Nyomtatás

Négy ország több mint hatvan versenyzője vett részt a 6000 dollár összdíjazású Teqis & Parateqis Challenger Cup viadalon.

A sportág első nagy magyarországi nemzetközi eseménye tökéletesen sikerült, kiváló népszerűsítése volt a nagy jövő elé néző játéknak.

Várszegi Zoltán és Várszegi László 4. helyezett párosa játék közben

 

A magyar fejlesztésű világtalálmány, a görbe Teq-asztalra kifejlesztett, a tenisz alapjaira épülő teqis, illetve a kerekesszékes tenisz elemein alapuló parateqist nemcsak a legjobb teniszezők, hanem más sportágak kiválóságai is kipróbálták. A versenyen megmérettette magát a világbajnoki bronzérmes atléta Baji Balázs, Mészöly Géza és Kozma István korábbi labdarúgók, valamint Sebestyén Péter motorversenyző is.

Teqisben a magyar teniszelit képviselői, a Davis Kupa válogatottban szereplő Nagy Péter és Borsos Gábor mellett az első számú magyar beachteniszező női páros, a világbajnok Kovács Anikó és Kovács Zsuzsanna is versenybe szállt a bajnoki címért. A döntőig azonban a Kovácsfi Barna, Németh Benedek és a Dékány Máté, Tóth Péter páros menetelt magabiztosan, ahol aztán a Kovácsfi, Németh páros szerezte meg a bajnoki címet és a győztesnek járó 1000 dollár pénzdíjat.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László is megmérettette magát teqisben, miközben figyelemmel kísérte a parateqis játékosokat is:

- Meg vagyok lepve, nem gondoltam volna, hogy egy olyan új sportág, mint a parateqis ennyire érdekes és innovatív lehet. Hiszek benne, hogy a parateqis a jövőben részese lehet a paralimpiai játékoknak, még ha nem is 2024-ben, Párizsban, de talán 2028-ban, Los Angelesben. Dolgozni fogok azért, hogy ez megvalósulhasson, sportvezetőként ugyanis nagyon fontos számomra, hogy segítsek egy magyar innovációt, ami részese lehet a paralimpiai mozgalomnak az egész világon – mondta Szabó László.

Parateqisben a 2000 dollár összdíjású viadalon 11 kerekesszékes játékos szállt versenybe, ahol érvényesült a papírforma: a riói paralimpián is szerepelt Németh Roland zsebelte be a bajnoki címet, legyőzve Lőw Lászlót a döntőben. A résztvevők 3 csoportban kezdték a küzdelmeket, majd kieséses negyeddöntőkkel folytatódott a vetélkedés.

A nézők körében nagy sikert aratott az Inculisve páros (mozgássérült és ép játékos duója) - a bemutatón a Borsos Gábor, Lőw László és a Nagy Péter, Németh Roland kettős mutatta be tudását a Nemzeti Edzésközpontban tartott látványos eseményen.

Teqis:
1. Kovácsfi Barna, Németh Benedek
2. Dékány Máté, Tóth Péter
3. Barta Balázs Ödön, Kovács Márk
4. Várszegi Zoltán, Várszegi László

Parateqis:
1. Németh Roland
2. Lőw László
3. Szabó Lőrinc
4. Jancsó Tamás

FaLang translation system by Faboba