Nyomtatás

Megérkezett Ausztráliba a korosztályos csúcsversenyeken induló másik magyar teniszező is, Tóth Amarissa Kiara.

A BTC-n készülő 16 esztendős teniszező előre megszabott hat és fél hetes programját semmi sem zavarta meg.

A felkészülést irányító Borsos Olivier szerint csak idő kérdése, hogy Miminél mikor jön el a nagy áttörés.

 

Gy. Szabó Csilla írása * A leányok mezőnyében folytatódik a Nagy Adrienn által tavaly megkezdett szép magyar sorozat, és idén is lesz főtáblás versenyzőnk a junior Australian Open-en, mégpedig Tóth Amarissa Kiara személyében.

A BTC-n készülő 16 esztendős játékos tökéletes szezont zárt 2019-ben, több mint százötven helyet javítva a pozícióján, jelenleg a korosztályos ITF világranglista 35. helyét foglalja el. A melbourne-i Grand Slam viadalon így Fajta Péterhez hasonlóan, ő is gond nélkül a főtáblára került. A traralgoni 1-es kategóriás előverseny nevezési listáján a 19., az Australian Open-én pedig a 22.

Egy évvel ezelőtt Nagy Adrienn, japán partnere, Kawagucsi Nacumi oldalán páros bajnoki címet ünnepelhetett Melbourne-ben, így elég magasra tette a lécet Amarissa számára. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy Mimi két évvel fiatalabb MTK-s klubtársnőjénél, így ő még nem tartozik a tornagyőzelemre leginkább esélyes, utolsó éves juniorok közé. Legalábbis az életkora alapján nem. Játéktudása és 2019-es eredményei azonban mindenképpen a sokra hivatottak közé sorolja.

A 16 esztendős magyar játékos ezúttal menedzser-édesapjával utazott el Ausztráliába, ahová magyar idő szerint kedden délelőtt érkeztek meg. A felkészülés elmondásuk szerint nagyon jól sikerült, Amarissa a lehető legjobb formában várja a két kiemelt torna kezdetét. Az izgalomnak egyelőre nála sincs nyoma, hiszen fiatal kora ellenére megfontolt és tapasztalt játékos ő, aki pontosan tudja mi a dolga, a föld másik felére is azért utazott, hogy a lehető legjobb eredményt érje el.

A fiatal teniszezőt edzője, Borsos Olivier jótanácsokkal megrakodva bocsátotta útjára, honlapunknak pedig az évvégi felkészülés legfontosabb tanulságairól beszélt:

− Szinte percre pontosan megtervezett hat és fél hetes programot végeztünk el. Semmi nem jött közbe, a sérülés és a betegség egyaránt elkerültek Amarissát. Ehhez azért szerencse is kell, bevallom őszintén. A másik fontos dolog, hogy Miminek fizikai panaszai, fájdalmai sem voltak, ami viszont azt jelenti, hogy megfelelő intenzitással dolgoztunk. Nagy figyelmet fordítottunk a koordinációs, a robbanékonyságot fejlesztő, valamint az izmok összehangolását segítő gyakorlatokra, miközben komoly taktikai elemzéseket végeztünk, és technikai finomításokra is sor került. Utóbbi csoportban, a szerva utáni első, a befejező, és a fonákból indított ütéseken dolgoztunk a legtöbbet. Fejlődése úgy is szembetűnő volt számomra, hogy minden nap láttam, még szenteste napján és szilveszterkor is edzettünk. A kedvező változás a stabilitásában és a játékintelligenciájának javulásában figyelhető meg a leginkább.

Amarissa felkészülésének egyik fontos pontjaként említi a szakember, hogy ezúttal a lehető legtöbb „külsős” partnert vonták be a közös munkába. A fiatal játékos nemcsak tanácsokat kapott Balázs Attilától, de játszhatott is vele, ahogy Gécsek Fanni, Fábián Luca és Gálfi Dalma is beállt hozzá szparingolni. A szakember szerint Dalmának jár a legnagyobb köszönet, aki nemcsak a pályán, de azon kívül is megpróbált a lehető legtöbbet átadni eddigi tapasztalataiból ifjú klubtársának.

− A sikerhez három dolog kell, munka, türelem és fegyelem – zárta értékelését Borsos Olivier, aki nem tagadja, Amarissához hasonlóan elszánt és céltudatos játékost keveset látott edzői pályafutása során. – Mimi mindent megtesz a siker érdekében, példaértékű hozzáállással készül az előtte álló kihívásokra. Meggyőződésem, hogy tehetsége és rendkívüli motivációja által valamennyi célját meg fogja valósítani, s kivívja helyét a legjobbak között.

FaLang translation system by Faboba