Az idei junior Australian Open magyar fiú résztvevője, Fajta Péter és edzője, Palágyi Miklós, ottani idő szerint hétfőn hajnali egy órakor megérkezett Melbourne-be, s néhány órás vonatozást követően az előverseny helyszínéül szolgáló Traralgonban alakította ki első főhadiszállását.

A Nemzeti Edzésközpont szakembere szerint kizárólag a magyar játékos kezében van a sorsa, ha tudása legjavát adja, akkor bárkit képes legyőzni.

 

Gy. Szabó Csilla írása * Több mint egynapos utazást követően, magyar idő szerint vasárnap délután megérkezett Melbourne-be az idei junior Australian Open egyetlen magyar fiú résztvevője, Fajta Péter (ITF 34.). A Nemzeti Edzésközpontban készülő fiatal teniszező edzőjével, Palágyi Miklóssal vágott neki a hosszú útnak, s pár órás vonatozást követően, lassan minden figyelmüket a január 17-én kezdődő traralgoni előversenyre, azt követően pedig a melbourne-i korosztályos viadalra fordítják.

A magyar fiatal mindkét versenyen magabiztosan került a főtáblára, hiszen a nevezési listán az előbbin a 23., az utóbbin pedig a 26. helyet foglalja el pillanatnyilag. Változás pedig nem igen várható, hiszen a két csúcstornától csak valóban indokolt esetben lép vissza egy játékos. Vagy talán még akkor sem.

Indulás előtt Palágyi Miklóst kértük a felkészülés értékelésére és egy kis esélylatolgatásra. Utóbbira sajátos módon vállalkozott a szakember:

− Ha Peti jól játszik és hozza a maximumát, akkor korosztályában bárkit képes legyőzni. Hangsúlyozom bárkit. És ezt most nem az edzői elfogultság mondatja velem, hanem így is gondolom. Kemény munkával töltöttük az elmúlt időszakot, s ebben annak volt a legkisebb jelentősége, hogy éppen egy kiemelt fontosságú tornára készültünk. Akik ismernek, keménykezű edzőnek tartanak, s annyiban igazuk is van, hogy nem szeretem a lazítást. Vagy komolyan csináljuk a dolgunkat, vagy inkább ne is csináljuk. Akár a korosztályos Australian Open a következő feladat, akár egy hazai ITF-torna. Hogy végül Peti mire lesz képes a helyszínen, az már inkább az egyebeken fog múlni. Szerencsére nagyon jó alvó, s ez talán ellensúlyozza majd a hosszú utazás okozta fáradalmakat. A várható meleg lesz talán a nagyobb probléma.

A NEK-es szakember azt is elárulta honlapunknak, hogy ő az, aki jobban tart a hosszú utazástól, s alig várja, hogy odaérjenek. De ennyi áldozat belefér a részéről, s inkább ő szenvedje meg a papíron 19 órás repülést és a hozzá tartozó 3 órás várakozást, mint tanítványa, akinek minden erejére szüksége lesz a tomboló ausztrál nyárutóban.

− Úgy érzem, Peti pillanatnyilag nagyon jó formában van, s ha az átállás is jól sikerül, akkor jó eredményt várok tőle. Hogy ez számokban vagy helyezésben mit jelent, azt most még nem lehet megmondani. Sokan szoktak a sorsolásra hivatkozni, de én ezt nem teszem. Peti sorsa csak és kizárólag az ő kezében van, tőle függ, meddig jut Traralgonban, illetve Melbourne-ben. Ha jól játszik, ha hisz magában, ha mindent megtesz a győzelemért, akkor úgy lesz, ahogy szeretné.

Palágyi Miklósnak – a hosszút utazást leszámítva – az ausztrál Grand Slam verseny az egyik kedvence, az ottani ismerőseivel folyamatosan tartotta a kapcsolatot, s úgy gondolja, a szervezők még a jelenlegi nehéz helyzetben is mindent megtesznek majd a rangos viadal méltó lebonyolításáért. Ha kell, fedett helyre viszik a meccseket. A torna teljes lemondása egy teniszező számára szinte felfoghatatlan lenne. Így benne például fel sem merült ennek a lehetősége.

Fajta Péter pedig nem csak jó alvó, de nyugodt típus is. Így az elindulás előtt csak annyit mondott: jól érzi magát, minden rendben, s még egyáltalán nem izgul. Stresszeljenek helyette az ellenfelek!

FaLang translation system by Faboba

Pályakereső