniszezők világszervezetének honlapján az eddig feltüntetett budapesti helyszín Debrecenre változott. A WTA szabályzata szerint bármely torna eredetileg megadott helyszínét nem lehet 200 kilométeres körön kívül helyezni, úgy látszik, saját előírásait is felülírva e 40-50 kilométer különbség felett jó szándékkal szemet hunyt a világszervezet. Ez a jó hír.

A rossz pedig az, hogy amikor a torna honlapján akartam kideríteni a részleteket, csak egy hibaüzenetet találtam – itt legutóbbi próbálkozásomkor legalább a tavalyi verseny információi szerepeltek.

Még nagyobb probléma, hogy a WTA honlapján hiába szerepel Debrecen, információm szerint a város egyetlen szóba jöhető helyszíne, a Főnix Csarnok egyelőre nem rendelkezik aláírt szerződéssel sem a torna jogtulajdonosával, sem annak megbízottjával, ráadásul több betervezett rendezvényre is van -e időpontban, akad olyan, amelyikre már jegyeket értékesítenek tavaly óta.

Megpróbáltam kideríteni, most akkor lesz WTA-torna vagy sem februárban, ha igen, hol?

A Magyar Tenisz Szövetség honlapján többször deklarálta, hogy a 2020-as WTA-naptárban februári dátummal szereplő Hungarian Ladies Openre nincs szerződése a jogtulajdonossal, illetve nincs állami garanciája, ergo forrása sem a versenyre, így egyedül megrendezni nem tudja. Mivel magyarországi kiemelt eseményről van szó, amit korábban 2017-19 között a szövetség szervezett a BOK-csarnokban, gondoltuk, honi teniszügyben mégiscsak ők a legilletékesebbek.

Richter Attila főtitkártól azt kérdeztem, van-e információja arról, hogy

*magyar részről ki tárgyal, ki szervezi a tornát a jogtulajdonos nevében,
*illetve rendelkezik-e tudással arról, van-e bárkinek is aláírt bérleti szerződése a Debrecen Sportcentrum Kht.-val, a Főnix Csarnok üzemeltetőjével?
Választ nem kaptam kérdéseimre.

Hétfő délelőtt írásban fordultam Steve Simonhoz, a WTA elnökéhez is. Megpróbáltam megtudni:
*miért cserélték az eredeti helyszínt szabályzatuk ellenére a debrecenire,
*a változást a torna rendezője alátámasztotta-e aláírt szerződéssel Debreceni Sportcentrum Kht.-val, illetve
*mit tudnak, Magyarországon ki tárgyal a jogtulajdonos IMG nevében, ki szervezi a versenyt?
Az írás megjelenéséig sajnos tőle sem kaptam választ.

Mindezek után Becsky Andrást hívtam. A Főnix Csarnok üzemeltetéséért felelős debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője kérdésem megerősítette, hogy:

"Richter Attila, a szövetség főtitkára szóban érdeklődött a helyszínt illetően, de a megadott februári időpontra nem rendelkezünk semmilyen aláírt bérleti szerződéssel – sem az MTSZ-szel, sem mással. Erről hétfőn írásban tájékoztattam Steve Simon urat, a WTA elnökét is. A WTA-torna időpontjában a Főnix Csarnokban egyéb események is vannak, köztük egy olyan fitneszrendezvény is, amelyre a jegyek értékesítése már tavaly elindult."

A témában január 10-én a 24.hu-n megjelent írásomban már Simon Csaba, a Győri Audi Arénát üzemeltető Győr Projekt Kft. ügyvezetője is megerősítette, hogy a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára keres helyszínt az amerikai jogtulajdonos azon versenyére, amelyre saját bevallása szerint a szövetségnek se forrása, se állami garanciája nincs.

Richter tevékenységével tehát éppen azt a tornát próbálja segíteni, amelynek támogatásáról az állam lemondott, és kormányhatározatában úgy döntött, inkább a júliusi salakpályás WTA-torna Magyarországra hozatalát támogatja. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a szövetség elnöke Szűcs Lajos egyébként fideszes országgyűlési képviselő.

Hogy ezt Richter saját szakállára, a jogtulajdonos megbízásából, vagy az MTSZ nevében, legfőképp, hogy miért teszi, az egyelőre nem világos.

Bárhogy is van, ha elmarad a torna, úgy az anyagi felelősség – büntetés a WTA-tól és az elmaradt pénzdíj kifizetése a játékosoknak – az amerikai jogtulajdonost terheli, de a sportpolitikai felelősség az MTSZ főtitkáráé, amelyben bárhonnan is nézem, így a szövetség is osztozik.

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső